Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γλυπτά του Παρθενώνα: Πώς μπορούν να γυρίσουν στην Ελλάδα - Ο Michael Binyon των Times απαντά στο Reader

«Για να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα πρέπει να εμπλακούν τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον».  Αυτό δηλώνει στο Reader.gr ο δημοσιογράφος, Michael Binyon, ο οποίος έγραψε το άρθρο στους Times, που έγινε viral, γιατί επεσήμανε πως τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν άμεσα στη χώρα μας. Μία ημέρα μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Εστία, το οποίο εστιάζει στη φόρμουλα για την επιστροφή των Γλυπτών που αναζητά η κυβέρνηση – κάτι που έχει θέσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, «κλειδί» στην υπόθεση φαίνεται να είναι ο ρόλος και ο χαρακτηρισμός του λόρδου Ελγιν. Οι Βρετανοί, δηλαδή, ζητούν να αναγνωριστεί πως ο Ελγιν δεν διέπραξε κλοπή ενώ αναμένεται να ζητήσουν και ένα συμβολικό αντίτιμο για την επιστροφή τους, κάτι που ουσιαστικά θα νομιμοποιεί την κατοχή τους από το Βρετανικό Μουσείο.

Διαβάστε ακόμη: Γλυπτά του Παρθενώνα: «Οι Βρετανοί ζητούν αθώωση του Ελγιν για την επιστροφή - Τι προτείνει η Ελλάδα»

Στο ερώτημα κατά πόσο αυτό είναι εύκολο να γίνει, ο δημοσιογράφος Michael Binyon, που αρθρογραφεί στους Times τουλάχιστον 40 χρόνια, υποστηρίζει: «Αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα. Η Βρετανία επιμένει ότι τα Γλυπτά δεν "λεηλατήθηκαν" αλλά αγοράστηκαν. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αυτή είναι η αλήθεια: Ο λόρδος Έλγιν πλήρωσε για τα Γλυπτά και η κυβερνητική δύναμη εκείνη την εποχή, δηλαδή οι οθωμανικές αρχές, τα πούλησαν με νομική συμφωνία. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο το ζήτημα της ιδιοκτησίας έχει γίνει τόσο δύσκολο ζήτημα. Οι Βρετανοί δεν θα συμφωνήσουν ποτέ ότι τα μάρμαρα κλάπηκαν, αλλά μπορεί να είναι έτοιμοι να τα επιστρέψουν ως χειρονομία καλής θέλησης ή αν η Ελλάδα συμφωνούσε ότι δεν είχαν κλαπεί. Το ζήτημα της ιδιοκτησίας είναι αυτό που κρατούσε μια συμφωνία μέχρι τώρα. Οι ελληνικοί ισχυρισμοί ότι τα μάρμαρα “κλάπηκαν” δεν μπορούσαν να αποδειχθούν σε διεθνές δικαστήριο, επομένως μάλλον δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να συνεχίσει αυτό το επιχείρημα».

«Θα χαρώ να δω τα Γλυπτά στον Παρθενώνα»

Ο δημοσιογράφος, Michael Binyon, έχει επισκεφθεί το μουσείο της Ακρόπολης στο παρελθόν. Ομως, όπως δηλώνει, μέσω του Reader.gr, θέλει οι Βρετανοί να τα επιστρέψουν στη χώρα μας. «Θα χαρώ να δω τα αυθεντικά Γλυπτά να είναι στη σωστή τους θέση, μαζί με τα υπόλοιπα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η τέχνη δεν πρέπει να διαιρείται αλλά να διατηρείται ενωμένη ως σύνολο». Γνωρίζει όμως ότι για να φτάσει η Ελλάδα να πάρει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα, «θα χρειαστούν αρκετές διαπραγματεύσεις και αρκετός χρόνος για να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία», όπως αναφέρει. Και προσθέτει: «Θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος ιδιοκτησίας, συμφωνία για το τι μπορεί να λάβει η Βρετανία από την Ελλάδα σε αντάλλαγμα και συμφωνία για το κόστος μετακίνησης των μαρμάρων. Αλλά εάν υπάρχει αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές να διευθετηθεί το ζήτημα, θα μπορούσε να γίνει γρήγορα», υποστηρίζει ο Βρετανός δημοσιογράφος. 

«Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει χρόνο για τα Γλυπτά»

Ο Michael Binyon, ακόμη, αναφέρεται και στη στάση που κρατά ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, για το θέμα, μετά και τα σκάνδαλα που τον βαραίνουν για τα πάρτι εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού αλλά και τους χειρισμούς του στην εποχή – Covid γενικότερα. «Ο Μπόρις Τζόνσον έχει πάρα πολλούς λόγους να ανησυχεί αυτή τη στιγμή και δεν έχει χρόνο να πάρει καμία απόφαση για τα Γλυπτά. Ευνοεί τη θέση του αν παραμείνουν στο Λονδίνο, αλλά οι απόψεις του πλέον μπορεί να έχουν μικρή αξία για τους υπόλοιπους πολιτικούς ή για ολόκληρη τη χώρα», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος των Times. 

«Γιατί γράψαμε το άρθρο στους Times για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα»

Οπως αναφέρει ο Michael Binyon, προτού γραφεί το άρθρο που έγινε viral και μιλούσε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, υπήρξε εκτενής συζήτηση με όλη τη συντακτική ομάδα. «Νιώσαμε ότι αλλάζει η διάθεση της χώρας, καθώς και η συναίνεση ιστορικών, καλλιτεχνών, κλασικιστών και ειδικών. Μουσεία σε όλο τον κόσμο επιστρέφουν αντικείμενα που λέγεται ότι έχουν λεηλατηθεί, αφαιρεθεί με τη βία ή αφαιρέθηκαν από αποικιακές δυνάμεις από άλλες χώρες. Το Βρετανικό Μουσείο πάντα υποστήριζε ότι τα Γλυπτά αγοράστηκαν και δεν ήταν κλοπιμαία», σημειώνει ο Βρετανός δημοσιογράφος για να προσθέσει: «Ομως, οι οθωμανικές αρχές, ως αυτοκρατορική δύναμη, δεν είχαν το ηθικό δικαίωμα να πουλήσουν οτιδήποτε είχε αξία για την ελληνική κληρονομιά και τον πολιτισμό. Εντύπωση μας έκαναν επίσης οι διάφορες προτάσεις που έκανε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα για αποζημίωση του βρετανικού μουσείου με την προσφορά μιας εκ περιτροπής έκθεσης κλασικών θησαυρών, με δανεισμό στο Λονδίνο, ως αντάλλαγμα για τα γλυπτά. Πιστεύουμε ότι η μακρά διαμάχη μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου για το ποιος είχε το δικαίωμα να λάβει την απόφαση ήταν απλώς ένας τρόπος για να αποφύγουν και οι δύο πλευρές να λήξουν το θέμα».

«Απαιτήσεις και από άλλες χώρες για να επιστρέψουν εκθέματα»

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, αν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επέστρεφαν στην Ελλάδα, αυτό θα κινητοποιούσε και άλλες χώρες να ζητήσουν την επιστροφή και των δικών τους εκθεμάτων. «Ναι, η επιστροφή των Μαρμάρων σχεδόν σίγουρα θα τροφοδοτούσε τις απαιτήσεις από άλλες χώρες να επιστραφούν και δικά τους αντικείμενα που έχουν παρθεί με παράνομο τρόπο από τις χώρες τους. Αυτό περιλαμβάνει πολλά αρχαία αιγυπτιακά αντικείμενα και μούμιες, τους θησαυρούς της Περγάμου στο Βερολίνο, τη Μόνα Λίζα στο Παρίσι, τους ιππείς στον Άγιο Μάρκο στη Βενετία και άλλους διάσημους θησαυρούς. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί θέμα που θα πρέπει να επηρεάσει μια απόφαση της Βρετανίας. Και η Γαλλία θα δεχθεί μεγάλη πίεση, αλλά οι Γάλλοι πρέπει να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις για τα μουσεία τους. Μπορεί να υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες στα διάσημα μουσεία ότι θα πάψουν να είναι σπουδαία κέντρα του παγκόσμιου πολιτισμού εάν χρειαστεί να επιστρέψουν πολλά από τα κτήματά τους από χώρες άλλες από τις δικές τους», σχολιάζει ο δημοσιογράφος των Times.

Μένει να φανεί τι θα κάνουν τώρα οι Βρετανοί αφού οι πιέσεις για την επιστροφή των Μαρμάρων ακόμη και στον Τύπο είναι πολλές...

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA