Μενού
  • Α-
  • Α+

Την κατάσταση που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εν μέσω του τέταρτου κύματος του κορονοϊού σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Βασιλακόπουλος: Δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν 5.000 ΜΕΘ επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται

«Μετά την εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες Βασιλακόπουλου για πρόχειρες ΜΕΘ, που οδήγησαν σε έκρηξη της θνητότητας και τις επώνυμες καταγγελίες συγγενών για τους ανθρώπους τους ότι απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει ακόμα στο ερώτημα που θέτουμε τόσες μέρες: Πόσοι ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ και σε πρόχειρα κρεβάτια, τα οποία βαφτίζουν ΜΕΘ με έναν αναπνευστήρα;», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, επαναφέρει μία παλαιότερη δήλωση του Άκη Σκέρτσου, ρωτώντας αν επιμένουν στην κυβέρνηση «ότι δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και ενώ μετράμε πάνω από 16 χιλιάδες απώλειες, δεν χρειαζόμαστε ένα ‘πολυτελές ΕΣΥ’ όπως έλεγε ο κ. Σκέρτσος». «Τελικά», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, «αυτό εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έχει ξεφύγει η πανδημία; Ότι μπορεί να χάνονται άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, αλλά ο ίδιος και η προπαγάνδα του θα πουλάνε τρέλα ότι έχει ενισχύει το ΕΣΥ;».

Εισαγγελική παρέμβαση 

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελία Πρωτοδικών ξεκινά προκαταρκτική έρευνα μετά τις δηλώσεις του καθηγητή πνευμονολογίας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου σε τηλεοπτικούς σταθμούς για μη σωστή στελέχωση πέντε «ΜΕΘ» στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί απογοητευτική θνητότητα. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που θα διενεργηθεί ο εισαγγελέας θα διερευνήσει τη βασιμότητα των καταγγελιών αυτών καθώς και αν έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Συγκεκριμένα ο κ. Βασιλακόπουλος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Ολες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική κορονοϊού δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο. Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων, λόγω τεχνικού προβλήματος. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με πολύ μέτρια, επιεικής χαρακτηρισμός, αποτελέσματα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA