Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η ομιλία στη Βουλή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς κορυφώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο. Ομιλίες θα απευθύνουν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Θα ακολουθήσει η διεξαγωγή της ψηφοφορίας, για την οποία ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει καταστήσει σαφές ότι θα είναι ονομαστική, προκειμένου να είναι ξεκάθαρη η θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις διατάξεις που, κατά την κυβέρνηση, είναι προδήλως θετικές για τους εργαζόμενους.

Διαβάστε επίσης: Βουλή -«Καρφί» Μητσοτάκη σε Γεννηματά: Ήταν σαν να ακούω τον Τσίπρα

Οσα είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής

«Επρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να αποκατασταθεί η αδικία με το διάταγμα του 1920 όπως και να μετατεθεί το βάρος της απόλυσης στον εργοδότη.  Η κεντροδεξιά κυβέρνηση είναι πιο προοδευτική από τα αριστερά συνθήματα ενός αιώνα» είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ως 5η τομή που φέρνει το νομοσχέδιο είναι ότι θα υπάρχει «ειδική φροντίδα εργαζομένων σε επιχειρήσεις που παρέχονται από ψηφιακές πλατφόρμες. Στο εξής τα αυτοαπασχολούμενα παιδιά των κούριερ και των ντελίβερι θα έχουν προστατευτικά κράνη και οχήματα από τις εταιρείες και θα προστατεύονται, αν επιθυμούν θα έχουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση».

6η: «Θεσπίζεται για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές. Γνωρίζετε ότι είναι μεγαλύτερη από το 10ημερο της ευρωπαϊκής οδηγίας. Ο πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση 6 μήνες. Γονική άδεια. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου και νέας μητέρας, αφορά υιοθεσία και παρένθετη μητρότητα

7η: Εναρμονίζει τον αριθμό των υπερωριών με τα ευρωπαϊκά δεδομένα: 150 ώρες ετησίως. Στην απέναντι όχθη, όταν υπάρξει υπέρβαση του ορίου οι υπερωρίες θα αποζημιώνονται με βάση το 120% του ημερομισθίου και όχι με το 80% όπως γίνεται σήμερα.  

8η: Η Ελλάδα πρωτοπόρα στους κανόνες για τηλεργασία. Υποχρεωτική μόνο για λόγους δημόσιας υγείας. Όπου ισχύει θα τη συνδέει το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να ενοχλείται με email και τηλέφωνα από απόσταση εκτός ωραρίου. Έρχονται τεχνικές διαδικασίες για αυτόματη ολοκλήρωση της επικοινωνίας μετά το πέρας της εργασίας».

Μητσοτάκης: Δουλειά και την Κυριακή όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη

«Θα λειτουργούν Κυριακή στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις που λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι σταθερά. Αμοιβή προσαύξηση 75% και μία μέρα ξεκούρασης εξτρά. 

Μέτρα επαναφέρουν τον συνδικαλισμό στον σκοπό του. Με πρόνοιες ώστε οι διεκδικήσεις να μην στρέφονται εναντίον των υπολοίπων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα επιστρέφει από το παράθυρο με απόφαση δευτεροβάθμια. Δεν θα μένουν χωρίς συγκοινωνίες οι πολίτες όταν ένα σωματείο διεκδικεί κάποιο αίτημα. Οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να αποφασίζονται με συμμετοχή των εργαζομένων. Η επιστροφή των συνδικαλιστών θα ευνοήσει και τους ίδιους.

Όλα αυτά συμπληρώνουν την εικόνα κόσμος εργασίας - με τον υπάλληλο να μη χάνει μισό μισθό το μήνα από υπερωρίες - την εργαζόμενη που σπουδάζει να μη χάνει την παρασκευή της και να καταγγέλλει όποιον την παρενοχλεί στο γραφείο - τον τεχνίτη να παίρνει πλήρη αποζημίωση σε περίπτωση που φύγει από τη δουλειά - και τον αεικίνητο ντελιβερά - τα ζευγάρια θα έχουν μεγαλύτερη γονική άδεια και όλους θα τους καλύπτει μία ανεξάρτητη Αρχή που θα ελέγχει ηλεκτρονικά τη νομιμότητα στο χώρο που δουλεύουν και οι συνδικαλιστές θα είναι δίπλα τους και όχι μπροστά στα πλοία».

Οι 10 τομές του νέου εργασιακού νομοσχεδίου

  1. Πρώτη τομή, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά.
  2. Δεύτερη τομή. Τη μεταρρύθμιση της ψηφιακής κάρτας πλαισιώνει η ανασυγκρότηση της Επιθεώρησης Εργασίας, που αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή. Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;
  3. Τρίτη τομή, η δυνατότητα κάθε εργαζόμνενος να διευθετεί τον χρόνο εργασίας του Αν το επιθυμεί, να εργάζεται έως δύο ώρες περισσότερο, που θα μεταφράζεται ως πρόσθετη άδεια για να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες.
  4. Τέταρτη τομή, η εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση λόγω απόλυσης. Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους.
  5. Πέμπτη τομή, η ειδική φροντίδα για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε υπηρεσίες που παρέχονται από ψηφιακές πλατφόρμες. Τα παιδιά των κούριερ και των ντιλίβερι θα έχουν κράνη, οχήματα από τις εταιρείες τους, ασφάλιση, προστασία και συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
  6. Έκτη τομή, για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για ένα εξάμηνο. Εισάγεται ειδική άδεια 4 μηνών από απόλυση και για τους δύο γονείς και οι γυναίκες προστατεύονται από περιστατικά βίας ή παρενοχλήσεων
  7. Έβδομη τομή, οι υπερωρίες, όπου η νόμιμη επιπλέον απασχόληση αυξάνεται σε 150 ώρες ετησίως, με τις ανάλογες προσαυξήσεις.
  8. Όγδοη τομή, η τηλεργασία. Θα είναι υποχρεωτική μόνο για λόγους υγείας, ενώ η υποδομή θα βαραίνει τον εργοδότη. Παράλληλα, θα υπάρχει το δικαίωμα στην αποσύνδεση, όταν λήγει το ωράριο του εργαζόμενου.
  9. Ένατη τομή, η δημοκρατική διαφάνεια στον σκοτεινό λαβύρινθο του συνδικαλισμού. Μπαίνουν δικλείδες, που αποτρέπουν την κατάχρηση των κινητοποιήσεων αλλά και έχει και πρόνοιες έτσι ώστε οι κινητοποιήσεις να μην στρέφονται εναντίον των υπολοίπων. Όταν μια απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δε θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με την σφραγίδα δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου.
  10. Δέκατη τομή, στις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, θα υπάρχει πάντα προσωπικό ασφαλείας. Δε θα πνίγονται στα σκουπίδια οι πολίτες, ούτε θα μένουν χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς όταν ένα σωματείο, διεκδικεί ένα αίτημα.

Τσίπρας: Είστε ψεύτες, μισείτε τη νεολαία

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το Εργασιακό Νομοσχέδιο κι όχι μόνο. «Αποκαθηλώσατε το εργατικό Δίκαιο για να δημιουργήσετε μια εικόνα απόλυτου διχασμού για την κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε εδώ με προκατασκευασμένα επιχειρήματα, χωρίς να μπορέσει να κρύψει τον εκνευρισμό του, γιατί είναι αποκομμένος από όλα τα κόμματα και το έδειξε με την επίθεση στην κ. Γεννηματά από το 1ο λεπτό.

Είναι πρόοδος για τη Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη που είναι εδώ. Το αποφεύγετε σαν το διάολο το λιβάνι να απαντήσετε. Δεν έχετε απαντήσεις ή φοβάστε τον δικαστικό επιμελητή για τα χρέη του κόμματός σας;

Προσπαθείτε να φιμώσετε όσους λένε αλήθειες.

Να πείτε αλήθειες σε 100.000 οικογένειες που δίνουν τα παιδιά τους πανελλήνιες κι αποφασίσατε φέτος να απλώσετε συρματόσχοινα και να μείνουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός ΑΕΙ.

Μετά την πανδημία όλοι συνειδητοποίησαν την αναγκαιότητα του ΕΣΥ, δεν κάνατε τίποτα να το ενισχύσετε.

Κυνηγάτε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους που εξοντώνονται με στέρηση ασφαλιστικής ικανότητας.

Το κόμμα σας έχει χρέη 340 εκατ. και δεν σας κυνηγάει κανείς

Είστε ένα κόμμα χρεοκοπημένο και οικονομικά και ηθικά. Ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής στρατηγικά.

Εσείς προσωπικά είστε αρχιερέας λαϊκισμού - Εσείς προσωπικά είπατε για εξυγίανση του κόμματός σας και φορτώσατε τον Ελληνα φορολογούμενο με εκατοντάδες εκατομμύρια.

Δείξατε απέχθεια και μίσος στη νέα γενιά. Ξεστοκάρατε το μίσος σας στη νεολαία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA