Μενού
  • Α-
  • Α+

Με 158 «ΝΑΙ» σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και προφανώς του διαγραφέντα Κωνσταντίνου Μπογδάνου, εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022, που παραδοσιακά ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ τον καταψήφισε το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης με «ΟΧΙ».

Διαβάστε ακόμη: Θερμό επεισόδιο με Γεραπετρίτη και Τσίπρα - «Είσαι γελοίος» φώναζε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κι αποχώρησε ομαδικά

Μπρα ντε φερ για πρόωρες εκλογές

Πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού πάντως, από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ξεχώρισε το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση του Πρωθυπουργού και άμεση προσφυγή στις κάλπες συνοδεία μάλιστα προσκλητηρίου για «αντίσταση» με στόχο να φύγει «η κυβέρνηση των ενόχων» και η - σε υψηλούς τόνους - απάντηση του Πρωθυπουργού με την κατηγορία ταύτισης με τους ακραίους «θεματοφύλακες του Συντάγματος», καθώς και το ειρωνικό σχόλιο ότι «θα ήταν μεγάλος πειρασμός μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας στην περίπτωση που το έκανα» με την προσθήκη του καρφιού ότι το αίτημα των εκλογών εκπορεύεται από την ανησυχία για την άνοδο του Κινήματος Αλλαγής και το φόβο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τρίτο κόμμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πάντως ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, υπογραμμίζοντας ως χρέος του τη διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας.

Τρία νέα μέτρα για ανατιμήσεις στην ενέργεια & 5 για ενίσχυση επιχειρήσεων

Στη συζήτηση κυριάρχησε επίσης η πολυσυζητημένη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα - Λύτρα, που πυροδότησε νέα ανταλλαγή σφοδρών πυρών. Το ενδιαφέρον των πολιτών πάντως είναι βέβαιο ότι κέντρισαν περισσότερα τα τρία πρόσθετα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και αγροτικά τιμολόγια, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, καθώς και τα πέντε νέα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε  ο Υπουργός Οικονομικών.

Μητσοτάκης: Προϋπολογισμός καθρέφτης για το ξέφωτο της σταθερότητας

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό αναπτυξιακό, κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό, ο οποίος υπηρετεί την ελάφρυνση των πολιτών «από τους φόρους που εσείς (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) επιβάλλατε» και προτάσσει όπως τόνισε τη δίκαιη ανακατανομή του πλούτου και τη μείωση των ανισοτήτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως εκτός από εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής, ο προϋπολογισμός του 2022 «είναι και πολιτικός καθρέφτης που αντικατοπτρίζεται με σαφήνεια το σύνολο των προτεραιοτήτων κυβέρνησης και το όραμά μας για τη χώρα. Και η φετινή εικόνα αυτού του καθρέφτη, παρά τις αντιξοότητες και τις αβεβαιότητες, είναι ο καθρέφτης μιας πιο αισιόδοξης και φιλόδοξης Ελλάδας, που είναι έτοιμη να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και να τις κάνει ευκαιρίες προόδου. Από το φάσμα της στασιμότητας η Ελλάδα περνάει πια στο ξέφωτο της σταθερότητας κι αυτή γίνεται το κλειδί για τη μεγαλύτερη ισχύ της πατρίδας».

Με ευρύτατη πλειοψηφία 191 ψήφων έναντι 109 «όχι» υπερψηφίστηκαν οι δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τον Πρωθυπουργό να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ που τις καταψήφισε πως είναι πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει.

Στη συζήτηση για τον φετινό προϋπολογισμό μίλησαν 201 βουλευτές, 36 μέλη της κυβέρνησης και οι 6 πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, σε πέντε συνεδριάσεις οι οποίες διήρκησαν συνολικά 61 ώρες και στις οποίες δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις και τα θερμά επεισόδια και αυτή τη φορά διανθίστηκε από μία διαγραφή βουλευτή, αυτού του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA