Μενού
  • Α-
  • Α+

Η συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ κι εντάσσεται σε μια προσπάθεια προσέγγισης της Άγκυρας από την Ουάσιγκτον που διακρίνει πάντως μικρά περιθώρια διαλλακτικότητας από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια ώρα μήνυμα στην Άγκυρα πως η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, στην οποία αρέσκεται η Άγκυρα όποτε βρίσκει τα δύσκολα, δεν θα γίνει ανεκτή έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στο Reuters. «Πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι, ότι εμείς και "εμείς" εννοώ την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο την Ελλάδα, δεν θα ανεχτούμε ένα δεύτερο επεισόδιο εργαλειοποίησης μεταναστών για γεωπολιτικούς σκοπούς. Αυτό που συνέβη στον Έβρο το 2020, δεν θα ξανασυμβεί», είπε ο πρωθυπουργός. Όλα αυτά την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν, εμμένοντας στον μεγαλοϊδεατισμό και την προκλητική ρητορική, απειλεί με νέες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο υπόσχεται στον λαό του νέες γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται μία ανάσα από το κραχ. Η κεντρική τράπεζα της χώρας πουλά ξένα νομίσματα για να στηρίξει τη λίρα, η βύθιση της οποίας σε συνδυασμό με την εκτίναξη του πληθωρισμού έχουν φτωχοποιήσει εκατομμύρια πολίτες. Στο μεταξύ, ο Tούρκος πρόεδρος επιμένει να υπερασπίζεται την αμφιλεγόμενη θέση του για μείωση των επιτοκίων μιλώντας για ένα σχέδιο πολιτικά παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό. Ταυτόχρονα εξήγγειλε πρόγραμμα δημιουργίας 50.000 θέσεων εργασίας, φτηνά δάνεια 500 δισεκατομμυρίων λιρών για τις επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση υποστηρίζοντας ότι με τη δική του οικονομική πολιτική η Τουρκία θα δει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 10% το 2022. Μετά από όλα αυτά, στις 14.30 η λίρα είχε βρεθεί ξανά στα τάρταρα με την ισοτιμία στο 13,4 έναντι του δολαρίου και τους αναλυτές να χτυπούν καμπανάκια κινδύνου. Την Παρασκευή η Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τον πληθωρισμό που αναμένεται σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις να ξεπεράσει το 20% πλησιάζοντας όλο και πιο πολύ το ιστορικό χαμηλό του 25,2%.

Την ίδια ώρα Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στις κοινές προκλήσεις που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη τριμερής σε επίπεδο υπουργών άμυνας, επιβεβαίωσε την κοινή αντίληψη σε θέματα Διεθνούς Δικαίου και θαλάσσιας δικαιοδοσίας, ενώ η Αθήνα συνεχίζει τη διπλωματική αντεπίθεση, με τον Νίκο Δένδια να συμμετέχει σε σύσκεψη υπό τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν με θέμα την υποσαχάρια Αφρική και το Σαχέλ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λετονία. Ταυτόχρονα οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής. Στη Ρόδο, πραγματοποιήθηκε η διακλαδική άσκηση «Κολοσσός» με τη συμμετοχή του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ειδικών Δυνάμεων ενώ δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού μαζί με πεζοναύτες και προσωπικό του λιμενικού, συμμετείχε στην πολυεθνική "NIRIIS" που περιλαμβάνει όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA