Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “ΆΡΓΟΣ”», με βασικό στόχο τη διασφάλιση της ευζωίας όλων των ζώων, αλλά και τον περιορισμό του πληθυσμού των αδέσποτων, μέσω ενός νέου αποτελεσματικού συστήματος υιοθεσίας και ενός νέου πλαισίου αναπαραγωγής με κανόνες.

Διαβάστε ακόμη: Πώς ελήφθη η ιστορική απόφαση φυλάκισης για ζωοκτονία στην Ελλάδα

Προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες γέννες, το σχέδιο νόμου  προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται να προβεί σε στείρωση εντός έξι μηνών από την απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Κατόπιν αντιδράσεων φιλοζωικών οργανώσεων, ωστόσο, προβλέφθηκε ως εναλλακτική της στείρωσης η αποστολή δείγματος DNA του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων που προβλέπεται να συσταθεί στην Ακαδημία Αθηνών, το οποίο συλλέγεται και αποστέλλεται αποκλειστικά από κτηνίατρο. 

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι διασφαλίζεται πως ακόμα και εάν εγκαταλειφθεί ένα μη σημασμένο ζώο συντροφιάς, θα είναι εύκολο να εντοπιστεί ο γεννήτοράς του και συνεπώς ο ιδιοκτήτης του, στον οποίο επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Σε επόμενο χρόνο, θα μπορεί επίσης να δώσει στους επιστήμονες όλο το αναγκαίο υλικό, για έρευνες σχετικά με τις ασθένειες των ζώων, όσο και για  μελέτη κληρονομικών ασθενειών.

Πρόστιμα για τους παραβάτες

Για τη διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 έτη υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαρτίου 2022. Η, δε,  παράλειψη της μιας ή της άλλης πράξης επιφέρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2022.

Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και Πλατφόρμα Υιοθεσιών αδέσποτων

Παράλληλα, προβλέπεται  η τήρηση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα αποτελέσει την επίσημη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής σκύλων και γατών και των ιδιοκτητών τους, καθώς και καταχώρησης αδέσποτων και ζώων προς υιοθεσία, φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, κτηνιάτρων, εκτροφέων και καταφυγίων. Για τον σκοπό της διενέργειας υιοθεσιών μάλιστα δημιουργείται και θα λειτουργεί στο ΕΜΖΣ Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Καθιερώνεται ο θεσμός ερασιτέχνη εκτροφέα 

Με το σχέδιο νόμου κατοχυρώνεται επίσης ο θεσμός του ερασιτέχνη εκτροφέα, ο οποίος μπορεί να αναπαράγει έως δύο θηλυκούς σκύλους ή θηλυκές γάτες μία φορά ανά έτος. Επιπλέον, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις και αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις. Την ίδια ώρα, δίνεται η δυνατότητα καταγγελίας περιστατικών κακοποίησης ζώων και κάθε παράβασης του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς σε ψηφιακή εφαρμογή και ιστοσελίδα καταγγελιών που θα  δημιουργηθούν.

 

Κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου θα έχουν οι δήμοι, γι’ αυτό  προβλέπεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων συνοδεία των αντίστοιχων πόρων για την κατασκευή καταφυγίων, τη σήμανση και στείρωση των αδέσποτων και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού. Για πρώτη φορά, επιπλέον, οι δήμοι μπορούν να δίνουν κίνητρα στους συνεπείς ιδιοκτήτες ζώων, όπως παροχή voucher για σήμανση, καταγραφή και στείρωση ή μείωση δημοτικών τελών, έως και 10%.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA