Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη Βουλή θα ενημερώσει στις 25 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις καταστροφικές φωτιές στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής για ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας σχετικά με σοβαρή δημόσια υπόθεση. 

Με αυτό τον τρόπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να οδηγήσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να πάρουν ξεκάθαρη θέση αναφορικά με το σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών σε όλα τα επίπεδα. Και σήμερα Πέμπτη εξάλλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν τεκμηριωμένες προτάσεις στον σχεδιασμό της επόμενης και μεθεπόμενης ημέρας, ώστε να ξαναχτιστεί ό,τι κάηκε, να αναγγενηθούν τα δάση και οι πυρόπληκτοι να στηριχθούν ώστε να καταφέρουν να παραμείνουν στον τόπο τους. Ο ίδιος άλλωστε έχει επισημάνει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες πως αν η ευθύνη σήμερα ανήκει στην κυβέρνηση το αύριο είναι υπόθεση όλων.  Η συγκεκριμένη διαδικασία πάντως προσιδιάζει με προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών όπου το λόγο θα λάβουν άπαντες, ενώ στην ουσία θα είναι η πρώτη δια ζώσης αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών με το άνοιγμα της Βουλής και με φόντο την κρίση των πολλαπλών πύρινων μετώπων.

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας από Ηλεία: Ο Μητσοτάκης δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης του - Κραυγή αγωνίας για την καταστροφή από κατοίκους 

Τι είπε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μητσοτάκης 

Υπενθυμίζεται όιτ στην αναλυτική συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο ότι προστατεύτηκαν ανθρώπινες ζωές. «Πρωταρχικός μας στόχος στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής. Ανθρώπων και ζώων» συνέχισε ο πρωθυπουργός που σημείωσε ότι «πετύχαμε να προστατέψουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες». Είναι σημαντικό ότι δεν θρηνήσαμε θύματα στη μεγαλύτερη επέλαση φωτιάς που είχαμε εδώ και χρόνια, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι είχαμε σχεδόν 100 ταυτόχρονες πυρκαγιές κάθε ημέρα, αλλά και ότι η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσε. 

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «χυδαία σπέκουλα» σχετικά με τις εκκενώσεις. «Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική για μια πολιτική η οποία έχει ως υπέρτατο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θεωρώ χυδαία τη σπέκουλα που χτίστηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάνω στην επιλογή των εκκενώσεων. Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος. Στις προτεραιότητές μας όταν μιλούσαμε για τις αλλαγές της Πολιτικής Προστασίας τους είπα ότι πρέπει να έχουμε έναν οργανωμένο μηχανισμό εκκενώσεων για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές».

Εξήρε το 112 

Μάλιστα ο πρωθυπουργός εξήρε τη λειτουργία του 112 επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν διαθέτουν άλλες πολύ πιο οργανωμένες χώρες όπως ίσως ούτε η Γερμανία. Και επεσήμανε: «Μας ασκείται κριτική γιατί προστατεύσαμε αποτελεσματικά την ανθρώπινη ζωή; Θα ήθελα να συμφωνήσουμε ότι στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες συνιστά κατάκτηση η λειτουργία του 112. Βέβαια δεν περιοριστήκαμε μόνο στις προληπτικές εκκενώσεις

Σε ερώτηση εάν υπήρξε καθυστέρηση στην κατάθεση του αιτήματος συνεισφοράς από τα ξένα κράτη, ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση το αίτημα κατατέθηκε εντός ωρών από τη στιγμή που η πραγματικότητα ξεπερνούσε τις δυνάμεις μας. Ήταν συγκινητικό που 24 χώρες συνέδραμαν με όλα εναέρια μέσα με πεζοπόρα τμήματα και οχήματα είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός και ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια που εστάλη.«Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες, σηκώθηκαν πολλά τηλέφωνα και από εμένα προσωπικά για να έχουμε αυτή τη βοήθεια. Δεν ήρθε μόνη της. Η διπλωματία αλληλεγγύης μπορεί να ασκηθεί από τη χώρα μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA