Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μητσοτάκης: Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα στην Ελλάδα τις Κυριακές, όσα είναι και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

(Πηγή: eurokinissi)
(Πηγή: eurokinissi)

Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα στην Ελλάδα τις Κυριακές, όσα είναι και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα λειτουργούν Κυριακή στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις που λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι σταθερά. Θα αμείβονται με προσαύξηση 75%» είπε ο κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε πως όσοι εργάζονται Κυριακές θα παίρνουν ρεπό.

Διαβάστε ακόμη: Βουλή - Μητσοτάκης σε Γεννηματά: Ήταν σαν να ακούω τον Τσίπρα

Συνδικαλισμός και απεργίες

«Παίρνονται μέτρα που επαναφέρουν τον συνδικαλισμό στον σκοπό του. Με πρόνοιες ώστε οι διεκδικήσεις να μην στρέφονται εναντίον των υπολοίπων. Με το νέο πλαίσιο, όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα επιστρέφει από το παράθυρο με απόφαση δευτεροβάθμια. Δεν θα μένουν χωρίς συγκοινωνίες οι πολίτες όταν ένα σωματείο διεκδικεί κάποιο αίτημα. Οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να αποφασίζονται με συμμετοχή των εργαζομένων. Η επιστροφή των συνδικαλιστών θα ευνοήσει και τους ίδιους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στον κόσμο της εργασίας, πλέον, ο υπάλληλος δεν θα χάνει το μισό μισθό το μήνα από υπερωρίες, η εργαζόμενη που σπουδάζει δεν θα χάνει την Παρασκευή της και θα καταγγέλλει όποιον την παρενοχλεί στο γραφείο, ο τεχνίτης θα παίρνει πλήρη αποζημίωση όταν φύγει από τη δουλειά, τα ζευγάρια θα έχουν μεγαλύτερη γονεϊκή άδεια και όλοι αυτοί θα καλύπτονται από μία ανεξάρτητη αρχή που θα ελέγχει ηλεκτρονικά τη νομιμότητα στον χώρο όπου δουλεύουν και οι συνδικαλιστές θα είναι δίπλα τους, όχι μπροστά από τα πλοία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι 10 τομές του Εργασιακού

Τομή πρώτη: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος «χτυπώντας ταυτόχρονα τη μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες αλλά και την εισφοροδιαφυγή». Στο εξής οι ώρες απασχόλησής θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να μεσολαβεί κανείς στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας. Καταργείται κάθε αυθαιρεσία και υιοθετείται ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ.

Τομή δεύτερη: Η αναδιάρθρωση της Επιθεώρησης Εργασίας. Παύει να ανήκει στον εκάστοτε υπουργό και γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή.

Τομή τρίτη: Διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να διευθετεί ο ίδιος το χρόνο δουλειάς του. Έτσι μπορεί να εργαστεί έως δυο ώρες περισσότερο που θα μεταφράζονται σε πρόσθετη άδεια ώστε να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες. Μια επιχείρηση θα μπορεί να λειτουργεί πιο έντονα όταν χρειάζεται και ο εργαζόμενος να έχει ελεύθερες έως και 3 μέρες την εβδομάδα. Ευνοεί τα εποχικά επαγγέλματα και διευκολύνει μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων.

Τομή τέταρτη: Εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση λόγω απόλυσης. Για τους πρώτους έως τώρα ήταν μόνο λίγα μεροκάματα και για τους δεύτερους οι ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η δεξιά κυβέρνηση αποδεικνύεται πιο προοδευτική από τα αριστερά συνθήματα ενός αιώνα.

Τομή πέμπτη: Ένα νέο εργασιακό πεδίο αποκτά το δικό του ρυθμιστικό πλαίσιο. Τα αυτοαπασχολούμενα παιδιά σε courier και delivery θα έχουν προστατευτικά κράνη και οχήματα από τις επιχειρήσεις ενώ θα εργάζονται με ασφάλιση και εφόσον το επιθυμούν με συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Τομή έκτη: Άδεια πατρότητας. Θεσπίζεται για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές. Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται για ένα εξάμηνο ενώ θα δικαιούνται γονική άδεια με επιδότηση και οι δύο γονείς. Οι γυναίκες προστατεύονται από βία και παρενοχλήσεις. Απαγορεύεται απόλυση εγκύου και νέας μητέρας και το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται και για παρένθετη μητέρα ή για υιοθεσία.

Τομή έβδομη: Εναρμόνιση αριθμού υπερωριών με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η νόμιμη επιπλέον απασχόληση αυξάνεται σε 150 ώρες ετησίως με τις ανάλογες προσαυξήσεις στην αμοιβή των εργαζομένων. Στην απέναντι όχθη όταν υπάρχει υπέρβαση θα αποζημιώνονται με βάση το 120% αντί για 80 του ημερομισθίου.

Τομή όγδοη: Τηλεργασία. Η Ελλάδα γίνεται πρωτοπόρα στους κανόνες της τηλεργασίας. Θα είναι υποχρεωτική μόνο για λόγους υγείας και η υποδομή βαρύνει τον εργοδότη. Θα ισχύσει το δικαίωμα στην αποσύνδεση όπως ήδη συμβαίνει σε χώρες όπως η Ισπανία. Δεν θα μπορέι ο εργοδότης να ενοχλεί συνέχεια από απόσταση τον εργαζόμενο και προβλέπονται οι τεχνικές διαδικασίες ώστε η επικοινωνία να ολοκληρώνεται αυτόματα μετά το πέρας της.

Τομή ένατη: Εργασία την Κυριακή. Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όποιες επιχειρήσεις λειτουργούν καις την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις μεσογειακές χώρες. Η σχετική λίστα διευρύνεται, όμως τα δικαιώματα των εργαζομένων παραμένουν σταθερά. Η αμοιβή τους προσαυξάνεται κατά 75% και κάθε εργάσιμη ημέρα θα αναπληρώνεται με μια μέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα.

Τομή δέκατη: Συνδικαλισμός. Τον δεκάλογο ολοκληρώνει η δημοκρατική διαφάνεια στο σημερινό σκοτεινό λαβύρινθο του συνδικαλισμού, τόνισε ο πρωθυπουργός. Θεσπίζονται δικλείδες ασφαλείας που αποτρέπουν κατάχρηση των κινητοποιήσεων που περιθωριοποιούν δίκαια αιτήματα. Υπάρχουν πρόνοιες ώστε οι διεκδικήσεις να μην στρέφονται εναντίον των υπολοίπων. Το δημόσιο συμφέρον είναι συμφέρον όλων, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Όταν μια απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβαθμίου σωματείου. Η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία, σημείωσε.

Στις εταιρίες κοινής ωφέλειας θα υπάρχει πάντα προσωπικό ασφάλειας και δεν θα πνίγονται οι δήμοι στα σκουπίδια, δεν θα μένουν χωρίς συγκοινωνίες όλοι οι πολίτες όταν ένα σωματείο διεκδικεί κάποιο αίτημα. Οι κινητοποιήσεις θα αποφασίζονται με συμμετοχή των εργαζομένων και όχι σε κλειστά γραφεία.

  • Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα;
  • Την επαγγελματική αποκατάσταση των εργαζόμενων στις ταχυμεταφορές;
  • Την εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους;
  • Την διεύρυνση περιπτώσεων που καθιστούν άκυρη την απόλυση
  • Τις ευρωπαϊκές ρήτρες κατά της βίας
  • Θα πείτε ναι ή όχι για την καθιέρωση στην Ελλάδα και τις πατρικής άδειας με αποδοχές;
  • Μήπως μας αιφνιδιάσετε και αρνηθείτε την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα;
  • Συμφωνείτε ή όχι με το δικαίωμα των εργαζόμενων εξ αποστάσεων να κλείνουν τους υπολογιστές μετά το πέρας του ωραρίου του;»

Είπε επίσης: «Θα σας διευκολύνω. Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα για να αναλάβετε και εσείς επώνυμα τις ευθύνες σας. Και να δούμε πόσα από τα άρθρα του νομοσχεδίου θα έχετε υπερψηφίσει. Για να δούμε τι ισχύει τελικά με την μητέρα των μαχών καθώς στο τέλος προβλέπω ότι θα έχετε ψηφίσει τα 2/3».

«Κλείνω με ένα κείμενο του 1992. Αναφέρει το κείεμνο εκείνο πως με αφορμή την τεχνολογική ανάπτυξη είναι αναγκαία η εισαγωγή και νέων ρυθμίσεων εργασίας και η οργάνωση του πλαισίου εργασίας. Η νέα εποχή (μιλάμε για το 1992) εισάγει και εναλλακτικές μορφές απασχόλησης: ελαστικό ωράριο μέσω τερματικού. Αυτά δεν τα έλεγε η Θάτσερ. Σε αυτά πρέπει να επικεντρωθούν οι προτάσεις της Αριστεράς εγκαταλείποντας την στείρα υπεράσπιση της παλιάς εποχής. Και έγραφε ο συγγραφέας: η Αριστερά έμεινε παιδί της μεγάλης βιομηχανίας και εγκλωβίστηκε με τα προβλήματα άλλης εποχής», είπε.

«Ποιος το υπέγραψε κ. Τσίπρα αυτό το κείμενο; Ενας μεγάλος Ευρωπαίος αριστερός και μεταρρυθμιστής. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Η σκέψη του οποίου θεωρώ ότι συναντιέται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Αναρωτιέμαι πού πήγε αυτή η φωτισμένη Αριστερά» είπε

Σας καλώ να ψηφίσετε γιατί θα αναγκαστείτε να το κάνετε – θετικά. Για να αποκτήσει και η Ελλάδα σύγχρονο, δίκαιο, αποτελεσματικό πλαίσιο.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Εκκινώντας την δευτερολογία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας πως δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα τα οποία του είχε θέσει προηγουμένως.

«Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και τις θα γίνει στις επόμενες εκλογές, Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου», είπε.

Ο πρωθυπουργός δε, έκανε ειδική αναφορά στην φράση του κ. Τσίπρα πως «η αξιωματική αντιπολίτευση έβαλε πλάτη στην πανδημία», παραθέτοντας φράσεις του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητούσε ότι θα παραχθεί εμβόλιο τον Νοέμβριο, καθώς και τα όσα είχε πει για την εμβολιαστική διαδικασία, όταν τον Ιανουάριο χαρακτήριζε όνειρο τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα. «Και τώρα κάνουμε 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης δε, εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα και για τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης ο οποίος αμφισβήτησε τα εμβόλια καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει «στο βήμα της Βουλής και να αποκηρύξει τις σαχλαμάρες του κ. Πολάκη».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κυριάκος Μητσοτάκης #Βουλή #εργασιακό νομοσχέδιο #Καταστήματα

Best of Internet