Μενού
mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
 • Α-
 • Α+

«Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί θεμέλιο για τη φιλελεύθερη δημοκρατία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τρίτης (30/04) από το βήμα της Βουλής.

Η ομιλία του πρωθυπουργού γίνεται στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας» του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιχειρείται μεταξύ άλλων οι υποθέσεις να φθάνουν σύντομα στο ακροατήριο, προκειμένου να εκδίδονται αποφάσεις ταχύτερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ιστορική τομή απέναντι σε ένα πρόβλημα διαχρονικό».

mitsotakis

Μητσοτάκης: «Συντομότερα οι αποφάσεις»

«Στόχος είναι σε πρώτη φάση, οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται σε συντομότερο χρόνο και να εξορθολογιστεί ο εθνικός δικαστικός χάρτης», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

«Έχει αργήσει να υλοποιηθεί η αλλαγή λόγω αγκυλώσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Να αφήσουμε πίσω τις δεκαετίες ‘50 και ‘60 όταν τα δικαστήρια ανεγείρονταν βάσει των ακτοπλοϊκών συνδέσεων ή των πιέσεων των τοπικών κομματαρχών», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Τι είπε για τα δικαστήρια

«Στον πρώτο βαθμό έχουμε δύο τύπους δικαστηρίου. Τα 154 ειρηνοδικεία γίνονται παράγοντας άνισης κατανομής των δικαστικών υποθέσεων. Το 44% του δυναμικού απασχολείται μόλις από το 20% των υποθέσεων», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Άρα κάτι παράξενο συμβαίνει», συμπλήρωσε. «Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η Ελλάδα έχει περισσότερους δικαστές ανά μέσο όρο», σημείωσε.

«Για να τελεσιδικήσει μία απόφαση θέλει 1.450 μέρες, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 650 μέρες», είπε ο πρωθυπουργός.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο καθυστέρηση αλλά αρνησιδικία», τόνισε.

mitsotakis

Μητσοτάκης για Μάτι: «Δεν είναι τελεσίδικες αποφάσεις»

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά:

«Ύστερα από 6 ολόκληρα χρόνια και μάλιστα εν μέσω διαμαρτυριών γιατί η χρονοτριβή στην εκδίκαση ανοίγει πάντα το δρόμο της αφμιβολίας.

Τρεις παρατηρήσεις μόνο.

 1. Τα αδικήματα κρίθηκαν με βάση το ευμενέστερο πλαίσιο που ισχύε επί ΣΥΡΙΖΑ. Αν κρινόταν με το πλαίσιο που ψηφίσαμε εμείς θα ήταν πιο αυστηρό.
 2. Πραγματικά υπήρχε μεγάλη αργοπορία. Έτσι δικαιώνονται και οι ρυθμίσεις που ψηφίζουμε σήμερα.
 3. Η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί γιατί έχει τα θεσμικά αντίβαρα να θεραπεύσει τυχόν αστοχίες της, όπως έδειξε και η αντίδραση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Δεν είναι οι ποινές τελεσίδικες, μπορούν εφόσον η ίδια η δικαιοσύνη το κρίνει να επανεξεταστούν.

Με μια παρότρυνση οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Και τα διατάγματα από το Μάτι δεν έχουν μόνο ποινική διάσταση, μην ξεχνάμε ότι έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να επανιδρύσει την Πολιτική Προστασία και το 112».

Μητσοτάκης: Πυρά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε τα πυρά του σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων, είπε:

 • «Διαπιστώνω ξανά την άρνηση της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει παγίως όχι σε όλα, ναι στο τίποτα.
 • Από τη μια μιλάει για το κράτος δικαίου με δύο υπουργούς του καταδικασμένους στο ειδικό δικαστήριο, μιλάει για δημοκρατία ενώ ξέχασε λέει να καταθέσει υπόμνημα για τους φασίστες.
 • Και από την άλλη εξακολουθεί να μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις.
 • Ο πρόεδρός σας φρόντισε να φορτώσει τον προϋπολογισμό με καμία 15αριά δισ. το χρόνο.
 • Έτσι εύκολα αθροίζονται 15 δισ. σε μια συνέντευξη. Φανταστείτε να έρθουν οι εκλογές που θα φτάσει ο λογαριασμός.
 • Δεν μας λέτε όμως από ποιους φόρους θα τα βρείτε.
 • Κρύβετε βέβαια ότι αυτός ο λαϊκισμός που λανσάρεται οδηγεί τη χώρα σε μια νέα χρεοκοπία.
 • Και κύριε Ανδρουλάκη περίμενα περισσότερα από το ΠΑΣΟΚ. Όσα συζητούμε σήμερα τα επιδίωκαν οι αρχηγοί σας με τελευταίο τον Γιώργο Παπανδρέου που συγχώνευσε 46 ειρηνοδικεία.
 • Πώς τελικά ότι ένα κόμμα που εμφανίζεται ως ευρωπαϊκό και προοδευτικό αποδεικνύεται τόσο αγκυλωμένο και τόσο οπισθοδρομικό. Γιατί μου φαίνεται ότι αυτή η αγκύλωση έχει γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό της παράταξής σας».
mitsotakis

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ενόψει ευρωεκλογών:

 • «Μετά το Πάσχα μπαίνουμε στην ευθεία για την κάλπη. Ελπίζω να αποφύγουμε την τοξικότητα.
 • Θα γίνει και η ευρεία συζήτηση που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαιο πως οι πολίτες περιμένουν από εμάς προτάσεις για το αύριο της χώρας και όχι επανάληψη αυτού του τεχνητού διχασμού που πληρώσαμε στο χθες.
 • Όχι σε φήμες, σενάρια και ζητήματα από το παρελθόν. Η αποχή από τις εκλογές θα είναι μια ήττα για όλους το άνοιγμα στα άκρα θα γίνει κερκόπορτα για περιπέτειες.
 • Η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να γίνει ξεδιάντροπη συνωμοσία και η κομματική αντιπαλότητα δεν επιτρέπεται να γίνει νάρκη στην κοινωνική ομαλότητα».

Μητσοτάκης: «Έχουμε αντιπάλους, όχι εχθρούς»

Για τα διλλήματα των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

 • «Θα είναι μια αναμέτρηση με ορόσημο ευρωπαϊκό αλλά εθνικό περιεχόμενο.
 • Γιατί σύσσωμη η αντιπολίτευση θέλει να τις μετατρέψει σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης με φτηνές και ανυπόστατες κατηγορίες χωρίς μια λέξη για τα σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα.
 • Όσο για τους εμπόρους της πίστης νομίζω ότι η εκκλησία απάντησε πολύ καλύτερα από εμένα δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλον.
 • Στο περιβάλλον τοξικότητας όμως εμείς δεν έχουμε εχθρούς. Έχουμε πολιτικούς αντιπάλους. Η πιο σκληρή αντιπολίτευση είναι αυτή των καθημερινών προβλημάτων.
 • Για μας ζητούμενο παραμένει η σταθερότητα και η πορεία της ανάπτυξης με απτά αποτελέσματα. Για αυτό σηκώνουμε το γάντι στα διλήμματα των ευρωεκλογών.
 • Θέλουμε να συνεχίσουμε το δρόμο της σιγουριάς ή να κινδυνευσουμε με νέες περιπέτειες;
 • Και τελικά θα επιστρέψουμε στην καθήλωση ή θα διατηρηθούμε στην ανοδική τροχιά των μεταρρυθμίσεων;
 • Προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι σε 40 μέρες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ και τις δικές τους δυνάμεις».
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA