Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ένταξη επιπλέον οικονομικών δραστηριοτήτων στο νόμο που απλουστεύει το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας τους, προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή.

Διαβάστε ακόμη: Βουλή: Στα «χαρακώματα» η αντιπολίτευση για το εργασιακό νομοσχέδιο

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η εξάλειψή των γραφειοκρατικών εμποδίων για την υποστήριξη του επιχειρείν και η ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, προκειμένου να ανέβει η χώρα μας στους δείκτες κατάταξης της Παγκόσμιας Τράπεζας (doing business), όπου τώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ως προς τη φιλικότητα έναντι των επενδύσεων και την επιχειρηματικότητα, λόγω των διοικητικών πρακτικών της. 

Ποιες νέες οικονομικές δραστηριότητες εντάσσονται στο νόμο 

Σε αυτό το πλαίσιο συνέχισης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας του νόμου 4796/2021 για την προσπάθεια ενοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, στο νόμο απλούστευσης των διαδικασιών εντάσσονται οι εξής οικονομικές δραστηριότητες: 

 

  • επιχειρήσεις οδικής βοήθειας οχημάτων και συνεργατών οδικής βοήθειας οχημάτων
  • σχολές οδηγών αυτοκινήτων/ μοτοσικλετών και κέντρα θεωρητικής εκπαίδευσης υποψήφιων οδηγών
  • σχολές κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης για τη χορήγηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας σε οδηγούς οχημάτων μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων
  • αυτοτελή διαιτολογικά γραφεία και πολυδύναμες διαιτολογικές μονάδες 
  • εργαστήρια αισθητικής
  • τουριστικά γραφεία
  • τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών 
  • μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού και κέντρα θαλασσοθεραπείας. 

Άλλα ζητήματα αναπτυξιακής δραστηριότητας

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, το Β’ μέρος ρυθμίζει επιμέρους ζητήματα που άπτονται της αναπτυξιακής δραστηριότητας.

Το Κεφάλαιο Α΄ αντιμετωπίζει ζητήματα αδειοδότησης και χωροθέτησης των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και των κέντρων αποθήκευσης και διανομής, καθώς και θέματα που αφορούν το καθεστώς ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΠ) και την εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων μέσα σε αυτά.

Το Κεφάλαιο Β’ αντιμετωπίζει την συγκρότηση των εξεταστικών επιτροπών σε επίπεδο περιφέρειας για την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση των χειριστών μηχανημάτων έργου.

Το Κεφάλαιο Γ’ αντιμετωπίζει ζητήματα εποπτείας ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops), που εμπορεύονται και διακινούν απομιμητικά/παραποιημένα προϊόντα, καθώς και ζητήματα που αφορούν τη χρήση της εταιρικής σφραγίδας, καθώς και ζητήματα που αφορούν την ενημέρωση του καταναλωτή πριν από τη συναλλαγή για τις χρεώσεις μετατροπής νομισμάτων που σχετίζονται με συναλλαγές με κάρτα και για χρεώσεις μετατροπής νομισμάτων που σχετίζονται με μεταφορές πιστώσεων.

Το Κεφάλαιο Δ’ αντιμετωπίζει επιμέρους ζητήματα στο πλαίσιο ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Τέλος το Μέρος Γ’ αντιμετωπίζει επείγοντα ζητήματα που συνδέονται με ευρύτερες αναπτυξιακές δραστηριότητες.

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA