ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/07/2021 16:19

Ιάσονας Αποστολόπουλος: Γιατί ακυρώθηκε η παρασημοφόρηση από την Σακελλαροπούλου - Τι απαντά ο διασώστης προσφύγων

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ακύρωση της παρασημοφόρησης του διασώστη προσφύγων, Ιάσονα Αποστολόπουλου - Τι απαντά ο ίδιος μέσω ανάρτησής του στο Facebook

Ιάσονας Αποστολόπουλος: Γιατί ακυρώθηκε η παρασημοφόρηση από την Σακελλαροπούλου - Τι απαντά ο διασώστης προσφύγων
Ιάσονας Αποστολόπουλος: Γιατί ακυρώθηκε η παρασημοφόρηση από την Σακελλαροπούλου - Τι απαντά ο διασώστης προσφύγων
Ανάγνωση:

Τη δική του απάντηση σε όσους ακύρωσαν την προγραμματισμένη βράβευσή του από την Προεδρία της Δημοκρατίας δίνει ο διασώστης προσφύγων, Ιάσονας Αποστολόπουλος. «Σε μια περίοδο που η διάσωση προσφύγων έχει καταστεί ποινικοποιημένη πράξη με βαριές συνέπειες (δεκάδες καράβια κατασχεμένα και αλληλέγγυοι υπό δίωξη), είναι απόλυτα λογικό ένας διασώστης να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός αντίπαλος», αναφέρει μεταξύ άλλων. «Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι τα χαμόγελα και οι αγκαλιές στο κατάστρωμα όταν η ζωή νικάει τον θάνατο, όταν η αλληλεγγύη νικάει την βαρβαρότητα», προσθέτει ο Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο Facebook: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια τεράστια αγκαλιά σε όλους και όλες για τα μηνύματα υποστήριξης. Τα λόγια από τον έξω κόσμο είναι ανάσα δύναμης όταν είμαστε στο καράβι, όπως τώρα. Εν προκειμένω, χαίρομαι που το κράτος μας επιδεικνύει ειλικρίνεια. Σε μια περίοδο που η διάσωση προσφύγων έχει καταστεί ποινικοποιημένη πράξη με βαριές συνέπειες (δεκάδες καράβια κατασχεμένα και αλληλέγγυοι υπό δίωξη), είναι απόλυτα λογικό ένας διασώστης να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός αντίπαλος.

Σε μια περίοδο που τα ευρωπαϊκά κράτη κάνουν ό,τι μπορούν για να εξαφανίσουν τους μάρτυρες από τα σύνορα της Ευρώπης, ώστε να εφαρμόζουν ανενόχλητα τις δολοφονικές πρακτικές τους, είναι απόλυτα λογικό η αλληλεγγύη να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα. Μόνο τους τελευταίους 15 μήνες, οι ελληνικές Αρχές έχουν πετάξει χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά στη θάλασσα του Αιγαίου, εγκαταλείποντας τους ακυβέρνητους μέσα σε πλωτές σκηνές (liferaft). Η μόνη απάντηση στα συνεχή βίντεο που βγαίνουν, είναι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους ανθρώπους που τα δημοσιοποιούν. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αυταπόδεικτο ότι η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί ποτέ να είναι αντικείμενο βράβευσης, πόσο μάλλον το υποκείμενο. Όσο για μας. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι τα χαμόγελα και οι αγκαλιές στο κατάστρωμα όταν η ζωή νικάει τον θάνατο, όταν η αλληλεγγύη νικάει την βαρβαρότητα. Και αυτά τα κουβαλάμε πάντα μαζί μας. Αυτά τα παράσημα αξίζουν όλες τις προσπάθειες του κόσμου. Περήφανος “επιθετικός επικριτής” για πάντα».

Ιάσονας Αποστολόπουλος: Εντονες αντιδράσεις από την ακύρωση της βράβευσής του

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της ακύρωσης της βράβευσης από την Προεδρία της Δημοκρατίας του διασώστη προσφύγων, Ιάσονα Αποστολόπουλου. Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είχε ανακοινωθεί πως θα λάβει τιμητική βράβευση για το έργο του από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά ανακοινώθηκε η ακύρωση της βράβευσής του, χωρίς, όμως, να υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από την ίδια την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η ακύρωση της παρασημοφόρησης του ακτιβιστή προκάλεσε και τριγμούς ανάμεσα στην Προεδρία της Δημοκρατίας και το υπουργείο Εξωτερικών. Μέσω κύκλων και άτυπων πληροφοριών η Προεδρία της Δημοκρατίας ρίχνει την ευθύνη στον υπουργό Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να έχει υπογράψει το επίσημο έγγραφο. Μάλιστα, για το θέμα ξέσπασε και πολιτική κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ιάσονας Αποστολόπουλος: Γιατί ενόχλησε η παρασημοφόρησή του

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι κάποιος από την Προεδρία της Δημοκρατίας αποφάσισε να τιμήσει τον ακτιβιστή και διασώστη προσφύγων, Ιάσονα Αποστολόπουλο, που κατηγορείται ότι στο παρελθόν έχει μιλήσει υποτιμητικά για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και απαξιωτικά για τις προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε - μετά την ακύρωση της βράβευσής του - να ρίξει ευθύνες στην κυβέρνηση: «Αλγεινή εντύπωση προκαλούν δημοσιεύματα ότι η ΠτΔ ανακάλεσε την τιμητική διάκριση στον Ιάσονα Αποστολόπουλο διότι σε κάποιους δεν αρέσουν οι απόψεις του για τη στάση της κυβέρνησης στο προσφυγικό. Τόσο η ΠτΔ όσο και η κυβέρνηση οφείλουν μια καθαρή απάντηση», σχολίασε σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Τι απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών για τον Ιάσονα Αποστολόπουλο

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν την Κυριακή ότι δεν έχουν ευθύνη για την απονομή ή όχι τιμητικής διάκρισης στον Ιάσονα Αποστολόπουλο και ότι αυτή ανήκει στις αρμοδιότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας. Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε, επίσης, ότι προτάσεις για την επιλογή προσώπων στα οποία μπορούν να απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις υποβάλλει το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας και εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προσυπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Νίκος Δένδιας είχε καταστεί κοινωνός του καταλόγου παρασημοφορήσεων, αλλά, δεν διατύπωσε καμία πρόταση και δεν έχει προσυπογράψει μέχρι σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα. Έτσι, αποδίδουν σε εκ παραδρομής αναφορά την ανακοίνωση της Προεδρίας την Παρασκευή, στην οποία αναφέρεται ότι «με την ευκαιρία της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια…».

«Δεν υπάρχει υπογραφή υπουργού Εξωτερικών»

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ιάσονα Αποστολόπουλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές διαβουλεύσεις για την απονομή των παρασήμων δεν είχαν ολοκληρωθεί και δεν είχε οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των προσώπων που θα τιμηθούν όταν δόθηκε η σχετική λίστα στη δημοσιότητα. «Δεν υπάρχει υπογραφή υπουργού για τιμητικές διακρίσεις. Ας μας δείξει η προεδρία της Δημοκρατίας αν υπάρχει τέτοια υπογραφή», ανέφεραν πηγές, σήμερα Δευτέρα, από το υπουργείο Εξωτερικών.

Επιμένει η Προεδρία της Δημοκρατίας να ρίχνει την ευθύνη στον Δένδια

Με διαρροή, και η Προεδρία της Δημοκρατίας επιμένει να ρίχνει την ευθύνη στον Νίκο Δένδια και αναφέρει ότι ήταν το υπουργείο Εξωτερικών που πρότεινε τα πρόσωπα τα οποία παρασημοφορεί κατόπιν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Έτσι έγινε και στην περίπτωση του κ. Αποστολόπουλου. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι, προτάθηκαν από το ΥΠΕΞ, το οποίο αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του», φέρονται να δήλωσαν «κύκλοι» της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Νέα διαρροή από την Προεδρία της Δημοκρατίας

Συνεργάτες της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου επανέρχονται στην υπόθεση που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με την ακύρωση της παρασημοφόρησης του Ιάσονα Αποστολόπουλου και επιμένουν ότι την ευθύνη για την ακύρωση έχει ο Νίκος Δένδιας: «Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 106/1975, άρθρο 1, όπως ισχύει), τα πρόσωπα, στα οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει παράσημα, προτείνονται σε αυτήν από τον υπουργό Εξωτερικών, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του υπουργείου Εξωτερικών».

«Επομένως» συνεχίζουν οι συνεργάτες της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτείνει τα προς παρασημοφόρηση πρόσωπα, αλλά απονέμει παράσημα σε όσα προτείνονται αρμοδίως από το ΥΠΕΞ».

Σύμφωνα με την εκδοχή που διακινείται από την Προεδρία της Δημοκρατίας «εν προκειμένω, στη σχετική αρχική πρόταση, που περιήλθε στην Προεδρία της Δημοκρατίας από το υπουργείο Εξωτερικών, περιλαμβανόταν ο διασώστης Ιάσωνας Αποστολόπουλος. Εν ολίγοις, η Προεδρία δεν έχει καμία σχέση».

Ιάσονας Αποστολόπουλος: «Δεν χρειάζεται κανένα βραβείο από θεσμούς», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος δεν χρειάζεται κανένα βραβείο από θεσμούς, που είναι πια απόλυτα ταυτισμένοι με την κυβερνητική πολιτική της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Ο άνθρωπος αυτός με τη δράση του και έχοντας σώσει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, έχει ήδη κατακτήσει πολλά βραβεία στις καρδιές των δημοκρατικών πολιτών της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Το γεγονός όμως ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας υποχωρεί στις απαιτήσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, η οποία μάλιστα διαφημίζει την παρέμβασή της, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και δεν μπορεί παρά να μας γεννά έντονο προβληματισμό, λίγο καιρό μάλιστα μετά την φωτογράφιση της ΠτΔ στο τείχος της ντροπής στον Έβρο», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Το θέμα της ανάκλησης της τιμητικής διάκρισης στον Ιάσονα Αποστολόπουλο φέρνει στη Βουλή, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος υποβάλλοντας σχετική ερώτηση. Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει: «Είναι δυνατόν να ανακλήθηκε στο και πέντε απόφαση παρασημοφόρησης; Είναι δυνατόν το ΥΠΕΞ να επέβαλε παρόμοιο εξευτελισμό στην Προεδρία; Για ποιο λόγο; Την Δευτέρα θα υποβάλω σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΙΑΣΟΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ