Μενού
  • Α-
  • Α+

Διπλή γλώσσα από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, οποίος από τη μία είπε ουσιαστικά ότι έκανε λάθος αναφέροντας την εθνική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας ως «μακεδονική», από την άλλη όμως δεν έσβησε και το επίμαχο tweet. Στο Open με αφορμή την ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία αναφέρθηκε στην εθνική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας, ως «μακεδονική» πριν τον αγώνα της χώρας του με την Ολλανδία, μίλησε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, επιχείρησε να τα «μαζέψει» μετά τις αντιδράσεις δηλώνοντας πώς η χώρα του τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και κάνοντας λόγο για λάθος. Όπως είπε «όλοι χρειάζεται να εκπαιδευτούμε για αυτές τις μεγάλες αλλαγές». «Χρησιμοποίησα για 45 χρόνια το "μακεδονική" ομάδα ποδοσφαίρου, επομένως σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να την αποκαλούμε Βόρεια Μακεδονία. Είναι ξεκάθαρο», προσέθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Αυστηρό μήνυμα Δένδια στον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας: Τηρήστε τη Συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία στο Euro 2020

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ

Ε: «Κάνατε μία δήλωση στο Twitter σχετικά με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου (της Βόρειας Μακεδονίας), την οποία αποκαλέσατε “μακεδονική”. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης»;.

Α: «Όλοι χρειάζεται να εκπαιδευτούμε για αυτές τις μεγάλες αλλαγές. Αλλάξαμε το όνομά μας από Δημοκρατία της Μακεδονίας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δεν ήταν εύκολο. Όλοι οι οργανισμοί στη χώρα λειτουργούν με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, είμαστε καλό παράδειγμα, αλλά μερικές φορές συμβαίνουν πράγματα που δεν συνάδουν με τη Συμφωνία. Αυτό δεν σημαίνει ότι σπάμε τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ε: Ναι αλλά αυτό το μνημόνιο δεν έχει επικυρωθεί ακόμα από την ελληνική Βουλή, γι' αυτό ακριβώς σας λέω ότι υπάρχει ενόχληση από την ελληνική κυβέρνηση από τη δήλωσή σας, που αποκαλέσατε «μακεδονική» την ομάδα ποδοσφαίρου;

Α: «Αν χίλιες φορές λες τη σωστή ορολογία, μερικές φορές μπορεί κάτι να πάει λάθος, αλλά δεν χρειάζεται να υπάρξουν αρνητικοί συνειρμοί στην Ελλάδα. Περιμένω όσο πιο σύντομα γίνεται την επικύρωση των μνημονίων».

Ε: Πώς σχολιάζετε ότι η ελληνική κυβέρνηση μελετά να αναβάλλει την επικύρωση των μνημονίων;

Α: «Δεν περιμένω αρνητική αντίδραση από την Ελλάδα διότι είμαστε καλοί φίλοι και τα μνημόνια είναι καλά για τη Βόρεια Μακεδονία και καλά για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα τα επικυρώσουν εγκαίρως. Για μένα καθυστέρησαν δύο χρόνια, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα αν τα καθυστερήσουν άλλους τρεις, τέσσερις μήνες».

Ε: Επομένως πιστεύετε ότι ο όρος «μακεδονική» ομάδα ποδοσφαίρου είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Α: «Όχι, όχι, όπως ανέφερα για εμάς είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και μερικές φορές συμβαίνει όταν το χρησιμοποιείς για 46 χρόνια, είμαι 46 χρόνων, χρησιμοποίησα για 45 χρόνια το "μακεδονική" ομάδα ποδοσφαίρου, επομένως σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να την αποκαλούμε Βόρεια Μακεδονία. Είναι ξεκάθαρο, επομένως χρειάζεται να είμαστε ευέλικτοι, είμαστε άνθρωποι, λειτουργούμε με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως κάνει και η ελληνική πλευρά, αλλά μερικές φορές συμβαίνουν λάθη».

Το tweet που προκάλεσε αντιδράσεις

Ο Ζόραν Ζάεφ είχε βρεθεί τη Δευτέρα στο στάδιο του Άμστερνταμ  όπου παρακολούθησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε τον αγώνα Ολλανδία – Βόρεια Μακεδονία για το Euro 2020, αναφερόμενος στην εθνική ομάδα της χώρας του ως «Μακεδονία» σκέτο και ξεχνώντας το «Βόρεια».

«Σήμερα από το στάδιο του Άμστερνταμ, στηρίζω σθεναρά την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας», έγραψε μεταξύ άλλων στο Twitter, ο Ζόραν Ζάεφ.

https://twitter.com/Zoran_Zaev/status/1407011810977398784?ref_src=twsrc^tfw

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης

Ερωτηθείσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε πως:

«Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πνεύματος αυτής και καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από διχαστική ρητορική και μάλιστα για ένα ευαίσθητο θέμα όπως το ποδόσφαιρο».

Η κυρία Πελώνη υπενθύμισε τις βασικές επιφυλάξεις που είχε η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση σχετικά με τον όρο «μακεδονικό» σε ό,τι είχε να κάνει με την ταυτότητα και τη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας.

«Ούτως ή άλλως η καλή τη πίστη εφαρμογή της συμφωνίας είναι και ένα από τα κριτήρια της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ακόμη, προσθέτοντας πως «όλα αξιολογούνται», ανέφερε αφήνοντας αιχμές σχετικά με την κύρωση των μνημονίων της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA