Μενού
  • Α-
  • Α+

Η απευθείας γραμμή Κυριάκου Μητσοτάκη - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως είναι το κέρδος της συνάντησης των δυο ηγετών, που συνομίλησαν για αρκετή ώρα δίπλα στους διπλωματικούς τους συμβούλους, Ιμπραήμ Καλίν κι Ελένη Σουρανή. Αυτό σημαίνει ότι πέραν των πολλαπλών καναλιών επικοινωνίας που υφίστανται πλέον μεταξύ Αθήνας κι Άγκυρας (επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών, διερευνητικές επαφές, πολιτικές διαβουλεύσεις και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) η απευθείας γραμμή των δυο ηγετών θα μπορούσε να λειτουργήσει στο μέλλον αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε κρίση. Όλα αυτά βέβαια παραμένουν στη θεωρία, αφού το περιβάλλον μέσα στο οποίο πετυχαίνεται αυτή η «αποκλιμάκωση» στα ελληνοτουρκικά περιελάμβανε χθες 39 παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών.

Διαβάστε ακόμη: Πελώνη - Δένδιας για συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν: «Εσπασε» ο πάγος, άφησαν πίσω την κρίση του 2020

Το συμπέρασμα που αντλήθηκε από την παρουσία του Τούρκου Προέδρου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι πως η Άγκυρα έδωσε υποσχέσεις αποκλιμάκωσης και«διαλόγου» στους συμμάχους της, αφού είναι πλέον φανερό πως η Τουρκία δεν μπορεί να συντηρεί πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα. Για να φτάσουμε εδώ έπαιξε κυρίως ρόλο η χειμαζόμενη Τουρκική οικονομία αλλά και η πίεση που ασκήθηκε στην Άγκυρα από την Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο φόβος Αθήνας και Λευκωσίας αφορά κυρίως στο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα φέτος το καλοκαίρι στην Κύπρο, αφού πληροφορίες αναφέρουν πως πρόθεση του Τούρκου Προέδρου είναι να μεταβεί στην Αμμόχωστο και να ανακοινώσει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης αλλά και να συνεχίσει παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Στην Τουρκία ο υφυπουργός Εξωτερικών με στόχο την προώθηση της θετικής ατζέντας.

Τα 25 σημεία της θετικής ατζέντας θα είναι στην αιχμή της σημερινής επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στην Αττάλεια. Ο κ. Φραγκογιάννης, ο οποίος χθες βρέθηκε για συντονισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, έχει αναλάβει την προώθηση 25 συμφωνιών στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της τεχνολογίας και των υποδομών, από κοινού με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Υπενθυμίζεται πως οι δυο άνδρες είχαν εκτενή συνεργασία πριν από τρεις περίπου εβδομάδες στην Καβάλα, μια ημέρα πριν φτάσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Στη σημερινή τους συνάντηση που θα κρατήσει δύο ώρες, από τις 18:30 ως τις 20:30, θα αξιολογήσουν την πρόοδο για κάθε ένα από τα 25 έργα, ενώ σύντομα θα πρέπει να αναμένονται και σχετικές ανακοινώσεις, καθώς κάποια από τα 25 projects είναι σε πολύ καλό βαθμό υλοποίησης. «Η επιθυμία είναι να οριστικοποιηθούν και τα 25 projects το συντομότερο δυνατόν», έλεγαν στο reader.gr διπλωματικές πηγές, κάτι που αναμένεται να δώσει ώθηση στο επίπεδο της «χαμηλής πολιτικής». Ο κ. Φραγκογιάννης, παράλληλα, το πρωί της Πέμπτης θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό κατά τη διαδικασία ανάληψης της προεδρίας από την Ελλάδα στη Διαδικασία Συνεργασίας Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA