Μενού
  • Α-
  • Α+

Χθες το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στη Σλοβενία για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων και είχε μόλις αναχωρήσει από την προ-σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ενώ κατευθυνόταν σε έναν πύργο, όπου η σλοβενική Προεδρία της ΕΕ παρέθετε κοκτέιλ πριν το δείπνο στους ηγέτες της Ευρώπης, έγινε κοινωνός της ακραίας τοποθέτησης Μπογδάνου στη Βουλή. Μέσω whatsapp ενημερώθηκε από την Αθήνα, ενώ λίγο μετά είδε και το απόσπασμα της επίμαχης τοποθέτησης του μέχρι χθες βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός δεν χρειάστηκε να δει πολλά για να καταλάβει ότι ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι. Είχε προηγηθεί πριν περίπου 20 ημέρες η τελευταία «κίτρινη κάρτα» του Μαξίμου στον κ. Μπογδάνο, δια στόματος Γιάννη Οικονόμου, μετά την υπόθεση που ξεσήκωσε σάλο με τη δημοσίευση λίστας ονομάτων αλλοδαπών νηπίων από site που ανήκε τα προηγούμενα χρόνια στον κ. Μπογδάνο και το δικό του retweet. Τότε του είχε δοθεί μια τελευταία ευκαιρία, η οποία, όμως, μετά τη χθεσινή του τοποθέτηση στη Βουλή, εξανεμίστηκε.

«Για τον Πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη», έλεγαν κυβερνητικές πηγές, απηχώντας τον εκνευρισμό Μητσοτάκη, ο οποίος γινόταν αισθητός από τη…Σλοβενία.

Η δεύτερη συνάντηση Δένδια - Μπογδάνου

Και ενώ ο κ. Μητσοτάκης πληροφορείτο τα…καμώματα του κ. Μπογδάνου στη Βουλή, ο πρώην πλέον βουλευτής της ΝΔ είχε βγει από την αίθουσα της Ολομέλειας, όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και εμφανιζόταν προβληματισμένος για την επίθεση που του είχε εξαπολύσει ο κ. Δένδιας λίγη ώρα νωρίτερα.

Σε συνομιλία που είχε, συμπτωματικά, με το Reader.gr λίγη ώρα πριν τη διαγραφή του, ο κ. Μπογδάνος εμφανιζόταν δυσαρεστημένος με τη στάση που είχε κρατήσει το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ έναντί του και με το άδειασμα που του είχε επιφυλάξει το Μέγαρο Μαξίμου στην υπόθεση με τη λίστα των παιδιών.

Μάλιστα, λίγη ώρα μετά τη σύγκρουση εντός της Επιτροπής, ο κ. Μπογδάνος και ο κ. Δένδιας συναντήθηκαν ξανά στον διάδρομο της Βουλής, την ώρα που ο κ. Δένδιας εξερχόταν της αίθουσας. Ο κ. Μπογδάνος τότε ζήτησε από τον κ. Δένδια να του εξηγήσει γιατί του επιτέθηκε, με τον κ. Δένδια να τον παίρνει παράμερα και σε υψηλούς, ανά καιρούς τόνους, να επιμένει στα όσα του είπε μέσα στην Επιτροπή.

Λίγη ώρα μετά και ενώ ο κ. Δένδιας είχε αποχωρήσει, ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Γιάννης Μπούγας κάλεσε τον κ. Μπογδάνο και τον ενημέρωσε για την απόφαση του πρωθυπουργού να τον διαγράψει. Είναι, πάντως, δεδομένο το «κόρτε» που θα του κάνουν τόσο ο Θάνος Τζήμερος με τον Φαήλο Κρανιδιώτη που έχουν συνεργαστεί, όσο και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρώην «γαλάζιο» βουλευτή.

Μήνυμα με αποδέκτες

Η διαγραφή του κ. Μπογδάνου, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στον πρώην βουλευτή της Α’  Αθηνών. Τουναντίον, με την πρώτη διαγραφή βουλευτή ενώ είναι πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε τα όρια της ανοχής του. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση αριθμεί 157 βουλευτές, έχει άνετη πλειοψηφία και δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποιο νομοθέτημα που απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία, όποιος θελήσει να τεστάρει την ανοχή του Μαξίμου, ίσως θα πρέπει να το σκεφτεί διπλά. Και στο παρελθόν, άλλωστε, το Μαξίμου έχει βγάλει «κίτρινες κάρτες», οι οποίες δεν έχουν…παραγραφεί και ισχύουν μέχρι το επόμενο ατόπημα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA