Μενού
  • Α-
  • Α+

Στα ύψη ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Με φόντο την ακρίβεια που πλήττει τη χώρα και κατ' επέκταση το ελληνικό νοικοκυριό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας περιστράφηκαν κυρίως γύρω από τη διαχείριση της ΔΕΗ

Διαβάστε ακόμηΤσίπρας προς Μητσοτάκη: «Είστε αρνητής της πραγματικότητας - Σας νοιάζει μόνο η εικόνα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην αρχική του τοποθέτηση όσο και στη δευτερολογία του στη Βουλή. Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για μεροληπτικά μέτρα που δεν αφορούν τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας ενώ για το «καυτό» θέμα της ΔΕΗ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι πολίτες ακούνε Μητσοτάκη και όταν βλέπουν τον λογαριασμό ρεύματος νομίζουν ότι ζουν σε άλλη χώρα»!

«Χρεοκοπήσατε τη ΔΕΗ και τολμάτε και μιλάτε;»

Αφού αναφέρθηκε εν τάχει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, την οποία τόνισε πως εμπιστεύεται απόλυτα, ο πρωθυπουργός άνοιξε το θέμα της ΔΕΗ: «Και έρχομαι τώρα στο ζήτημα της ΔΕΗ. Βλέπετε αυτό το διάγραμμα; Λέει ότι η αξία της μετοχής επί δικών σας ημερών ήταν 1 ευρώ. Ποια είναι η αξία σήμερα; Γύρω στα 9 ευρώ. Ποια η αξία των μετοχών του Δημοσίου όταν κατείχε το 51%; 200 εκατ. Σήμερα 1,2 δισ. ευρώ. Και τολμάτε να έρχεστε να μιλάτε για τη ΔΕΗ, την οποία χρεοκοπήσατε για να κάνετε δήθεν κοινωνική πολιτική στην πλάτη των φορολογούμενων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε: «Είχατε δεσμευτεί, κ. Τσίπρα, ότι θα πουλήσετε μερίδιο ναι ή όχι; Περιμένω ένα νεύμα σας; Κύριε Φάμελλε είχατε δεσμευτεί; Προϋπολογισμός 2018, προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 100 εκατ. μόνο. Μόνο 100; Για τι ποσοστό; Τελικά δεν πουλήσατε τίποτα. Γιατί ήρθε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, τον οποίο εσείς είχατε τοποθετήσει και λέει ναι στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ και αν πουλάγαμε το 2018 δεν θα πιάναμε ούτε ευρώ...

Κι επειδή μας είπατε ότι έπαψε να είναι δημόσια επιχείρηση επί δικών σας ημερών έπαψε να είναι επιχείρηση. Θα είχε χρεοκοπήσει και θα βρισκόμασταν τώρα σε τραγική θέση να πρέπει να συζητάμε σημαντικές ενισχύσεις για να κρατήσουμε όρθια την επιχείρηση».

«Επρεπε να αποφασίσουμε αν θα στηρίξουμε νοικοκυριά ή επιχειρήσεις» 

Συνεχίζοντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η συμμετοχή του Δημοσίου σε υπόλοιπες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ξέρετε ποια είναι; Η συμμετοχή του ιταλικού 23,5%. Του γερμανικού 2,8%. Στη Γαλλία 23,6%... Εμείς κρατάμε το 34%. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα πέσουμε από αυτό. Ελέγχουμε απόλυτα την επιχείρηση με το ποσοστό αυτό και προσβλέπουμε στη δημιουργία και μεγαλύτερων υπεραξιών για τους μετόχους. Τα λεφτά που θα παίρνατε εσείς που θα πηγαίναν στους χαμηλοσυνταξιούχους ή στην αποπληρωμή του χρέους; Στο δεύτερο προφανώς. 

Και κάτι τελευταίο: Επειδή δείξατε λογαριασμούς που αφορούν ως επί το πλείστον επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό που δεν είπατε όμως είναι ότι στο λογαριασμό υπάρχει και μια έκπτωση ενέργειας που κάνει η ΔΕΗ. Την κάνει αυτή την έκπτωση ακριβώς επειδή έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει. Έπρεπε να πάρουμε απόφαση αν θα στηρίξουμε νοικοκυριά ή επιχειρήσεις και αποφασίσαμε τα νοικοκυριά. Γι' αυτό και δεν δείξατε κανένα λογαριασμό χαμηλού νοικοκυριού. Να σας πω επίσης πως η ισχυρή ΔΕΗ αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια. Και ναι σήμερα η ΔΕΗ είναι ισχυρή γιατί εσείς μας την παραδώσατε σε κατάσταση χρεοκοπίας», συμπλήρωσε.

Μητσοτάκης: 680 εκατ. ευρώ τα μέτρα στήριξης - Η κυβέρνηση κράτησε τη χώρα όρθια

Προφανώς και υπάρξει αύξηση τιμών επειδή η Ελλάδα είχε έντονο αποπληθωρισμό και ως προϊόν μιας δεκαετούς κρίσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Αναφερθήκατε στην Ισπανία, όμως η Ισπανία δεν έδειξε καμία αποκλιμάκωση της ανεργίας τα τελευταία δύο χρόνια. Η ανεργία στην Ισπανία αυξήθηκε. Στην Ελλάδα μειώθηκε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε: «Και επειδή ενοχληθήκατε με την αναφορά που έκανα στην απρεπέστατη εμφάνιση του κ. Σάντσες στην Αγκυρα, ζητώ να τοποθετηθείτε. Ιδού να αποκηρύξετε τις τοποθετήσεις του κ. Σάντσες».

Οι συνολικές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά θετικές

«Οι συνολικές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά θετικές» συνέχισε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός στη Βουλή και συμπλήρωσε πως αυτό «σημαίνει θετικές προσδοκίες για όλους τους πολίτες». «Η καλύτερη απάντηση σε όλες τις δικές σας αιτιολογίες περί δήθεν μονομέρειας υπέρ των λίγων, είναι η δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων νέων θέσεων εργασίας από την επενδυτική έκρηξη η οποία σήμερα συντελείται στην Ελλάδα. Η πραγματικότητα παρουσιάζεται τελείως διαφορετική από αυτό το οποίο θέλετε να δείξετε», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση αυτή, στο νόμο 4818 του '21 ψήφισε το άρθρο 58 το οποίο ορίζει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν μεγαλύτερο κέρδος χονδρικής από εκείνο που είχαν πριν την πανδημία. Έχουμε λοιπόν το νομικό εργαλείο. Γίνονται πολλοί έλεγχοι και από ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και από την ανεξάρτητη επιτροπή ανταγωνισμού» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάτε για χειραγώγηση ανεξάρτητων αρχών».

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Ολιγοπώλιο, αισχροκέρδεια και ξεπούλημα της ΔΕΗ»

Η απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο στο θέμα της ακρίβειας που πλήττει τους Ελληνες πολίτες, όσο και σε αυτό της διαχείρισης της ΔΕΗ, ήταν άμεση και στα όρια της μετωπικής σύγκρουσης. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπάρκεια, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αρνητή της πραγματικότητας» και τόνισε πως τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αφορούν τα οικονομικά χαμηλά στρώματα της κοινωνίας, αλλά στην ουσία οι φοροελαφρύνσεις εξυπηρετούν αυτούς που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα!

Παράλληλα, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «άρει άμεσα το αδιέξοδο» στο οποίο έχει ρίξει τη χώρα στο θέμα της ακρίβειας αλλά και της πανδημίας.

«Ανησυχώ για την ανεπάρκειά σας. Ανησυχώ γιατί είστε αρνητής της πραγματικότητας, ανησυχώ γιατί έχουμε έναν πρωθυπουργό που το μόνο που θέλει να κάνει είναι η επικοινωνία και η εικόνα. Έχω ευθύνη ως σημερινός αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυριανός πρωθυπουργός, να είμαι εδώ και να καταγγέλλω στον ελληνικό λαό, που είναι ο τελικός κριτής. Και κοντοζυγώνει η ώρα» σημείωσε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε εμμονές με τα ιδιωτικά συμφέροντα της κυβέρνησης και φέρνοντας ως παράδειγμα το «ξεπούλημα της ΔΕΗ» (σ.σ. όπως το χαρακτήρισε), χαρτογράφησε τη «συνταγή Μητσοτάκη» ως «ολιγοπώλιο, αισχροκέρδεια, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και χειραγώγηση τιμών». Και πρόσθεσε ότι «...η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη εν μέσω ενεργειακής κρίσης - Η ΔΕΗ αντί να κρατά χαμηλά τις τιμές και να προστατεύει τον καταναλωτή πρωταγωνιστεί σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι αυξήσεων. Οι πολίτες ακούνε Μητσοτάκη και όταν βλέπουν το λογαριασμό ρεύματος και τις τιμές στο σούπερ μάρκετ νομίζουν ότι ζουν σε άλλη χώρα».

«Είστε αρνητής της πραγματικότητας»

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι «...ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη η ανησυχία του μέσου πολίτη που παρακολουθεί, που βλέπει την ακρίβεια να τον πνίγει, στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, μεγάλωσε. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αρνητής της πραγματικότητας. Λέει τα ίδια που έλεγε και για την πανδημία, ότι νικήσαμε, ότι πάμε στο τελευταίο μίλι, ότι η ακρίβεια θα είναι προσωρινή. Η κυρία Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, προεξοφλεί ότι το πρόβλημα της ακρίβειας ήρθε για να μείνει και ότι η άνοδος στις τιμές της ενέργειας θα διαρκέσουν περισσότερο από την πανδημία. Αυτό είναι το επίπεδο της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη».

«Ξέρετε να πορεύεστε με δημιουργική λογιστική και ψέματα. Δε μπορεί να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που κυβερνάνε. Ζούμε την απόλυτη απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η κρίση δεν είναι παροδική, αλλά δομική και ο πρωθυπουργός παρουσιάζει έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης. Προχειρότητα. Εμμονή σε παρωχημένες ιδεοληψίες και αποτυχημένες συνταγές. Εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων».

Το κύμα της ακρίβειας όπως εξήγησε στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν «πουλάει», αλλά «πονάει» αυτούς που δεν μπορούν να βγάλουν την 3η εβδομάδα του μήνα, επισημαίνοντας ότι «οι πολίτες βλέπουν στην τσέπη τους το πρόσθετο κόστος Μητσοτάκη, είναι σε απόγνωση και εσάς δεν σας καίγεται καρφί».

«Πάτε να ανακόψετε με ψίχουλα το ράλι αυξήσεων, οι εξαγγελίες σας είναι ανεπαρκείς και κρατάνε 3 μέρες. Ανακοινώσατε 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού καταργήσατε την 13η σύνταξη που λέγατε ότι είναι «ψίχουλα», φέρτε την πίσω» σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέχισε μάλιστα υπογραμμίζοντας ότι «Η 13η σύνταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν «ψίχουλα», τα 250 ευρώ είναι μεγάλη κοινωνική πολιτική. Αυτός είστε, όμως η επικοινωνία έχει και τα όρια της».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA