Μενού
  • Α-
  • Α+

«Δε θα αφήσουμε κανέναν μόνο τους στις συμπληγάδες. Απαιτείται όμως ρεαλισμός και όχι κοντόφθαλμες πολιτικές που μπορούν να υπονομεύσουν το αύριο», τόνιζε κυβερνητική πηγή στο Reader, αποτυπώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για το νέο πακέτο στήριξης, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Πέμπτη, με στόχο την απορρόφηση σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων φωτιά στην ενέργεια και τα καύσιμα, οι οποίες κλιμακώθηκαν ακόμα περισσότερο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το διακύβευμα είναι η οικονομική ενίσχυση να ενταθεί, καθώς μεγαλύτερο είναι και το βάρος που καλούνται να σηκώσουν πλέον οι πολίτες, αλλά να μη βγει η χώρα από τις δημοσιονομικές ράγες. Υπό αυτό το πρίσμα και με την ανάσα που έδωσε στο οικονομικό επιτελείο η κατά 587 εκατομμύρια ευρώ υπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους, οι αρμόδιοι υπουργοί θα ανακοινώσουν αύριο μέτρα 3 πυλώνων.  

Διαβάστε επίσης: Κουπόνι για βενζίνη, επιδότηση λογαριασμών κι επιταγή ακρίβειας το Πάσχα - Η κυβερνητική «απάντηση» σε ενεργειακή κρίση και πόλεμο

Ενισχυμένη επιδότηση των λογαριασμών

Πρώτος πυλώνας είναι η υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για συνέχιση της οριζόντιας επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, η οποία τον Απρίλιο θα επεκταθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την κύρια κατοικία των οικιακών καταναλωτών η επιδότηση θα ανέλθει περίπου στα 52 - 53 ευρώ από 40 ευρώ το Μάρτιο για τις 300 κιλοβατώρες μηνιαίως. Και ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εξάλλου δήλωσε πως η επιδότηση θα είναι αυξημένη έως και 30%, δεδομένου ότι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευθεί στα 312 ευρώ, σχεδόν 100 ευρώ υψηλότερα από τον Φεβρουάριο. Αυξημένο αναμένεται και το ποσό των 65 ευρώ με το οποίο επιδοτούνται σήμερα οι επιχειρήσεις, καλύπτοντας περί το 50% των αυξήσεων. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει κάλυψη πλέον του 70% - 75% ιδίως για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες.

Επιταγή ακρίβειας

Δεύτερος πυλώνας των μέτρων είναι η χορήγηση της λεγόμενης επιταγής ακρίβειας. Ενός εφάπαξ ποσού, αφορολόγητου και ασυμψήφιστου, το οποίο θα καταβληθεί στους οικονομικά ασθενέστερους επιπλέον της επιδότησης στους λογαριασμούς βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ακολουθώντας το μοντέλο του επιδόματος των 250 ευρώ που είχε δοθεί τα Χριστούγεννα. Δικαιούχοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και όσοι λαμβάνουν αναπηρικά/ προνοιακά επιδόματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μπαράζ αυξήσεων και σε βασικά αγαθά, ενώ ακούγεται έντονα ότι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλό ποσό.

«Κουπόνι» καυσίμων με επιδότηση ανά λίτρο

Ο τρίτος πυλώνας του κυβερνητικού πακέτου είναι η παρέμβαση στα καύσιμα, ώστε να ενισχυθούν ευάλωτοι πολίτες και ως φαίνεται και η μεσαία τάξη, καθώς όπως αποκάλυψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Γιάννης Οικονόμου, η περίμετρος των δικαιούχων σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο διευρυμένη με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια, που πιθανόν να φτάσουν και τις 25.000 - 30.000 ευρώ - προφανώς για έγγαμους και ανάλογα με τον αριθμό παιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες το «κουπόνι» θα αφορά σε κρατική επιδότηση με περίπου 15 - 20 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης (το ακριβές ύψος παραμένει ασαφές). Πρακτικά, δηλαδή, οι δικαιούχοι θα πληρώνουν κανονικά στο πρατήριο, αλλά θα λαμβάνουν πίσω μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας το ποσό που θα αναλογεί στην επιδότηση του κράτους, ώστε στην ουσία να πληρώνουν φθηνότερα από την αναγραφόμενη τιμή στην αντλία.

Μήνυμα (;) του Πρωθυπουργού

Ερωτηματικό παραμένει  αν θα υπάρξει εντέλει τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν την εξειδίκευση του νέου πακέτου στήριξης από τους συναρμόδιους Υπουργούς,  καθώς ο αρχικός προγραμματισμός ανετράπη από τη νόσησή του με κορονοϊό. Οι πληροφορίες του Reader αναφέρουν πως αυτό θα οριστικοποιηθεί σήμερα το πρωί.

Με το βλέμμα στην Ε.Ε.

Και φυσικά στο Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Οικονομικών τελούν εν αναμονή των αποφάσεων της Κομισιόν για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης, ώστε να διακρίνουν τα επιπλέον δημοσιονομικά περιθώρια που μπορεί να υπάρξουν για ακόμη πιο γενναίες ενισχύσεις. Γι’ αυτό το λόγο ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή με τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, προκειμένου να συντονιστούν ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Μαρτίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA