ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/09/2021 11:07

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Ανάπτυξη κυρίως για τη νέα γενιά» - Εδωσε το «παρών» στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων

Στους χώρους της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης - Στις 20:00 η ομιλία του, αύριο στις 13:00 η συνέντευξη Τύπου

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Ανάπτυξη κυρίως για τη νέα γενιά» - Εδωσε το «παρών» στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Στη ΔΕΘ έφτασε λίγο μετά τις 10:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για τα εγκαίνια της 85ης διοργάνωσης που είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε στην πύλη Εμπορίου η διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε, όπως μεταδίδει το voria.gr, τον αγιασμό της τελετής εγκαινίων από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Μία σειρά παρεμβάσεων και ένα συνολικό πλαίσιο για το πώς η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις μεταρρυθμίσεις και τον νέο κύκλο ανάπτυξης ο οποίος ανοίγεται μπροστά, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αποψινή ομιλία του στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο ίδιος κατά το χαιρετισμό του στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

«Η ανάπτυξη αυτή θα πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ανάπτυξη την οποία είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν. Να είναι μία ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη εξωστρέφεια με έμφαση στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση τόνισε ότι «δεν δίστασε μία κεντροδεξιά κυβέρνηση να δαπανήσει σημαντικότατους πόρους για να θωρακίσει τη χώρα απέναντι σε μία πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση». Ζήτησε από τον επιχειρηματικό κόσμο να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τις οποίες χαρακτήρισε «ευοίωνες».

«Μπορεί να υπάρχουν ακόμα ανησυχίες, μπορώ να σας πω όμως με απόλυτη βεβαιότητα, ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου, ενός σημαντικού αναπτυξιακού κύκλου για τη χώρα μας. Και η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι αυτή η ανάπτυξη να είναι μία ανάπτυξη για όλους και το μέρισμα της ανάπτυξης να αφορά όλους πρωτίστως τη νέα γενιά».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος διότι από τους συμμετέχοντες στη γενική συνέλευση αναγνωρίζεται η στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι το πιο επιτυχημένο, γρήγορο και αποτελεσματικό μέτρο, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης επιμελητηρίων Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την παρουσία του και είπε πως είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός παραβρίσκεται στη γενική συνέλευση της Ένωσης.

Στις 20:00 οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός απόψε αναμένεται να απευθυνθεί σε πολλαπλά κοινά. Στους ανθρώπους της μεσαίας τάξης που στήριξαν και στηρίζουν τη ΝΔ, ευελπιστώντας σε ορισμένες ακόμα φορολογικές ανάσες μετά την πανδημία, στους ανθρώπους των λαϊκών εισοδημάτων που βλέπουν τις τιμές στις λαϊκές, τα σούπερ μάρκετ, αλλά και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας να παίρνουν την ανηφόρα, αλλά και στους νέους που, μπορεί να μην αποτελούν προνομιακό κοινό της ΝΔ, όμως η κυβέρνηση θέλει να τους επαναπροσεγγίσει και με το βλέμμα στραμμένο στην εμβολιαστική εκστρατεία, αλλά όχι μόνο.

Κίνητρα για τους νέους

Όπως έγραψε από χθες το Reader.gr, στο τραπέζι είναι η επέκταση του Freedom Pass και στους ανηλίκους ηλικίας 15-17 ετών. Στην κυβέρνηση έχουν επεξεργαστεί ένα μέτρο ειδικά για τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν, προκειμένου να τους ωθήσουν στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Ένα Freedom Pass, με άλλα λόγια, με μεγάλα πακέτα ίντερνετ, με δεκάδες data, για ορισμένους μήνες, αρχής γενομένης, αν όλα πάνε καλά από τέλος Σεπτεμβρίου. Το πακέτο θα δικαιούνται όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι εμβολιάζονται και θα έχουν αρκετά data μέσα στον μήνα για να κάνουν ό,τι επιθυμούν με το κινητό ή το τάμπλετ τους.

Δεν θα πρέπει, επίσης, να αποκλειστεί η παροχή του πακέτο ίντερνετ να συνοδεύεται και με ένα ποσό και για τους ανήλικους που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιάζονται, όπως έγινε και με τους νέους 18-24 ετών. Το δεύτερο μέτρο που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση είναι μια ενιαία Ψηφιακή Κάρτα Νέων. Το «όχημα» θα είναι το φοιτητικό πάσο που παίρνουν όσοι εγγράφονται στα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα η αρχή να αναμένεται να γίνει στις αρχές Οκτωβρίου με τους πρωτοετείς και εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και με τους υπόλοιπους φοιτητές. Πρακτικά, θα πρόκειται για την ψηφιοποίηση του πάσου με ένα μικροτσιπ.

Αυτό θα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να χρησιμοποιεί την κάρτα για ό,τι θέλει π.χ. για να κινητροδοτήσει την αγορά βιβλίων ή την πρόσβαση σε χώρους πολιτισμού.

Αυτά, βεβαίως, είναι κάποια από τα μέτρα για τους νέους, καθώς θα περιγραφεί μια συνολική δέσμη για τη νέα γενιά. Στο τραπέζι, επίσης, υπάρχει ένα σχέδιο επιδότησης θέσεων εργασίας. Για κάθε πρόσληψη που θα κάνει ένας εργοδότης σε νέους έως 30 ετών, το κράτος θα επιδοτεί κατ’ αρχάς ένα μέρος του μισθού, ακόμα και το μισό, ενώ θα υπάρχει κίνητρο και για τον εργοδότη.

Πακέτο για τη μεσαία τάξη

Εκτός του κεφαλαίου που αφορά τους νέους, σίγουρο θεωρείται ένα πακέτο κινήσεων με κόστος περί το 1,6 δις ευρώ, ήτοι η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, όπως είχε δεσμευθεί προ καιρού η κυβέρνηση και περαιτέρω η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων στο 20% από 22%. Από εκεί και πέρα, είναι σχεδόν κλειδωμένη η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%, προκειμένου να απορροφηθούν οι αυξήσεις στα εκκαθαριστικά λόγω των αντικειμενικών αξιών. Ακόμα, θα υπάρξει προαναγγελία και για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πλέον του 1%, αν και υπάρχει σενάριο η μείωση να είναι κλιμακωτή και να εκτείνεται τόσο στο 2022 όσο και στο 2023.

Προσπάθεια έχει γίνει και για την επέκταση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης και για μισθωτούς και συνταξιούχους, παρά τις ενστάσεις των θεσμών. Ένα μέτρο ακόμα, δε, είναι και η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες,

«Όχι» στο ηλεκτροσόκ

Μια κρίσιμη παράμετρος για την κυβέρνηση είναι να απορροφηθούν οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που, εν πολλοίς προοικονομούνται από κυβερνητικά στελέχη. Κλειδωμένη είναι η διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος ως προς τη λίστα των δικαιούχων, με επιδότηση της τάξης των 150 εκ. Ευρώ, ενώ θα βρεθούν και άλλες λύσεις, προκειμένου και να γίνει μια εσωτερική αναδιάταξη πόρων που θα «ρεφάρει» τις αυξήσεις από τη χονδρική. Στο τραπέζι είναι και η επέκταση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΘ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ