Μενού
  • Α-
  • Α+

Προβάδισμα 13,5% καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου, όπως καταγράφεται σε δημοσκόπηση της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Με συντριπτική πλειοψηφία επίσης η κοινή γνώμη αξιολογεί θετικά την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας ενώ θεωρεί λάθος την στάση του Αλέξη Τσίπρα να την καταψηφίσει. Θετικά κρίνουν σχεδόν 8 στους 10 πολίτες την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Η πλειοψηφία εγκρίνει τις περισσότερες ελευθερίες σε εμβολιασμένους ενώ καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει με διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτίμηση ψήφου

Σύμφωνα με την Marc στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 41% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 8%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Ελ. Λύση 5,5%, το ΜέΡΑ25 με 3,5%. Αλλο κόμμα επιλέγει το 8%.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 12,8% υπέρ του κυβερνώντος κόμματος με τη ΝΔ να συκεντρώνει 34,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22%.

Ακολουθούν ΚΙΝΑΛ 6,3%, ΚΚΕ 5,6%, ΕΛ. Λύση 4,4%, Μέρα25 με 2,7%.

Αμυντική συμφωνία

Με συντριπτική πλειοψηφία, η κοινή γνώμη αξιολογεί ως θετική την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας. Το 75,2% την θεωρεί θετική και μάλλον θετική έναντι 19,6% που την κρίνει αρνητθική και μάλλον αρνητική. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 91% των ψηφοφόρων ΝΔ, το 92% των ψηφοφόρων ΚΙΝΑΛ αλλά ακόμη και το 59,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 42,7% του ΚΚΕ κρίνουν τη συμφωνία ως θετική.

Λάθος η απόφαση Τσίπρα να καταψηφίσει τη συμφωνία

Το 64,2% επίσης κρίνει ως λάθος την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καταψηφίσει τη συμφωνία, έναντι 25,9% που πιστεύει το αντίθετο.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό καλά κρατεί, καθώς συγκεντρώνει 50,4% έναντι 28,2% του Αλέξη Τσίπρα.

Αξιολόγηση αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ

Αρνητικά αξιολογεί το 76,6% την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαγραφή Κωνσταντίνου Μπογδάνου

Η συντριπτική πλειοψηφία, 76,8% της κοινή γνώμης θεωρεί σωστή τη διαγραφή Μπογδάνου έναντι μόλις 11,5% που την κρίνει λάθος και μάλλον λάθος.