Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου δεν προσέφερε συγκινήσεις στην ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας που κατάφερε για πρώτη φορά να προκριθεί στα τελικά του. Όμως υπήρξε η αφορμή ώστε Αθήνα και Σκόπια να βρεθούν ξανά σε τροχιά σύγκρουσης, όταν εδώ και δυο χρόνια, από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία είχε διαφανεί η προοπτική εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και η στήριξη της υποψηφιότητας της Β. Μακεδονίας αλλά και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ακόμη: Ζάεφ για το tweet που προκάλεσε αντιδράσεις: Μερικές φορές γίνονται και λάθη

Όμως οι αλλεπάλληλες παραφωνίες της γειτονικής χώρας, με αποκορύφωμα το πρόσφατο tweet του Ζόραν Ζάεφ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Αθήνα. Από την προχθεσινή τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, που σημείωσε πως «όλα αξιολογούνται και η πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της χώρας», μέχρι τη χθεσινή διαρροή στην «Καθημερινή» πως η κυβέρνηση μεταθέτει για τον Σεπτέμβριο την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, αποδεικνύει πως στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να μην αστειεύονται με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μάλιστα πληροφορίες του Reader.gr αναφέρουν πως η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας μπορεί να πάει ακόμη πιο πίσω στο φθινόπωρο, ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσουν οι γείτονες. Από την άλλη, είναι και μια απόφαση που λύνει τα χέρια και στο εσωκομματικό πεδίο, αφού τόσο οι πρώην Πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο Άγγελος Συρίγος έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους για την επιλογή του χρόνου κύρωσης των μνημονίων στη βουλή, γεγονός που θα έβαζε σε δοκιμασία την κυβερνητική σταθερότητα. 

Τι προβλέπουν τα τρία μνημόνια συνεργασίας 

Ο Ζόραν Ζάεφ ζήτησε χθες συγγνώμη αποδίδοντας στην «συνήθεια» τη χρήση του όρου Μακεδονία για να περιγράψει τη χώρα του, και παρόντος του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα δήλωσε πως αυτό το λάθος δεν θα έπρεπε να καθυστερήσει την κύρωση από την ελληνική βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας με την Ελλάδα. 

Το πρώτο μνημόνιο ρυθμίζει τεχνικά θέματα για τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Υπενθυμίζεται πως μετά την είσοδο της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας. 

Το δεύτερο μνημόνιο προβλέπει την σύσταση μιας επιτροπής στην οποία θα μετέχουν Έλληνες εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα επιφορτίζονται στο να βοηθούν με τεχνογνωσία τους συναδέλφους τους στα Σκόπια που ασχολούνται με την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ. Το τρίτο μνημόνιο προβλέπει την σύσταση επιτροπής για την ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας, μεταξύ του Enterprize Greece και του Invest in North Macedonia.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA