Μενού
  • Α-
  • Α+

Για το απαράδεκτο άρθρο του Θανάση Καρτερού στην «Αυγή» όπου κάνει την αναφορά «Μητσοτάκη, GFY» ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με την απάντησή του να είναι λιτή αλλά ξεκάθαρη. «Το κείμενο του Καρτερού που συνυπογράφει ο κ. Πολάκης, το είδε η ντροπή και ντράπηκε. Πολιτεύονται με ύβρεις και ρητορική μίσους και εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν τον πολιτικό χουλιγκανισμό».

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο οποίος θα συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία. «Στο πλαίσιο της πολύπλευρης ενεργητικής διπλωματίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην 6η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ενημέρωσε επίσης για την επικείμενη συμμετοχή του πρωθυπουργού σε άτυπη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Βελιγράδι.

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας και συζήτησαν τις προτεραιότητες σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων με έμφαση στην εξωτερική πολιτική και την οικονομία», τόνισε ο κ. Οικονόμου. Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Σέρβο πρόεδρο για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και την επιστροφή της Τουρκίας στην επιθετική ρητορική και τις προκλητικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Και επανέλαβε ότι η Αθήνα επιθυμεί να δει όλες τις πρωτεύουσες των δυτικών Βαλκανίων στην ενωμένη Ευρώπη με πρώτη φυσικά το Βελιγράδι. Αύριο Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μόναχο και θα λάβει μέρος στην ετήσια διάσκεψη για την Ασφάλεια.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας, επισημαίνοντας πως αποτελεί ιδιαίτερα θετικό και αισιόδοξο στοιχείο που επιτυγχάνεται μέσω αποδοτικών πολιτικών της κυβέρνησης. Έκανε αναφορά στα στοιχεία από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2021 έπεσε στο 12,8% από 17,2 που ήταν το καλοκαίρι του 2019. Ξεπέρασε επίσης τα 4 εκατ. ο αριθμός των απασχολούμενων φθάνοντας στα 4.078.808 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 188.872 ανθρώπους σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Επεσήμανε ότι «αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Είναι πολιτικές που φέρνουν νέες επενδύσεις με ρυθμούς που καθιστούν τη χώρα μας πρωταθλήτρια στον κόσμο, είναι η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, είναι η εφαρμογή του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, είναι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ» που δημιούργησαν 50.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στην πανδημία, μέσα σε μόλις 18 μήνες. Είναι ταυτόχρονα το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο» για νέους 18-29 ετών, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στον ΕΦΚΑ επισημαίνοντας ότι εδώ και πολλά χρόνια συγκεντρώνει το 48% των παραπόνων για τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού του και επισημαίνοντας ότι ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μια τολμηρή μεταρρύθμισή του. Ακολούθως έκανε αναφορά στα μέτρα για την πανδημία και στις προσαρμογές που γίνονται με την απόφαση χαλάρωσής τους, από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου. Κλείνοντας με αιχμή τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έκανε αναλυτικά μια αναφορά «με τεκμηρίωση και ψυχραιμία» όπως είπε για να δούμε πού βρισκόμαστε σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον.

Για την επιδημιολογική κατάσταση και τα μέτρα προστασίας

Ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων προστασίας. Αποφασίστηκαν συγκεκριμένα:

  • Η άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης.
  • Η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50%.
  • Η εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου.

Αποφασίστηκε, επίσης, η έναρξη -από την ημερομηνία έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης- ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων.

Από την 1η Μαρτίου θα μπορούν να πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές ή επισκέψεις που περιλαμβάνουν και διανυκτέρευση. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές που θα συμμετέχουν στις εκδρομές αυτές θα πραγματοποιούν rapid test 48 ώρες πριν την αναχώρηση, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα κάνουν τα απαιτούμενα εβδομαδιαία τεστ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA