Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πρώτες εικόνες που έδειξαν τα κανάλια από το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν η αντανάκλαση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τους τελευταίους 18 μήνες: οι δύο ηγέτες δεν αντάλλαξαν ούτε καν τη «χειραψία του κορονοϊού», τις γροθιές χαιρετισμού, ενώ δεν υπήρξε όχι χαμόγελο, αλλά ούτε καν μειδίαμα μπροστά στην κάμερα. Κι όμως, η εικόνα άλλαξε άρδην μετά τη σχεδόν μια ώρα συζήτησης των δύο ηγετών στην πρώτη τους δια ζώσης συνάντηση μετά τον Δεκέμβριο του 2019 στο Λονδίνο.

Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Πρώτο βήμα για ήσυχο καλοκαίρι - Τι ζήτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός

Η έκπληξη, βεβαίως, δεν έλειπε και από αυτή τη συνάντηση, η οποία προβλεπόταν να είναι ένα τετ-α-τετ των δύο ανδρών, παρουσία μόνο των μεταφραστών. Αυτό, όμως, άλλαξε λίγο πριν την εκκίνηση της, καθώς εν τελεί συμμετείχαν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο προέδρων. Και αυτό γιατί η τουρκική πλευρά ζήτησε ο έμπιστος του προέδρου Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν να είναι ο μεταφραστής του Τούρκου προέδρου, με αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει την παρουσία και της δικής του συμβούλου, Ελένης Σουρανή, στην αίθουσα της συνάντησης. Κατά πληροφορίες, πράγματι ο κ. Καλίν πράγματι περιορίστηκε σε ρόλο μεταφραστή, χωρίς άλλες παρεμβάσεις και μόνο η παρουσία του, όμως, ήταν ένα μήνυμα για το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ηγετών.

Μορατόριουμ το καλοκαίρι

Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται μετά το χθεσινό ραντεβού των δύο ανδρών, στο οποίο η καθαρή συζήτηση κράτησε περί τη μισή ώρα (μεσολαβούσε η μετάφραση από και στα Αγγλικά), είναι ότι το καλοκαίρι του 2020 δεν θα είναι σαν το καλοκαίρι του 2021. Βεβαίως, έσπασε και ο πάγος που υπήρχε αναντίρρητα μετά τις πολλαπλές κρίσεις του 2020, αλλά, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020 και «καταστάσεις δύσκολα διαχειρίσιμες», παρά τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν.

Με έναν τρόπο, το είπε και ο Ταγίπ Ερντογάν στις βραδινές του δηλώσεις, μετά και το ραντεβού του με τον Τζο Μπάιντεν, όταν έκανε λόγο για μια «απευθείας γραμμή» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εν είδει «κόκκινου τηλεφώνου», προκειμένου να επιλύονται οι εντάσεις χωρίς «την παρέμβαση τρίτων». Τόσο η Αθήνα, όμως, όσο και η Άγκυρα, για διαφορετικούς λόγους που έχουν να κάνουν από τις γεωπολιτικές ισορροπίες έως και τον τουρισμό, επιδιώκουν ένα διαφορετικό καλοκαίρι που θα είναι, με τη σειρά του, βάση περαιτέρω αποκλιμάκωσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι στην Αθήνα δεν κρατούν μικρό καλάθι για τις τουρκικές ενέργειες, φερ ειπείν στην Κύπρο, αρμόδιες πηγές, όμως, εξηγούσαν στο Reader.gr πως το μήνυμα της αποκλιμάκωσης φάνηκε να είναι ειλικρινές και αμφίπλευρο. Εφόσον, δε, το θερινό μορατόριουμ επιβεβαιωθεί και στο πεδίο, θα πρόκειται για ένα ουσιαστικό «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και μεταξύ των δύο ηγετών. Πρόκειται για μια παράμετρο που είχε θραυσθεί αποφασιστικά και περιόριζε, επί της ουσίας, και όλες τις διμερείς επαφές σε χαμηλότερο επίπεδο που γίνονταν τους τελευταίους μήνες, καθώς αυτές ήταν περισσότερο αναγνωριστικές ελλείψει «άνωθεν εντολής».

Το προσφυγικό

Πέραν του θέματος του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, βεβαίως, που ήταν και το επίδικο πέρυσι το καλοκαίρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν και για το προσφυγικό. Λίγες μέρες μετά την αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας από την Ελλάδα, κάτι που επιτρέπει να απορρίπτονται αιτήσεις ασύλου ως απαράδεκτες στη χώρα μας, καθώς θα μπορούσαν να έχουν τύχει επεξεργασίας στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα στον κ. Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε προς τον Τούρκο πρόεδρο ότι θα ήταν «μια κίνηση καλής θέλησης» από μέρους της Τουρκίας να δεχθεί πίσω τους 1450 μετανάστες που δεν έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα και είναι προς επιστροφή. 

Προχωρούν οικονομικές συμφωνίες

Εκτός από το μορατόριουμ, όμως, αναμένονται θετικά μαντάτα και από το μέτωπο των οικονομικών συμφωνιών με την Τουρκία. Πρόκειται για μέτρα «χαμηλής πολιτικής», απολύτως κρίσιμα όμως για την αποκατάσταση ενός καλού κλίματος στον άξονα των δύο χωρών.

Ρόλο σε αυτό το εγχείρημα αναμένεται να έχει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος συνάντησε προ δύο εβδομάδων τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και συμφώνησαν να επεξεργαστούν 25 οικονομικά projects αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο κ. Φραγκογιάννης είδε τον κ. Μητσοτάκη πριν τη μετάβαση του στο ΝΑΤΟ, ενώ και σήμερα θα έχουν νέα συνεννόηση. Και αυτό γιατί ο υφυπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί την Τετάρτη στην Αττάλεια και θα έχει συνάντηση με τον κ. Ονάλ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την προεδρία της οποίας αναλαμβάνει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr ίσως να αναμένονται και ορισμένα καλά μαντάτα από το μέτωπο των 25 οικονομικών projects που συζητήθηκαν, με τις ανακοινώσεις να επίκεινται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA