Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί είδηση να μη βγήκε αλλά ο Νίκος Δένδιας χθες στη Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη είδε για λίγα λεπτά τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ και ο Ζοζέπ Μπορέλ συνομίλησε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εστίασε στο μεταναστευτικό και στην ανάγκη να εκλείψουν παράνομες ενέργειες που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες  ζωές.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Μηνύματα από παντού στην Αγκυρα στην σκιά της οικονομικής κατάρρευσης 

Αυστηρό μήνυμα πως η Ευρώπη δεν θα ανεχτεί νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ. «Δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά πόσο απαράδεκτο είναι για μία χώρα να εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς. Μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα καλεί όλες τις χώρες που εμπλέκονται σε τέτοιες παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές να απέχουν άμεσα από αυτές».

Στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου, ο Νίκος Δένδιας είχε σύντομο τετ α τετ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Θα το έλεγα κοινωνική χειραψία, όπως ξέρετε τον κ. Τσαβούσογλου τον ξέρω πάνω από 20 χρόνια, κατά συνέπεια, αυτονόητο ήταν ότι αφού βρισκόμασταν στον ίδιο χώρο και θα χαιρετιόμασταν και θα λέγαμε μερικά πράγματα». Σημειώνεται πως η τελευταία φορά που οι δυο άνδρες είχαν τετ-α-τετ συνάντηση ήταν τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα, ενώ έκτοτε δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία επίσημη συνάντηση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνάντηση και με τον Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει τη νέα λίστα κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας σε βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας. Οι δυο άνδρες συζήτησαν την ανάγκη αποφυγής εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και για πρόοδο στην επίλυση του Κυπριακού. Νωρίτερα, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λετονία, ο Τσαβούσογλου είχε συνάντηση και με τον Επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και τις εξελίξεις στη Συρία και το Αφγανιστάν.

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά την προσπάθεια της Άγκυρας να βγει από το διπλωματικό αδιέξοδο. Σε συνάντηση που είχε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα με δημοσιογράφους του διπλωματικού ρεπορτάζ , επεσήμανε ότι καλωσορίζει την προσπάθεια της Τουρκίας να προσεγγίσει χώρες της περιοχής. «Καλωσορίζουμε την προσπάθεια αυτή που πρέπει να συνοδεύεται όμως από πράξεις. Το πώς θα καταλήξει εξαρτάται από την Τουρκία, όχι από εμάς. Αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει τη σχέση με την Ελλάδα. Δεν το αντιμετωπίζουμε σαν ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Η σχέση και η συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι εξαιρετικές». Την ίδια στιγμή, η Αθήνα ενισχύει τις σχέσεις της με τον Αραβικό Κόσμο, με τον Νίκο Δένδια να εκφράζει τα συγχαρητήρια της Ελλάδας για τα 50 χρόνια από την ίδρυση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία υπό το κοινό μας όραμα για ειρήνη και σταθερότητα», είπε στο μήνυμά του ο κ. Δένδιας.

Στο μεταξύ τα πρώτα 44 από τα 1.200 θωρακισμένα οχήματα επιθετικής αναγνώρισης και υποστήριξης που προμηθεύεται η Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εντάχθηκαν στον Στρατό Ξηράς και σύντομα θα μεταφερθούν στον Έβρο και τα νησιά. «Το γεωπολιτικό περιβάλλον της Ελλάδος και οι απειλές που αντιμετωπίζει στην περιοχή του Έβρου, στο Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, μας υποχρεώνουν να είμαστε διαρκώς σε καθεστώς επιχειρησιακής εγρήγορσης», σημείωσε σχετικά ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Την ίδια ώρα στη διακλαδική άσκηση "ΚΟΛΟΣΣΟΣ" που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, άρματα μάχης, πυροβολικό, επιθετικά ελικόπτερα και αεροσκάφη προχώρησαν σε εντυπωσιακή επίδειξη στρατιωτικής ισχύος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA