Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπήκε από σήμερα και επίσημα σε μια νέα εποχή. Τα έξι πρώτα πανίσχυρα Rafale F3R έφτασαν στην Ελλάδα, έκαναν τιμητική διέλευση στον αττικό ουρανό πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και κατευθύνθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής τους.

Διαβάστε ακόμη: Rafale: Γιατί ανησυχεί η Τουρκία

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη «έσκισαν» τον ουρανό της Αττικής με τους κυβερνήτες τους, τους Ελληνες πιλότους που εδώ και 10 μήνες εκπαιδεύονταν στη Γαλλία, να στέλνουν το δικό τους μήνυμα. «Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι, η 332 μοίρα πετά στο μέλλον» ανέφεραν οι πιλότοι ενώ λίγο νωρίτερα ο πύργος ελέγχου της 114ΠΜ υποδεχόταν τα αεροσκάφη λέγοντας «Γεράκι Red καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια».

Παρών στην επίσημη υποδοχή τους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπέμποντας ηχηρά μηνύματα αποτρεπτικής ισχύος και εμβάθυνσης των διεθνών συμμαχιών της χώρας εν μέσω της κλιμακούμενης προκλητικότητας της Τουρκίας και της ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Αεροπορική υπεροχή

Με την απόκτηση των Rafale, η δύναμη πυρός της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να πολλαπλασιαστεί, καθώς τα προηγμένα συστήματά τους προσφέρουν αεροπορική υπεροχή. Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου παρέχει δυνατότητα ενεργού Stealth που επιτρέπει στον πιλότο του γαλλικού μαχητικού να κάνει jamming στο αντίπαλο αεροσκάφος χωρίς το ραντάρ του εχθρικού μαχητικού να καταλαβαίνει ότι στην περιοχή υπάρχει άλλο τζετ. Ως δικινητήριο αεροσκάφος, απέναντι σε μονοκινητήρια μαχητικά όπως τα F-16, το Rafale έχει πλεονέκτημα. Μπορεί να εκτελεί με μεγαλύτερη άνεση αποστολές συνοδείας ενώ παράλληλα έχει τον χρόνο να εμπλέκεται σε αερομαχίες προσφέροντας σε άλλα φίλια μονοκινητήρια αεροσκάφη τον χρόνο για να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA