Μενού
  • Α-
  • Α+

Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου όρισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ως ημέρα διεξαγωγής της συζήτησης και λήψης απόφασης από την Ολομέλεια επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ως δικαίωμα της μειοψηφίας, αναφορικά με τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ για την καμπάνια για την πανδημία και το ενδεχόμενο χειραγώγησης δημοσκοπήσεων με αιχμή μία συγκεκριμένη.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα αφορά μόνο την πρόταση που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την άρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της πρότασης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάθεση μίας κοινής ουδέτερα διατυπωμένης πρότασης χωρίς αιχμές κατά της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ με διευρυμένο χρόνο έρευνας από το 2015 μέχρι σήμερα, παρότι όπως σημείωναν γαλάζιες πηγές ο Αλέξης Τσίπρας είχε νεύσει θετικά.

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στην εκκίνηση για την προεδρία οι 6 - Τα μηνύματα των υποψηφίων και οι εσωκομματικές κόντρες

Πηγές Κ.Ο. ΝΔ: Τι φοβάται (;) ο Αλέξης Τσίπρας

Στην επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στη δική του πρόταση πάντως, πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, χρεώνουν στον Αλέξη Τσίπρα ενοχική στάση και επικοινωνιακά τρικ, φωτογραφίζοντας την κατάθεση χωριστής πρότασης της πλειοψηφίας και άρα ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της παράδοξης διαδικασίας δύο ταυτόχρονων επιτροπών, επιρρίπτοντας την ευθύνη για κάτι τέτοιο στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η θέση της ΝΔ είναι σαφής και συγκεκριμένη όπως τη διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Να συσταθεί διευρυμένη εξεταστική επιτροπή από το 2015 μέχρι σήμερα, με μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο ώστε να ελεγχθεί η χρηματοδότηση στα μέσα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων», σημείωναν οι πηγές της Κ.Ο. της ΝΔ, υπενθυμίζοντας την πρόταση που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα. «Καλούμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απάντησε καταφατικά ενώπιον της Βουλής στην πρόταση του πρωθυπουργού και το νεύμα του καταγράφηκε στις τηλεοπτικές κάμερες, μέχρι και τη συζήτηση της 3ης Νοεμβρίου να δεχθεί την πρότασή μας, να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο και να μην ευτελίσει το Συνταγματικό δικαίωμα της μειοψηφίας επιλέγοντας επικοινωνιακά τρικ για να ξεφύγει από το πολιτικό του αδιέξοδο», προσέθεταν.

Απευθυνόμενες, δε, οι ίδιες πηγές στον κ. Τσίπρα τόνιζαν: «Και διατυπώνουμε ξανά το ίδιο ερώτημα. Τι φοβάται ο κ. Τσίπρας και δε συναινεί σε διευρυμένη Εξεταστική Επιτροπή ουδέτερης διατύπωσης; Έχει κάτι να κρύψει;».

Προϊδεάζουν, δε, για κατάθεση χωριστής πρότασης της κυβερνώσας πλειοψηφίας, καθώς καταλήγουν με το εξής μήνυμα: «Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στην ενοχική στάση του, η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει κάθε θεσμική πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί το σύνολο του διαστήματος από το 2015 έως και το 2021».

Σε κάθε περίπτωση η προοπτική δύο διαφορετικών Εξεταστικών Επιτροπών για το ίδιο θέμα σε συνδυασμό με το ότι και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης συμφωνούν με τη διεύρυνση του χρόνου έρευνας, αναμένεται να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς την αξιωματική αντιπολίτευση και πιθανόν να οδηγήσει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου σε διεργασίες με στόχο την αλλαγή διατύπωσης της πρότασής του.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα επιμείνουν στη γραμμή περί προσπάθειας αλλοίωσης του δικαιώματος της μειοψηφίας όπως προβλέπεται στο αναθεωρημένο άρθρο 68 του Συντάγματος. Η ΝΔ πάντως υπογραμμίζει πως ήταν η ίδια που πρότεινε και ψήφισε στο πλαίσιο της τελευταίας Συνταγματικής Αναθεώρησης το δικαίωμα της μειοψηφίας για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA