Μενού
  • Α-
  • Α+

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν απευθείας επαφή, σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μία μέρα τη συνάντηση των δύο ηγετών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σημειώνει πως, ναι μεν «έσπασε ο πάγος» μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, ωστόσο «δεν ήταν μια συνάντηση για να πάμε μπροστά». 

Διαβάστε ακόμη: Ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν: Προς θερινό μορατόριουμ στο Αιγαίο - Προχωρά η οικονομική θετική ατζέντα

«Ο πρωθυπουργός είχε χθες συνάντηση με Ερντογάν. Συμφώνησαν ότι είναι θετικό ότι υπάρχει απευθείας επαφή, ενώ παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις, η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021», είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών η Αριστοτελία Πελώνη. Σε διευκρινιστική ερώτηση για την «απευθείας επαφή» απάντησε: «απευθείας επαφή είναι απευθείας επαφή, δεν είναι ειδικός μηχανισμός. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση μια επαφή του με ηγέτη γειτονική χώρας». 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σημείωσε πως «δυστυχώς πρέπει να πω πως η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του προέδρου Ερντογάν ήταν ένα “σπάσιμο πάγου" και όχι μια συνάντηση για να πάμε μπροστά. Οι διαφορές, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης μετά, είναι εκεί, εξακολουθούν να υπάρχουν, είναι μεγάλες και σημαντικές διαφορές». 

Η κυρία Πελώνη χαρακτήρισε «θετική» την «ενεργοποίηση όλων των διαύλων επικοινωνίας» και «η προώθηση της θετικής ατζέντας 25 σημείων, αλλά και για τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για την αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού». Είπε πως οι δύο χώρες πρέπει να εργαστούν από κοινού για το προσφυγικό και η επιστροφή «στην Τουρκία 1.450 ατόμων θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

«Ο κ. Μητσοτάκης προσβλέπει σε πιο τακτικές επαφές και στο ανώτατο επίπεδο, για να φτιαχτούν γέφυρες επικοινωνίας» και «μένει να φανεί αν αυτή η πρώτη επαφή στην πράξη αν είναι βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων», σημείωσε η κυρία Πελώνη. Σε ερώτηση για το αν έχει «χαμηλώσει τους τόνους» η Τουρκία, η κυρία Πελώνη σημείωσε πως «μένει να φανεί στην πράξη». 

Όσον αφορά το Κυπριακό, η κυρία Πελώνη τόνισε πως η «λύση των δύο κρατών είναι επί της αρχής απορριπτέα και αντιβαίνει στον ΟΗΕ και στο κοινοτικό κεκτημένο», ενώ σχολιάζοντας τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ράμα σημείωσε πως συμφωνήθηκε η επιτάχυνση του συνυποσχετικού για τη Χάγη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA