Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο «ΟΧΙ» του ΣΥΡΙΖΑ στην αμυντική συμφωνία της χώρας μας με τη Γαλλία επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει σε ένα λάθος αλόγιστων εξοπλιστικών δαπανών που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Υποστήριξε, δε, πως δεν πρόκειται για μια ιστορική αλλά για μία «ανισοβαρή» συμφωνία, κατηγορώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι απομακρύνεται από το διαχρονικό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής που θέλει τη χώρα μας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας μετατρέποντάς τη σε φυλάκιο της Δύσης.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης για αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες - Καρφιά και για Καμμένο

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινεί στο λάθος

«Η θέση μας είναι σαφής, κρυστάλλινη, διαυγής. Δεν συναινούμε σε μια λάθος στρατηγική για την εξωτερική κι αμυντική μας πολιτική, σε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό,  που θυμίζουν άλλες εποχές που χρεοκόπησαν τη χώρα. Η στάση μας δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε μικροκομματική, αλλά στάση βαθιά πατριωτική και στάση ευθύνης απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα.  Είμαστε και αποφασισμένοι πολύ σύντομα μια προοδευτική κυβέρνηση να διορθώσει αυτή τη λάθος κατεύθυνση στο δρόμο της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας, στη σωστή πλευρά της ιστορίας, εκεί όπου διαχρονικά ανήκει», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η ομιλία του ξεκίνησε με δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό. Αποκρούοντας τα πυρά που είχε δεχτεί νωρίτερα από Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιλέγει να είναι η εθνική εξαίρεση σε μια ιστορικής σημασίας συμφωνία για τα εθνικά μας συμφέροντα, ο Αλέξης Τσίπρας αντέστρεψε τα πυρά, κατηγορώντας τον για «κίβδηλο πατριωτισμό».

Πάει πολύ ο κίβδηλος πατριωτισμός

«Μας εγκάλεσε για ανευθυνότητα και σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλήθεια ποιος μιλάει; Για μικροκομματικές παρωπίδες; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο όταν λύσαμε το ονοματολογικό και βρήκαμε λύση ειρήνης με τους γείτονές μας; Αυτός που παρά την πλήρη μεταστροφή του στην προδοτική συμφωνία που έλεγε ότι ανταλλάξαμε με συντάξεις. Αυτός που 2 χρόνια αρνείται να φέρει 3 μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και για την επιτήρηση του εναέριου χώρου από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. Μιλάτε εσείς για εθνική ευθύνη; Πάει πολύ αυτό το εμπόριο κίβδηλου πατριωτισμού», είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν θα υπονοήσει έλλειμμα πατριωτισμού για τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν λέει την αλήθεια για τη συμφωνία στην ελληνική κοινωνία. «Ωραίο το μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού, αλλά καλύτερα από τα μεγάλα λόγια είναι τα αληθή λόγια. Γιατί εθνικό είναι το αληθές», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Θα κριθούμε από τους πολίτες. Γι αυτό και επιβάλλετε να μιλήσουμε την γλώσσα αλήθειας. Η ιστορία θα μας κρίνει και έχει ήδη κρίνει ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα και ποια την έβγαλε. Ποιες ήταν οι εμμονές που διόγκωσαν χρέος και ελλείμματα . Ποιοι ήταν αυτοί που επικαλούνται τον εθνικό κίνδυνο και ποιοι αυτοί που στην πράξη προασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «φούσκωσε» τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, απαντώντας και στο «καρφί» που είχε δεχτεί πως από το «όχι στις γραβάτες» μετακινήθηκε στο «όχι στις φρεγάτες».

Ο Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να είναι γραβάτες

«Ο κ. Μητσοτάκης γελάει γιατί θεωρεί ότι τα λεφτά του ελληνικού λαού είναι χρήματα της οικογένειας του. Και νομίζω ότι ψωνίζει Rafalle όπως ψωνίζει γραβάτες», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Φουσκώσατε τον αμυντικό προϋπολογισμό με πάνω 10 δισ. ευρώ χωρίς σχεδιασμό και εισηγήσεις των επιτελείων και χωρίς εγγυήσεις συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας». Σχολίασε δε καυστικά πως «τώρα παίρνουμε τρεις φρεγάτες και μία δώρο σαν τις πίτσες που δίνουν τα delivery boys». Πυρά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας και για την έλλειψη πρόβλεψης εμπλοκής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στις φρεγάτες, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδη» την κοστολόγηση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτ και δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ελέγξει και το τελευταίο ευρώ του έλληνα φορολογούμενου που βγαίνει από τα δημόσια ταμεία.  

Σκανδαλώδης η κοστολόγηση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης Καλαμάτας

«Οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία. Ξεπερνάτε και τις κυβερνήσεις που χρεοκόπησαν χώρα», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Το ερώτημα που σας απευθύνουμε είναι που θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει; Δεν είναι μόνο οι φρεγάτες για τις οποίες πράγματι υπήρχαν εισηγήσεις. Εδώ έχουμε και φρεγάτες και κορβέτες και Rafalle. Είναι και τα 6 επιπλέον Rafalle. Η πρόθεση να μπούμε στο πρόγραμμα των F35. Είναι και ο εκσυγχρονισμός επιπλέον Φ16. Είναι ο εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ. Και είναι και η σκανδαλώδης υπερκοστολόγιση στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα με το Ισραήλ. Μας είχαν δώσει αντίστοιχη κοστολόγηση αλλά εμείς επιλέξαμε να προχωρήσουμε με δικές μας δυνάμεις και στο ¼ της τιμής. Θα είμαστε εδώ να ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ», είπε.

Εθνικό είναι το αληθές

«Όλα αυτά τα προωθείτε χωρίς συντεταγμένη θεσμική προτεραιότητα. Και με μια αγωνία να προλάβετε να καλύψετε εσείς όσιο ακόμα θα είστε στα έδρα να της διακυβέρνησης τις προμήθειες για όλο τον εξοπλιστικό ορίζοντα. Γιατί; Γιατί για μια υπερχρεωμένη χώρα εν μέσω πανδημίας; Απευθύνομαι στον μέσο πολίτη αν το θεωρεί λογικό. Βεβαίως και να ενισχύσουμε τις ΕΔ αλλά στο 41% και εν πάση περιπτώσει εσείς είστε περισσότερο πατριώτες από εμάς. Και αφού εσείς είστε τόσο πατριώτες γιατί όταν το Ορουτς Ρεις αλώνιζε έξω από τα λιμάνια του Αιγαίου εσείς λέγατε ότι το παρέσυρε ο αέρας; Ή μήπως κρατούσατε την στάση αυτή γιατί δεν είχατε τα Rafalle και τις φρεγάτες; Αναφέρεστε σε ιστορική συμφωνία. Ωραίο το μικροκομματικό εμπόριο. Όμως καλύτερα τα αληθή λόγια. Εθνικό είναι το αληθές», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα άρθρα 2 και 18 της συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ σε περίπτωση παραβίασης και πρόκλησης από την Τουρκία. «Επιβεβαιώνετε ότι το δόγμα σας είναι ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι στα 6 ναυτικά μίλια», υποστήριξε. Ενώ ιδιαίτερα οξύς εμφανίστηκε για το άρθρο 18 και το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ, ρωτώντας αιχμηρά τον Πρωθυπουργό «στα πόσα φέρετρα θα βάζατε όριο» για να αποχωρήσουν Έλληνες στρατιώτες από εμπόλεμες περιοχές μακριά από τη γειτονιά μας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA