Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Νομοθετικός «πυρετός» το φθινόπωρο στη Βουλή

«Καυτό» αναμένεται νομοθετικά και το φθινόπωρο στο ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς μετά τη θερινή ανάπαυλα του Αυγούστου, η κυβέρνηση έχει βάλει τις μηχανές στο φουλ, προωθώντας προς ψήφιση σειρά κρίσιμων ρυθμίσεων.

Νέος Ποινικός Κώδικας

Απ’ τα πλέον ενδιαφέροντα νομοσχέδια που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες και να κατατεθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, είναι ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, με σημαντικές τροποποιήσεις των ποινών επί το αυστηρότερο για μία σειρά ειδεχθών αδικημάτων και αδικημάτων μεγάλης ηθικής και κοινωνικής απαξίας, με στόχο την προστασία ευπαθών ομάδων, ανηλίκων και θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας.

Στις ρυθμίσεις ξεχωρίζει η επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής σεξουαλικών αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων ακόμη και για πλημμελήματα. Συγκεκριμένα, για τα πλημμελήματα η παραγραφή θα αρχίζει να μετράει ένα χρόνο μετά την ενηλικίωση, δηλαδή στα 19, και για τα κακουργήματα 3 χρόνια μετά την ενηλικίωση του θύματος από τα 21. Παράλληλα, τα σεξουαλικά αδικήματα εις βάρος ανηλίκων θα διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει επίσης ισόβια για ανθρωποκτονία, ομαδικό βιασμό, βιασμό εις βάρος ανηλίκου και εσχάτη προδοσία, ενώ αυξάνει τα ισόβια από τα 16 στα 18 έτη.  Η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και όχι με χρηματική ποινή, ενώ για αδικήματα όπως διακίνηση ναρκωτικών, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, ληστεία, εκβίαση, βιασμός ανηλίκου, βιασμός εν γένει και εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, θα πρέπει ο καταδικασθείς να εκτίσει εφεξής τα 4/5 της ποινής.

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας: Καθιερώνεται «πιλοτική δίκη» στον Άρειο Πάγο

Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα προηγηθεί – κατά πληροφορίες το επόμενο 15ήμερο – η κατάθεση στη Βουλή του αναθεωρημένου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην καθιέρωση του θεσμού της «πιλοτικής δίκης» και στον Άρειο Πάγο μετά το ΣτΕ.

Στόχος είναι η επίλυση με ταχύτητα και ενισχυμένη ασφάλεια δικαίου ζητημάτων μεγάλου γενικότερου ενδιαφέροντος, που εξαιτίας της φύσης τους προκαλούν σημαντικό αριθμό δικών σε διαφορετικά πρωτοδικεία, ώστε να  αποφεύγεται ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων και η διαιώνιση των δικών ενώπιον των δικαστηρίων ουσίας, με δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες, καθώς διασφαλίζεται η ορθή και ενιαία εφαρμογή του νόμου.

Πρακτικά ο διάδικος μιας υπόθεσης για την οποία έχουν προσφύγει πολλοί δικαστικά, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης απόφασης, παρακάμπτοντας το Πρωτοδικείο και το Εφετείο και προσφεύγοντας απευθείας στον Άρειο Πάγο μέσω της πιλοτικής δίκης, με στόχο την έκδοση μίας απόφασης, η οποία θα λειτουργεί ως «οδηγός», καθώς ως προς το νομικό της κομμάτι θα καταλαμβάνει κι όλες τις άλλες εκκρεμείς υποθέσεις για το ίδιο νομικό ζήτημα με τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Στο ΣτΕ για παράδειγμα ο θεσμός της πιλοτικής δίκης χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο και το κατά πόσο μπορούσαν να προχωρήσουν σε τροποποίηση της δανειακής σύμβασης.

Έκτακτες ρυθμίσεις για την πανδημία

Εντός του Σεπτεμβρίου αλλά και όλο το επόμενο διάστημα, το νομοθετικό έργο, θα εμπλουτίζεται με έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι οποίες εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη συμμόρφωση με τα θεσμοθετημένα μέτρα προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Ήδη σύντομα αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για τη λεγόμενη δεύτερη ευκαιρία στους υγειονομικούς που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, να επιστρέψουν άμεσα στο πόστο τους με την πρώτη δόση του εμβολίου αντί 14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση. Παράλληλα, όπως εξήγγειλε ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί και ρύθμιση με τσουχτερά πρόστιμα για υγειονομικούς οι οποίοι δηλώνουν ψευδή νόσηση με στόχο την 6μηνη εξαίρεση από τον εμβολιασμό, αλλά και για περιπτώσεις συμμετοχής σε υποθέσεις έκδοσης «μαϊμού» πιστοποιητικών εμβολιασμού όπως συνέβη στον Παλαμά Καρδίτσας.

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2022

Για τον Οκτώβριο, στα νομοθετήματα που ξεχωρίζουν ανήκει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2022, καθώς σε αυτό – μετά και τις σχετικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ – θα αποτυπώνεται καθαρότερα οι εκπεφρασμένη κι από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών πρόθεση της κυβέρνησης για μονιμοποίηση προσωρινών φοροελαφρύνσεων το 2022. Σύμφωνα με το Σύνταγμα το προσχέδιο κατατίθεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, συνεπώς θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου.

Το προσχέδιο, δε, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν άλλα νομοσχέδια του υπουργείου οικονομικών, με τα οποία θα εξειδικεύονται τα μέτρα φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων ή κινήτρων.

Χαρτογράφηση των εθελοντικών οργανώσεων

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί επίσης στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα βάζει τάξη στο άναρχο τοπίο λειτουργίας των εθελοντικών οργανώσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που όπως αναδείχτηκε κι από τις πρόσφατες πυρκαγιές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε κρίσιμες περιόδους.

Στόχος είναι η χαρτογράφηση και η αναλυτική καταγραφή των οργανώσεων και των μελών τους σε ειδικό ενημερωμένο Μητρώο και η προώθηση ενός σύγχρονου και σαφούς θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα καθορίσει με σαφήνεια την έννοια και νομική μορφή τους βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας,  ώστε να διευκολύνει την καλύτερη αξιοποίηση τους. Θα δίνει επίσης έμφαση στη νομοθετική κατοχύρωση της εθελοντικής απασχόλησης διασφαλίζοντας την ασφαλιστική κάλυψη των απασχολούμενων σε αυτές, ενώ θα ξεκαθαρίζει και το πλαίσιο των σχέσεων κράτους – εθελοντικών οργανώσεων.

Για να αντιληφθεί κανείς τον κατακερματισμό, αρκεί να σκεφτεί ότι οι σχέσεις κράτους - εθελοντικών οργανώσεων διέπονται από νόμο, ο οποίος ισχύει από το 1914.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA