Μενού
  • Α-
  • Α+

Την τακτική της κυβερνητικής αντεπίθεσης να προκαλέσει η ίδια ονομαστική ψηφοφορία για πλήθος κρίσιμων άρθρων του εργασιακού νομοσχεδίου, με στόχο να κάνει τα αποκαλυπτήρια «της αραχνιασμένης αντιπολίτευσης», σκιαγράφησε ο Κωστής Χατζηδάκης, αποκρούοντας μία προς μία τις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τη ρητορική περί νομοσχεδίου «έκτρωμα» και «οδοστρωτήρα», αλλά και σηκώνοντας το γάντι στις φήμες που είχαν ακουστεί περί κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του, παρότι έχουν διαψευστεί κατηγορηματικά από την Κουμουνδούρου.

«Να δω με πόση οργή και αγανάκτηση θα καταψηφίσετε οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης τις διατάξεις για γονικές άδειες, την άδεια πατρότητας που καθιερώνουμε για πρώτη φορά για 14 ημέρες , τα μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση, τις διατάξεις για την κατοχύρωση ντελιβεράδων και κούριερ, για την τηλεργασία και ιδιαίτερα για το δικαίωμα στην αποσύνδεση του εργαζομένου, για τη διεύρυνση σε 6 περιπτώσεις της προστασίας των  εργαζόμενων σε απόλυση», σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας παραθέτοντας ένα πλέγμα της νομοθετικής του πρωτοβουλίας και καταλήγοντας με νόημα: «Να σας δω έναν - έναν γιατί υπάρχουν και ονομαστικές ψηφοφορίες» 

Ο ίδιος μάλιστα προέβλεψε πως στην περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική, θα αναγκαστεί να αποχωρήσει, καθώς διαφορετικά θα αναγκαστεί να υπερψηφίσει τα 5/6 του νομοσχεδίου καταρρίπτοντας και τη ρητορική περί «οδοστρωτήρα».

«Θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της αραχνιασμένης αντιπολίτευσης»

Κατά την τοποθέτησή του στην επί της αρχής συζήτηση επί του νομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ο κ. Χατζηδάκης αντεπιτέθηκε με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι επανέφερε ρητορική του 80’ και χιλιοειπωμένα πυρά, συστήνοντας μάλιστα στους εκπροσώπους της να βρουν κάτι καινούργιο γιατί «σκούριασαν οι δίσκοι…».

«Λέμε άσπρο λέτε μαύρο. Είστε μια πλήρως αναξιόπιστη αντιπολίτευση. Γι’ αυτό είστε και τόσο χαμηλά στις δημοσκοπήσεις. Η πολιτική σύγχυση,  η εμπάθεια και η άρνηση των πάντων σας οδηγούν σε αυτό το σημείο. Και θα πάτε ακόμα χειρότερα. Δεν στενοχωριέμαι. Εδώ έχουμε όμως μια άνευ  προηγουμένου πολιτική υποκρισία. Παγκόσμιο ρεκόρ υποκρισίας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εργασίας, απευθυνόμενος ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ.  

Δεν καταργείται το 8ωρο -  Ψέμα η πληρωμή υπερωριών με ρεπό

Ο Κωστής Χατζηδάκης διέψευσε για άλλη μία φορά κατηγορηματικά ως απόλυτο ψέμα τα περί κατάργησης του 8ώρου, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο το κατοχυρώνει εκ νέου απολύτως στο άρθρο 55, ενώ απέρριψε  κατηγορηματικά και τους ισχυρισμούς για πληρωμή υπερωριών με ρεπό, αποδίδοντας τη ρητορική αυτή σε «τρολ» του διαδικτύου.

Κατηγόρησε μάλιστα την αντιπολίτευση πως υπερασπίζοντας το ισχύον καθεστώς υπερωριών υπερασπίζεται την παρανομία και τη μαύρη εργασία, καθώς η αποζημίωση 80% για την οποία η αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως χάνεται, δίνεται μόνο σε περιπτώσεις υπερωριών άνω του προβλεπόμενου από τον νόμο. «40% παραπάνω για κάθε ώρα υπερωριακή ώρα παίρνουν οι εργαζόμενοι. Πάντα έτσι δουλεύουν οι υπερωρίες. Απλά τις ώρες αυξάνουμε στις 150 ετησίως», τόνισε ο Υπουργός.

Προστασία συνδικαλιστών και σημερινή ασυλία

Ο Υπουργός Εργασίας έκανε εκτεταμένη αναφορά στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό δίκαιο, αποδίδοντας τις διαμαρτυρίες για τις σχετικές διατάξεις στο γεγονός ότι καταργούνται παράλογα προνόμια και ενισχύεται η διαφάνεια για την αποφυγή συνδικάτων «σφραγίδων».

Ο ίδιος μάλιστα προκάλεσε αίσθηση, όταν ανέφερε πως με το ισχύον σύστημα, συνδικαλιστής ύποπτος για σεξουαλική παρενόχληση ή βιαιοπραγία εναντίον συναδέλφου του δεν διώκεται. «Αποσαφηνίζουμε την προστασία των συνδικαλιστών στο ύψος των εγκύων; Τι θα υπάρχει ειδική ασυλία για τους συνδικαλιστές;», διερωτήθηκε.

Ιερό δικαίωμα η απεργία αλλά όχι η παρανομία

«Άλλο απεργία που είναι ιερό δικαίωμα. Κι άλλο η παρανομία. Αν είστε υπέρ της παρανομίας να το πείτε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ζούγκλα. Είναι ιερό  δικαίωμα η απεργία,  αλλά ιερό και το δικαίωμα στην εργασία και να τηρείται το Σύνταγμα στο σύνολό του», υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας ρυθμίσεις «κοινής λογικής» τις διατάξεις για την απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας πρωτοβάθμιου σωματείου που κρίθηκε παράνομη από δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο, όπως κι εκείνες για τη θέσπιση αστικής ευθύνης των συνδικαλιστών και της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κοινής ωφέλειας.

«Είναι βασική ρύθμιση για την απεργία για να μην παρακάμπτονται οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Όταν κηρύσσεται μια απεργία γίνεται απεργία εναντίον του κοινωνικού συνόλου ή της όποιας κυβέρνησης και εργοδότη; Κοινής λογικής είναι και η ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία κοινής ωφέλειας. Γιατί όταν εγκλωβίζεις έναν ανάπηρο και δεν μπορεί να πάρει το ΜΕΤΡΟ επειδή απεργεί 1 από τα 9 σωματεία του ΜΕΤΡΟ. Αυτό δεν είναι κοινωνική ευαισθησία. Είναι κοινωνική αναλγησία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που το υπερασπίζονται αυτό», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας, ενώ έφερε ως παράδειγμα για τις απεργίες όσα συνέβηκαν πολύ πρόσφατα στο λιμάνι του Πειραιά.

Το νομοσχέδιο δίνει μεγαλύτερη δύναμη στον εργαζόμενο

Ο κ. Χατζηδάκης επέμεινε πως το νομοσχέδιο συνολικά δίνει εντέλει μεγαλύτερη δύναμη στον εργαζόμενο, υπηρετώντας συνδυαστικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την προστασία των εργαζομένων.

Έβαλλε, δε, εκ νέου κατά της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας την κριτική της «ακραία, αβάσιμη και παθιασμένη», δηλώνοντας βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα δικαιωθεί πολιτικά για τις προωθούμενες ρυθμίσεις, που εκσυγχρονίζουν όπως είπε το εργατικό δίκαιο, δίνοντας περισσότερες επιλογές και δυνατότητες στους εργαζόμενους. «Ξέρουμε ότι απέναντι μας είναι η συμμαχία του χθες. Αλλά θα δικαιωθούμε πολιτικά, γιατί οι ρυθμίσεις είναι ρυθμίσεις Ευρώπης και κοινής λογικής. Και όταν κάποιος προχωρά με αυτές θα βγει κερδισμένος», κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA