Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Δένδιας: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ιδανικός σύμμαχος της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή πορεία

Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας αλλά και την ενίσχυση των δεσμών της με το ΝΑΤΟ, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντηση του με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στο Κίεβο

Νίκος Δένδιας και Ντμίτρο Κουλέμπα (Eurokinissi)
Νίκος Δένδιας και Ντμίτρο Κουλέμπα (Eurokinissi)

«Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντηση του με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, στο Κίεβο.

«Μπορούμε να ενισχύσουμε τους διμερείς μας δεσμούς και μπορούμε να ενισχύσουμε το εμπόριό μας. Και επίσης, βέβαια, μπορούμε να έχουμε έναν ειλικρινή και διαρκή, συνεχή διάλογο, γιατί και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουμε προκλήσεις. Βασική αρχή θα πρότεινα και των δύο να είναι αυτό, που για την Ελλάδα είναι πάγια τακτική: η αυστηρή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, η αυστηρή προσήλωση στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, η αυστηρή προσήλωση στην αποχή από απειλή ή από χρήση βίας» είπε ο κ. Δένδιας.

Διαβάστε ακόμη: «Καμπανάκι» από Αδωνι: Αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα η εικόνα της Ελλάδας θα είναι διαφορετική

«Η Ελλάδα - το είπα πριν, το λέω τώρα, θα το λέω διαρκώς, αυτή είναι η εντολή που έχω από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι η θέση της Ελλάδος πάντοτε – στηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Αυτό το επαναλαμβάνουμε σταθερά σε όλα τα fora και σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. Kαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και στον ΟΑΣΕ. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανεξαρτήτως κόστους για μας γιατί είναι θέμα αρχής. Εμείς μπορούμε να γίνουμε ο ιδανικός σύμμαχος και βοηθός της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία, γιατί επιθυμούμε την ενίσχυση αυτών των σχέσεων. Είμαστε μια χώρα της ανατολικής πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουκρανία είναι μια χώρα που για εμάς είναι γειτονική. Στην παρούσα φάση, αν θα έπρεπε να διατυπώσουμε μια άποψη, θα προτείναμε η Ουκρανία να εκμεταλλευθεί πλήρως όλες τις διατάξεις της Συμφωνίας Σύνδεσης και να συνεχίσει αυτό το οποίο ήδη πράττει η κυβέρνηση της, δηλαδή τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Εμείς, επίσης, στηρίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ. Και συμμετέχουμε ενεργά στα μέτρα διασφάλισης για την Ουκρανία μέσω της αεροπορικής βάσης μας στο Άκτιο, της περιοδικής παρουσίας του πολεμικού μας Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και γενικά με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεισφέρουμε σαν μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Νίκος Δένδιας #ΝΑΤΟ #Ουκρανία