Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελληνοτουρκικό γεύμα εκτόνωσης με ευρύ μενού

Το έδαφος για ένα τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στρώνεται εδώ και μέρες με αιχμή τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στη διεθνή σκηνή η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις πολλαπλές προκλήσεις που συνεπάγεται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπερθεματίσει μάλιστα για τη χρησιμότητά του, αναφερόμενος και στο γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία συγκροτούν τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

«Η ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα μας αφορά όλους», σημείωνε στο Reader κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο ηγετών και καταδεικνύοντας την ανάγκη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Πέραν της Ουκρανίας, πάντως, ο Πρωθυπουργός είχε φροντίσει να προκρίνει ένα «μενού» θετικής ατζέντας με ζητήματα διμερούς συνεργασίας και άλλα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν από κοινού οι δύο χώρες όπως η κλιματική κρίση και η πολιτική προστασία, παραμερίζοντας τα «αγκάθια» και επισημαίνοντας πως αυτή η συνάντηση θα μπορούσε ν’ αποτελέσει το έναυσμα για την εκτόνωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Διαβάστε ακόμη: Δυναμιτίζει το κλίμα η Τουρκία πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν - Τσελίκ: «Μην αμφισβητηθεί η Γαλάζια Πατρίδα»

Η Άγκυρα, ωστόσο, αν και είναι εκείνη που δια της τουρκικής προεδρίας προσδιόριζε το ραντεβού κορυφής για την προσεχή Κυριακή, μιλώντας μάλιστα για γεύμα στην προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη, είναι και η ίδια που δυναμίτισε προκαταβολικά το κλίμα. Σε νέο ανθελληνικό προκλητικό κρεσέντο ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, άνοιξε εκ νέου όλη τη βεντάλια των μαξιμαλιστικών και παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας, επαναφέροντας στο προσκήνιο ζήτημα υφαλοκρηπίδας, τη ρητορική περί Γαλάζιας Πατρίδας και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου συνδέοντάς τη με την αποστρατιωτικοποίησή τους.

«Ψυχραιμία», σχολίαζαν σιβυλλικά συνεργάτες του πρωθυπουργού χθες στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις.  Άλλη κυβερνητική πηγή τόνιζε στο Reader πως: «Η Αθήνα δεν πτοείται από τις γνωστές προκλήσεις. Προσέρχεται πάντα στο διάλογο με αυτοπεποίθηση και βαθιά πίστη στην ισχύ των επιχειρημάτων και των δικαίων της, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο», αφήνοντας να εννοηθεί πως η «τορπίλη» Τσελίκ δεν είναι ικανή να τορπιλίσει ένα τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αποφασίσει - καθώς η Ελλάδα δεν έχει απολύτως τίποτα να φοβηθεί.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, είχε απορρίψει προσφάτως ως «παντελώς ανυπόστατη» τη ρητορική για τη Γαλάζια Πατρίδα, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα «δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της» όσον αφορά στην προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και δίνοντας έμφαση στην αμυντική θωράκισή της και τη διεύρυνση των συμμαχιών της. Ενώ είχε καταρρίψει ως «παράλογες νομικά και πολιτικά» τις αιτιάσεις της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά έχουν λυθεί ξεκάθαρα από τη Συνθήκη της Λωζάνης, υπενθυμίζοντας και τις απαντήσεις που έχει δώσει η Αθήνα καταλλήλως στον ΟΗΕ.

Κοινώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να προσέλθει σε αυτή τη συνάντηση χωρίς ψευδαισθήσεις και προσδοκίες ότι τα μείζονα ζητήματα θα λυθούν, με διάθεση για έναν πραγματικά καλόπιστο διάλογο που θα ρίξει τους τόνους, αλλά με απολύτως ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας. Το κλίμα που εκπέμπεται από την Ηρώδου Αττικού είναι πως εφόσον το ραντεβού αυτό «κλειδώσει», εάν ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρήσει να διευρύνει το «μενού» σκορπώντας στο τραπέζι νάρκες αντί για υπέροχα εδέσματα, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να τις απενεργοποιήσει μία προς μία, επισημαίνοντάς του παράλληλα με αφορμή τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει πια διεθνές ακροατήριο… αντιθέτως αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και συντονισμό δράσεων σε επίπεδο ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Πλέον μένει να αποσαφηνιστεί αν η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, όπως υποστήριζε χθες η τουρκική προεδρία, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την οριστικοποίησή της. «Έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις, αλλά δεν έχει κλείσει κάτι προς ανακοίνωση», αρκούνταν να σημειώσουν χθες.

Ένα τέτοιο ραντεβού κορυφής πάντως θα έχει σίγουρα αυξημένο ενδιαφέρον εν μέσω των ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων και στη σκιά της εντεινόμενης εμπρηστικής ρητορικής της Άγκυρας τους τελευταίους μήνες. Αλλά και γιατί η τελευταία  συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε γίνει τον Ιούνιο του 2021 στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στον απόηχο της έντασης στον Έβρο, την οποία ακολούθησαν οι αλλεπάλληλες προκλήσεις με το Oruc Reis. Έκτοτε η ένταση στο πεδίο αποκλιμακώθηκε, αλλά κλιμακώθηκε η εμπρηστική ρητορική.  

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA