Μενού
  • Α-
  • Α+

Αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, εξοργισμένοι βουλευτές, ένα τελεσίγραφο του Αλέξη Τσίπρα και ένα «όχι» του βουλευτή να ανασκευάσει για τις ακρότητες που εκστόμισε εντός του ναού της Δημοκρατίας, συνθέτουν το πλούσιο παρασκήνιο της χθεσινής διαγραφής του Παναγιώτη Κουρουμπλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι και η πρώτη στα χρονικά για το κόμμα.

Διαβάστε ακόμη: ΝΔ σε Τσίπρα: Κι ο Πολάκης είπε «δολοφόνοι» αλλά είναι το «alter ego» σας και δεν διαγράφτηκε σαν τον Κουρουμπλή

Κι όλα αυτά πριν καν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής προλάβει να ζεστάνει την καρέκλα του, αφού κατέλαβε την έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου (στον Δυτικό τομέα της Β’ Αθήνας) μόλις 11 μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 13 Ιανουαρίου 2021, κατόπιν επανακαταμέτρησης από το εκλογοδικείο των ψήφων των εθνικών εκλογών του Ιουλίου του 2019, που διαπίστωσε ότι προηγούταν εντέλει κατά 226.

Τα τηλεφωνήματα και το τελεσίγραφο Τσίπρα

Το παραλήρημα του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τη βαρύτατη και πρωτοφανή κατηγορία που εκτόξευσε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά των βουλευτών της ΝΔ - «δολοφονήσατε τους ανθρώπους» - με αφορμή τη μελέτη για τη θνητότητα και τις ΜΕΘ, η επανειλημμένη άρνησή του να ανακαλέσει ενώ τα βουλευτικά έδρανα της πλειοψηφίας έβραζαν από οργή και το άδειασμα των κ.κ. Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη στον «σύντροφό» τους που δεν φάνηκε να ηρεμεί τα πνεύματα, δεν άργησαν να φτάσουν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα που βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τηλέφωνα στην Κουμουνδούρου πήραν φωτιά και οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα από του γραφείο του. Ακολούθησε η επικοινωνία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη,  απευθύνοντας το τελεσίγραφο «ή ανακαλεί ή διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα». Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Reader η κυρία Γεροβασίλη επικοινώνησε με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, μεταφέροντάς του το ξεκάθαρο μήνυμα. Ο βουλευτής, ωστόσο, δεν φάνηκε πρόθυμος να ανασκευάσει από το βήμα της Βουλής.

Η άρνηση Κουρουμπλή να ανασκευάσει

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε πολύ φορτισμένος συναισθηματικά με το ζήτημα του κορονοϊού, αποδίδοντάς το στην απώλεια προσωπικού του φίλου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο βουλευτής επισήμανε πως δεν ζητάει συγγνώμη, καθώς δεν αισθάνεται ότι αποκάλεσε κάποιον «δολοφόνο».

Η πρώτη διαγραφή από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Και κάπως έτσι ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην πρώτη διαγραφή βουλευτή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, πριν καν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κλείσει χρόνο στην καρέκλα του. Την απόφαση ανακοίνωσε επισήμως ο προεδρεύων Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τρία λεπτά μετά τις 8 το βράδυ, δηλαδή, τρεις ώρες μετά το «μπουρλότο» που είχε βάλει ο κ. Κουρουμπλής στην Ολομέλεια, εισπράττοντας τη μομφή εναντίον του από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε καλέσει από τη Βουλή τον Αλέξη Τσίπρα να εξαναγκάσει τον βουλευτή του σε δημόσια ανάκληση ή να τον διαγράψει, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν τον ανέχεται ούτε και τον κατευθύνει.

Οι πληροφορίες πάντως θέλουν την απόφαση να ελήφθη εν μέσω οργισμένων βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που καταδίκαζαν τη ρητορική και τη στάση του συναδέλφου τους ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για φουλ επίθεση στην κορύφωση συζήτησης του προϋπολογισμού το Σάββατο δια στόματος Αλέξη Τσίπρα με αιχμή τη μελέτη των κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα και με τον ίδιο τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να κρίνει πως μία τέτοια βαριά εκκρεμότητα στην επικείμενη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών το Σάββατο θα είναι επιζήμια.

Δεν παραδίδει την έδρα ο Κουρουμπλής

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader πάντως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα. Το επεισόδιο που είχε προηγηθεί παραλίγο να εκτροχιάσει την κατάσταση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η στιγμή που ο Κουρουμπλής έβαλε «μπουρλότο» στη Βουλή

«Ο πρωθυπουργός έπρεπε να έχει παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη. Θα απολογηθείτε. Δεν θα το περάσετε έτσι. Γιατί μέσα σε αυτό το περιβάλλον δολοφονήθηκαν άνθρωποι. Έχετε θράσος, είναι ντροπή σας να μιλάτε. Τουλάχιστον σιωπάτε. Ντροπή. Αίσχος! Δολοφονήσατε τους ανθρώπους, αυτό κάνατε. Κι επιμένετε. Ντροπή σας. Είναι ντροπή σας. Δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Αυτή είναι η πραγματικότητα, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει. Δολοφονήθηκαν άνθρωποι, όσο και να θορυβείτε δεν θα το ξεπεράσετε», ούρλιαζε ο κ. Κουρουμπλής κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού λίγα λεπτά πριν τις 5 το απόγευμα. Οι βουλευτές στην πτέρυγα της ΝΔ είχαν γίνει έξαλλοι, ξεσηκώθηκαν και του φώναζαν να ανακαλέσει, ενώ ο Δημήτρης Μαρκόπουλος τον κατήγγειλε ως «έμπορο του πόνου» και «προβοκάτορα» και ο Γιώργος Κουμουτσάκος τον κατηγόρησε για αθλιότητες και ακραίο λαϊκισμό.

Ο Πάνος Σκουρλέτης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πήρε αποστάσεις από τις ακρότητες του κ. Κουρουμπλή, κάνοντας λόγο για άστοχες φράσεις και σχολιάζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφεύγει στην τυμβωρυχία. Παράλληλα, και ο Νίκος Φίλης σε ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου άδειασε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, τονίζοντας ότι η ανταλλαγή ύβρεων δεν συνιστά λύση για την πανδημία και επισημαίνοντας ότι οι αναφορές του δεν καλύπτουν τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τις εξηγήσεις του ότι τα είπε μες την οργή του επειδή έχει χάσει από τον κορονοϊό αγαπημένο του πρόσωπο.

Η καταδίκη του Παναγιώτη Κουρουμπλή κορυφώθηκε με τη μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά που απηύθυνε εναντίον του ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, προκειμένου όπως είπε εμφατικά να τον στιγματίσει για την «αποτρόπαιη συμπεριφορά του» και όσα «αποκρουστικά» είπε. Η διαδικασία συνεπάγεται την παρακράτηση του 1/4 της βουλευτικής του αποζημίωσης για τον επόμενο μήνα.  

Του τα είχαν μαζεμένα…

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ πάντως, λένε πως στον ΣΥΡΙΖΑ τα είχαν μαζεμένα στον Παναγιώτη Κουρουμπλή και για παλαιότερο ατόπημά του, όταν τον Απρίλιο του 2019 ως υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο - ο οποίος πέραν του ότι είχε επιτεθεί προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, δεχόταν σφοδρότατη κριτική για αναφορές του που καταδικάζονταν ως ακραία ρατσιστικές και ξενοφοβικές – και είχε προκαλέσει την οργή της Κουμουνδούρου, που λέγεται πως του είχε τραβήξει το αυτί δια του τότε Γραμματέα Πάνου Σκουρλέτη, οδηγώντας τον να κατεβάσει τις σχετικές αναρτήσεις και φωτογραφίες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA