Μενού
  • Α-
  • Α+

Για «μάχη με το χρόνο» προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μετάλλαξη Όμικρον στην Ευρώπη, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έκανε έκκληση για επιτάχυνση εμβολιαστικών προγραμμάτων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ενισχυτικές δόσεις. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, αφήσε... ορθάνοιχτο το παράθυρο για την επιβολή νέων μέτρων που θα έχουν την μορφή επιπρόσθετων τεστ κάτι που αν συμβεί θα αφορά μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων.

Διαβάστε ακόμη: Αλμπερτ Μπουρλά: Την Άνοιξη θα είναι έτοιμο το χάπι κατά του κορονοϊού

«Προφανώς και υπάρχει μια έντονη ανησυχία για την επέκταση της μετάλλαξης Όμικρον η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του εμβολιασμού, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση, η οποία είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας την οποία διαθέτουμε» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε:

«Τα όσα γνωρίζουμε για την μετάλλαξη Όμικρον είναι ασφαλώς ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η απάντηση στη μετάλλαξη «Όμικρον» αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ενισχυτικές δόσεις. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξε την ενισχυτική δόση για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα. Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα επιπλέον τεστ, πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των ανθρώπων που θα κάνουν την ενισχυτική δόση. Είναι μια μάχη με τον χρόνο. Αλλά κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν μας χτυπήσει η Όμικρον είναι κέρδος, γιατί θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί με την ενισχυτική δόση».

Με rapid test 24 ωρών και μοριακό 72 ωρών οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα

Με μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, για τον κορονοϊό, θα επιτρέπεται η είσοδος ταξιδιωτών στην Ελλάδα από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021, όπως ανακοινώθηκε χθες με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, να εξηγεί πως πρόκειται για έκτακτο μέτρο που θα αφορά την περίοδο των γιορτών.

«Τέτοια μέτρα είναι αναγκαία, προκειμένου να καθυστερήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την εκτεταμένη διασπορά της πανδημίας (της μετάλλαξης Όμικρον) και να κερδίσουμε χρόνο για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης με την τρίτη-αναμνηστική δόση. Έτσι, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου, PCR 72 ωρών. Το μέτρο είναι έκτακτο. Η προθεσμία του είναι η περίοδος των εορτών», είχε πει, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Μετάλλαξη Ομικρον: 17 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Σε Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη

Στα 17 ανέρχονται τα κρούσματα κορονοϊού της μετάλλαξης Ομικρον που έχουν ανιχνευτεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Τα 3 έχουν ανιχνευτεί στην Αττική, τα 2 στο Ηράκλειο, τα 3 στη Λακωνία, τα 8 στο Λασίθι και 1 στα Χανιά.

Σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.173 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 6 Νοεμβρίου 2021 έως 13 Δεκεμβρίου 2021. Από τον έλεγχο των 1.173 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.144 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC). Εκ των 1.144 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.130 αφορούν στο στέλεχος Δέλτα, και 14 αφορούν στο Ομικρον. 13 εκ των 1.130 στελεχών Δέλτα αφορούν στο στέλεχος ΑΥ.4.2, τα οποία εντοπίστηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες της Αργολίδας (7), του Λασιθίου (3), του Πειραιώς (2), και των Σερρών (1). Τα 14 στελέχη Ομικρον εντοπίστηκαν σε τρία εισαγόμενα κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες του Λασιθίου, του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και του Ηρακλείου και σε έντεκα εγχώρια κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες του Λασιθίου (7), της Λακωνίας (3) και του Ηρακλείου (1).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA