Μενού
  • Α-
  • Α+

Δύο αρνητικές πρωτιές κατέγραψε χθες ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στη Βουλή. Αυτή της διαγραφής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, αλλά κι αυτή της απευθείας μομφής από τον Πρόεδρο της Βουλής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, που επίσης ουδείς θυμάται να έχει ενεργοποιηθεί την περίοδο της μεταπολίτευσης, ακόμα και τις μαύρες μέρες των τραμπουκισμών της Χρυσής Αυγής. Το μήνυμα του Κωνσταντίνου Τασούλα ήταν ξεκάθαρο. Μηδενική ανοχή του προεδρείου στο διχασμό και την ακραία πόλωση εντός του Κοινοβουλίου.

Διαβάστε ακόμη: Παναγιώτης Κουρουμπλής: Το παρασκήνιο της διαγραφής του από τον Τσίπρα 11 μήνες μετά την ορκωμοσία του

Πέραν του «στιγματισμού» του Παναγιώτη Κουρουμπλή για «ό,τι χυδαιότερο, αποκρουστικότερο, υπονομευτικό του κύρους του κοινοβουλίου» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής, η διάταξη συνεπάγεται την παρακράτηση του ¼ της βουλευτικής αποζημίωσης του βουλευτή για τον Ιανουάριο και μάλιστα με fast track διαδικασίες, καθώς απαιτείται μόνο μία επιστολή του κ. Τασούλα προς την οικονομική υπηρεσία της Βουλής για να προχωρήσει στην άμεση περικοπή.

Η παρακράτηση της βουλευτικής αποζημίωσης ως πειθαρχικό μέτρο έχει επιβληθεί ξανά. Η διαφορά είναι ότι αυτό εφαρμοζόταν δια της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, στην οποία παραπέμπεται συνήθως ο βουλευτής για ανάρμοστη ή απρεπή συμπεριφορά κατόπιν καταγγελίας άλλου βουλευτή τον οποίο προσέβαλλε, είτε μέσω αιτήματος Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να εκφράσει την ενόχληση ενός ολόκληρου κόμματος.

Τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό της Βουλής πειθαρχικά μέτρα έχουν μία κλιμάκωση, με συνηθέστερα και ηπιότερα την ανάκληση στην τάξη και τη διαγραφή από τα πρακτικά.  Άλλες πειθαρχικές ποινές που είχαν ενεργοποιηθεί στο παρελθόν ιδίως την περίοδο που η Χρυσή Αυγή ήταν στη Βουλή ως πολιτικό κόμμα, ήταν η στέρηση λόγου του βουλευτή, η αποβολή του από την αίθουσα, ο πρόσκαιρος αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις των Επιτροπών και της Ολομέλειας και τέλος ως επαχθέστερο αυτό της στέρησης του ¼ της βουλευτικής αποζημίωσης με λήψη απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Μια από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις στέρησης της βουλευτικής αποζημίωσης - αλλά πάλι μέσω απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας κι όχι απευθείας μομφής του Προέδρου - είχε επιβληθεί και στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μάρκου, τον Ιούλιο του 2020 όταν κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, βουλευτές του ΚΙΝΑΛ τον κατήγγειλαν ότι τους έκανε άσεμνες χειρονομίες και χρησιμοποίησε χυδαία φρασεολογία, οδηγώντας με τις διαμαρτυρίες τους σε αποβολή του από την Ολομέλεια.  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του reader.gr, αυτό που βάρυνε στην απόφασή του Κωνσταντίνου Τασούλα να κάνει για πρώτη φορά χρήση του άρθρου 80, ενός δηλαδή  μέτρου ισχυρής ηθικής απαξίας ,  ήταν τα όσα πρωτοφανή και ακραία πράγματι (όπως είπε και στην Ολομέλεια) διάβασε στα επίσημα πρακτικά  της Βουλής και η διαπίστωσή του ότι το προεδρείο κάλεσε επανειλημμένα τον κ. Κουρουμπλή να ανακαλέσει αλλά ο ίδιος αρνήθηκε και μάλιστα οργισμένα, συνεχίζοντας να ρίχνει νερό στον μύλο της πόλωσης, σε μια στιγμή που απαιτείται εθνική ομοψυχία για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπό την ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάει κανείς πως επίκειται η κορύφωση της συζήτησης για τον προϋπολογισμό το προσεχές Σάββατο, οπότε και θα τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Εν μέσω λοιπόν της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης με αιχμή την πανδημία και την επιστημονική μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, που δεν λέει να κοπάσει, ο Πρόεδρος της Βουλής μάλλον άδραξε την ευκαιρία να εκπέμψει ένα σαφές ηχηρό μήνυμα προς όλους, ότι δεν θα ανεχτεί την υπέρβαση των ορίων. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA