Μενού
  • Α-
  • Α+

Σήμερα το πρωί, οι υπουργοί της κυβέρνησης θα συζητήσουν για μια τελευταία φορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν τις θερινές τους διακοπές. Ομολογουμένως, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στα υπουργεία έχουν μεγάλη ανάγκη από μια θερινή διακοπή, μετά από τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας, αλλά και τις προκλήσεις στις εθνικές μας υποθέσεις που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Τις μέρες, όμως, που κλείνει η Βουλή, από τις 6 Αυγούστου και μετά, ως και μετά την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου Μαξίμου και υπουργεία θα λειτουργούν με…βάρδιες ασφαλείας και την ελπίδα να μην προκύψει κάτι που θα επιβάλλει επιστροφή στη βάση.

Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός: Στο τραπέζι τρίτη δόση εμβολίου και για υγειονομικούς - Ερχεται επέκταση υποχρεωτικότητας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, έχει ζητήσει από τους υπουργούς και τους επιτελείς του να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους και να είναι νομοθετικά έτοιμοι για «γκάζι» από το τέλος Αυγούστου και ειδικά από το φθινόπωρο και εντεύθεν. Και αυτό γιατί μπορεί η πανδημία να αποτελεί βασικό κεφάλαιο άσκησης πολιτικής και συνεχιζόμενη πρόκληση, ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θέλει το πέρασμα στην επόμενη φάση να είναι συνδεδεμένο με μεταρρυθμίσεις και με ένα νομοθετικό σπριντ, προκειμένου να δρομολογηθούν απτές και μετρήσιμες αλλαγές, οι οποίες θα κάνουν τη διαφορά για τους πολίτες και θα εκπληρώνουν έτσι τη βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

Ούτως ή άλλως, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να διαμηνύει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ή έστω κάποια στιγμή το 2023, έστω και στις αρχές του έτους, αυτό όμως σημαίνει ότι ο χρόνος που απομένει για τον κυβερνητικό βίο είναι κάθε μέρα λιγότερος από αυτόν που έχει ήδη διανυθεί, με δεδομένα τα δεύτερα γενέθλια της ΝΔ στην εξουσία, στις 7 Ιουλίου.

Πυκνή ατζέντα

Βεβαίως, η ατζέντα του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου είναι πυκνή και αυτό από μόνο του δείχνει τις προθέσεις και για το επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα, αναμένεται επί τάπητος να τεθούν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που δουλεύονται εδώ και καιρό από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα και έχουν επισημανθεί πεδία, όπου απαιτούνται παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα που αφορούν τη γεννετήσια αξιοπρέπεια και τους ανηλίκους, αλλά και ο πραγματικός χρόνος έκτισης, προκειμένου να μένουν οι ποινικοί περισσότερο χρόνο στη φυλακή. Ρεαλιστικά, το εν λόγω νομοσχέδιο θα μπει στη Βουλή από Σεπτέμβριο. Ακόμα, έρχεται ρύθμιση για την απλοποίηση της ίδρυσης εταιριών στη χώρα μας από τον υπουργός Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα του κατώτατου μισθού, για το οποίο υπάρχουν διαβουλεύσεις στον άξονα Μαξίμου-Υπουργείου Εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε εισήγηση αύξησης της τάξης του 2%.

Παράλληλα, δύο ακόμα εμβληματικά νομοσχέδια θα γίνουν πράξη το επόμενο διάστημα: το «Νέο Σχολείο» της Νίκης Κεραμέως αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα από Σεπτέμβριο, με το νέο σχολικό έτος, ενώ εντός των ημερών θα έρθει και το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση και τους νέους ασφαλισμένους από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου, το οποίο όμως δεν θα ψηφιστεί τώρα, αλλά μετά τη θερινή διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου.

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης: να δώσει το μήνυμα ότι παρά την έκτακτη συνθήκη της πανδημίας και τη διαχείριση που αναγκαστικά γίνεται, ο μεταρρυθμιστικός σχεδιασμός δεν έχει φρενάρει επ’ ουδενί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA