Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρώτο διά ζώσης «μπρα ντε φερ» των πολιτικών αρχηγών μετά τις καταστροφικές φωτιές στη Βόρεια Εύβοια και τη Βορειοανατολική Αττική,  αλλά και στον απόηχο των νέων κανόνων για τους ανεμβολίαστους πολίτες από 13 Σεπτεμβρίου, αναμένεται στις 10.30 το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, σηματοδοτώντας και την έναρξη μιας κρίσιμης πολιτικής περιόδου κατά την οποία η χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το τέταρτο κύμα της πανδημίας με τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και νέες όπως η κλιματική κρίση και οι ενδεχόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν.

 Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα διεξαχθεί μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και το σχέδιο της κυβέρνηση για την ανασυγκρότησή τους και την επόμενη ημέρα, ενώ ο ίδιος έχει ζητήσει ήδη συγγνώμη από τους πυρόπληκτους για τυχόν αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού ως ένδειξη αποφασιστικότητας για δράση, έχει δεσμευτεί ρητά  για την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων  - με δέσμη μέτρων που έχει ήδη ανακοινωθεί και υλοποιείται - τη βελτίωση αστοχιών και την απόδοση πιθανών ευθυνών.

 Μητσοτάκης: Σχέδιο για την επόμενη ημέρα - στήριξη πληγέντων

Υπό αυτό το πρίσμα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιδιώξει τη διατήρηση χαμηλών τόνων και την αποφυγή ενός σκληρού πολιτικού ροκ, εστιάζοντας στη «φαρέτρα» των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την παραγωγική ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών την επόμενη ημέρα με έμφαση στη Βόρεια Εύβοια και το ειδικό σχέδιο της Επιτροπής με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να καλέσει την αντιπολίτευση να καταθέσει συγκεκριμένες ρεαλιστικές και εποικοδομητικές προτάσεις, αποφεύγοντας μία στείρα και ισοπεδωτική κριτική, επισημαίνοντας εκ νέου πως η τακτική των εκκενώσεων έσωσε ανθρώπινες ζωές και ότι η επόμενη ημέρα είναι ευθύνη όλων.

Στο πεδίο του κορονοϊού, ο Πρωθυπουργός θα υπεραμυνθεί των νέων κανόνων λειτουργίας της οικονομικής και κοινωνικής ζωής από τις 13 Σεπτεμβρίου ως απολύτως αναγκαίων και δίκαιων, ενώ θα καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την εθνική προσπάθεια αύξησης του ρυθμού των εμβολιασμών και να απομονώσει φωνές όπως αυτή του Παύλου Πολάκη, τον οποίο η ΝΔ κατηγόρησε για «αντιεμβολιαστικό κρεσέντο» με αφορμή νέα ανάρτησή του για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Κριτική αλλά και προτάσεις από τον Τσίπρα

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, θεωρείται βέβαιο ότι στο μέτωπο των πυρκαγιών θα επιμείνει στη σκληρή κριτική περί ανικανότητας και «ξεχαρβαλωμένου» επιτελικού κράτους, καλώντας τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ποια ήταν τα λάθη και ποιοι οι υπεύθυνοι για τα χιλιάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων ιδίως στη Βόρεια Εύβοια, καταθέτοντας, ωστόσο, παράλληλα την πρόταση 7 σημείων του κόμματός του για τη βελτίωση της πρόληψης και της καταστολής με πυρήνα ένα μεγάλο μέρος της  λεγόμενης Επιτροπής Γκολντάμερ.

Στο πεδίο του κορονοϊού πάντως ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να πάρει ξεκάθαρη θέση έναντι των εξαγγελθέντων μέτρων για το φρενάρισμα της διασποράς του κορονοϊού και της επιτάχυνσης των εμβολιασμών, αλλά και να στηρίξει ή να αδειάσει δημοσίως τον βουλευτή του και πρώην αναπληρωτή υπουργό υγείας, Παύλο Πολάκη, ο οποίος έγινε αποδέκτης οξύτατων επικρίσεων σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το στοίχημα των εμβολιασμών.

Με διάθεση μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης των πυρκαγιών, αναμένεται να εμφανιστεί και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Η ίδια άλλωστε έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της, ζητώντας από την πρώτη στιγμή την «καρατόμηση» των κυρίων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Χαρδαλιά.  Παρά ταύτα η ίδια θα επιμείνει στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την επόμενη μέρα και τον έλεγχό του σχεδίου διακομματικά από τη Βουλή, καταθέτοντας τη δική της δέσμη προτάσεων για τη διόρθωση αστοχιών και κενών.

Δριμεία κριτική τόσο για το τις πυρκαγιές όσο και για το πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων εμβολιαστών και ανεμβολίαστων αντίστοιχα, αναμένεται να ασκήσουν και οι αρχηγοί του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25. Το διακύβευμα της συζήτησης πάντως είναι κατά πόσο οι πολιτικές δυνάμεις θα κατορθώσουν – παρά τους διαξιφισμούς - να βρουν και σημεία σύγκλισης για την επόμενη μέρα έναντι των κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA