Μενού
  • Α-
  • Α+

Κατά τα φαινόμενα, το σημαντικό βήμα για ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών έγινε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Λίγο μετά τις 17:20, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάθισαν για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2019 ο ένας απέναντι στον άλλον, σε μια συνάντηση που ως στόχο είχε την αποκατάσταση μιας άμεσης επαφής μεταξύ των δύο ηγετών.

Μια ώρα μετά και αφού το τετ-α-τετ των δύο είχε ολοκληρωθεί, κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι «έσπασε ο πάγος» μεταξύ των δύο ανδρών, μιας και η συζήτηση ολοκληρώθηκε «σε πολύ θετικό κλίμα». Όπως προσέθεταν οι ίδιες πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020 και «καταστάσεις δύσκολα διαχειρίσιμες», παρά τις σημαντικές διαφορές που αναντίρρητα υπάρχουν.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης», υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, μετά το πέρας της συνάντησης.

Ακόμα, συζήτηση έγινε και για το προσφυγικό, με τον κ. Μητσοτάκη να λέει στον κ. Ερντογάν ότι θα ήταν «μια κίνηση καλής θέλησης» από μέρους της Τουρκίας να δεχθεί πίσω τους 1.450 μετανάστες που δεν έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα και είναι προς επιστροφή. «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Σημειωτέον, στη συνάντηση συμμετείχαν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο προέδρων, καθώς ο Ιμπραήμ Καλίν ζητήθηκε να είναι ο μεταφραστής του Τούρκου προέδρου, με αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει την παρουσία και της δικής του συμβούλου, Ελένης Σουρανή, στην αίθουσα της συνάντησης. Ευρύτερα, δε, συμφωνήθηκε και σε επίπεδο ηγετών να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα οι διερευνητικές επαφές, αλλά και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε εκτόνωση.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς Κώστα Φραγκογιάννη και Σεντάτ Ονάλ. Σημειωτέον, ο κ. Φραγκογιάννης θα μεταβεί στην Τουρκία την Τετάρτη, όπου θα έχει συνάντηση με τον κ. Ονάλ για την προώθηση ορισμένων εκ των 25 οικονομικών projects που τέθηκαν επί τάπητος στην τελευταία τους συνάντηση στην Καβάλα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA