Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις τελευταίες «πινελιές» στο πρόσθετο πακέτο στήριξης τεσσάρων ταχυτήτων, που θα επιχειρήσει να περιορίσει το βάρος του μπαράζ ανατιμήσεων στην ενέργεια, την αντλία και το ράφι, το οποίο έχει φέρει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού, αναμένεται να βάλει σήμερα (πιθανότατα) η κυβέρνηση, ώστε να «κλειδώσει» το τελικό σχέδιο. Οι, δε, ανακοινώσεις - σύμφωνα με το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή σενάριο - θα γίνουν μεθαύριο Πέμπτη.

Τις τελευταίες ημέρες το κυβερνητικό και το οικονομικό επιτελείο επιδίδονται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις, βάζοντας σενάρια και κομπιουτεράκια επί τάπητος, προκειμένου να υπολογίσουν αφενός το ύψος της οριζόντιας επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου που έχει προαναγγελθεί ότι θα είναι αυξημένη, αφετέρου την περίμετρο των δικαιούχων της «επιταγής ακρίβειας» για τους πιο ευάλωτους, αλλά και την ειδική παρέμβαση στα καύσιμα που μπήκε τελευταία στο κάδρο μπροστά στον ίλιγγο που προκαλεί η τιμή της βενζίνης οδηγώντας ακόμα και σε περιορισμό των μετακινήσεων με ιδιωτικά μέσα.

Διαβάστε ακόμη: Αυτοί είναι οι νέοι δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας - Ανατροπή με τα 300 ευρώ

«Κουπόνι» βενζίνης α λα Γαλλικά

Μπροστά στην αλματώδη αύξηση της τιμής σε βενζίνη, diesel και πετρέλαιο κίνησης, η κυβέρνηση αποφάσισε να διευρύνει τον αρχικό σχεδιασμό της με μία εξτρά παρέμβαση στα καύσιμα κατά τα πρότυπα όπως λέγεται της Γαλλίας. Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν θα είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένη σε διαπιστωμένα ευάλωτους πολίτες και θα χορηγηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ύψος και ο τρόπος καταβολής του, ωστόσο, παραμένουν προς ώρας θολά και μένει να αποκωδικοποιηθούν σήμερα ή αύριο. Οι έως τώρα πληροφορίες πάντως μιλούν για ένα είδους «κουπονιού» βενζίνης, το οποίο θα χορηγείται  μέσω ειδικής πλατφόρμας αντίστοιχης με αυτή για το επίδομα θέρμανσης,  κατόπιν υποβολής των αποδείξων και αξιοποιώντας τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ στα καύσιμα για την επιστροφή ενός μέρους των εξόδων του δικαιούχου.

Επιταγή ακρίβειας

Παράλληλα, το νέο κρατικό πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνει την προαναγγελθείσα από τον Πρωθυπουργό εφάπαξ «επιταγή ακρίβειας», η οποία αναμένεται να δοθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα στα πρότυπα του επιδόματος που είχε δοθεί τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με πηγές του  Reader, αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν αυτή να ανέλθει περίπου στα 200 με 300 ευρώ. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικών/ προνοιακών επιδομάτων και ανέργους, ενώ μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει και το σενάριο διπλού ποσού στους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Άγνωστο, παραμένει, αν το οικονομικό επιτελείο κατάφερε να βρει εντέλει δημοσιονομικό χώρο για την επέκτασή του και σε χαμηλόμισθους. Σε κάθε περίπτωση η «επιταγή» θα χορηγηθεί επίσης με κριτήριο το εισόδημα στη φορολογική δήλωση του 2021 και περιουσιακά στοιχεία βάσει των παλιών αντικειμενικών αξιών.  

Επιδότηση λογαριασμών

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις θα περιλαμβάνουν φυσικά και την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου και για τον Μάρτιο. Οι προμηθευτές εξάλλου έχουν ήδη ενημερωθεί από τον Υπουργό Ενέργειας να υπολογίσουν την κρατική στήριξη και για τον τρέχον μήνα, ενώ η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει πως αυτή θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Όπως είχε γράψει το Reader, οι σχεδιασμοί στις αρχές του μήνα προέβλεπαν επιδότηση των πρώτων 310 kWh με 40 ευρώ για τους οικιακούς καταναλωτές, 53 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, 65 ευρώ για τις επιχειρήσεις και για το φυσικό αέριο 20 ευρώ ανά θερμική MWh συν 20 ευρώ έκπτωση από τη ΔΕΠΑ. Με το εφιαλτικό ράλι των τιμών, ωστόσο, δεν αποκλείονται εκπλήξεις της επιδότησης προς τα πάνω, ενώ επί τάπητος είχαν πέσει και σενάρια ειδικής επιδότησης ενεργοβόρων βιομηχανιών και επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Παράταση μειωμένων ΦΠΑ

Ο τέταρτος άξονας της κυβερνητικής δέσμης αντίβαρων στην ακρίβεια, θα είναι η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές και για το β’ εξάμηνο του 2022.

Χαμόγελα από το Eurogroup

Οι οριστικοί σχεδιασμοί τελούσαν εν αναμονή του χθεσινού Eurogroup, προκειμένου ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να έχει απόλυτη αίσθηση των δυνητικών δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας, καθώς η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι τα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας θα είναι μετρημένα, με σύνεση και εξαρτώμενα από όσα αντέχει η οικονομία μας, ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Εξάλλου,  πέραν του υφιστάμενου ηλεκτροσόκ που αποτελεί αυτή τη στιγμή τον νούμερο ένα πονοκέφαλο,  το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να τεθούν εν κινδύνω οι υπόλοιποι οικονομικοί σχεδιασμοί για μόνιμες φοροελαφρύνσεις, έξοδο από την εποπτεία και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας. Ουδείς άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνά το «φάντασμα» του πληθωρισμού που πλανάται πάνω από την Ευρώπη.

Το Eurogroup πάντως δημιούργησε χαραμάδες αισιοδοξίας,  καθώς πέραν του ορόσημου του Μαΐου για την τελική εισήγηση της Κομισιόν ως προς την παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής για έναν ακόμα χρόνο που θα δώσει σημαντική οικονομική ανάσα, χαμόγελα έφεραν και οι αναφορές σε «σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή» για χώρες με υψηλό χρέος, καθώς και οι δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι για την ανάγκη μίας «ισχυρής, κοινής απάντησης» στο πρόβλημα της ακρίβειας στην Ευρώπη στα πρότυπα της πανδημίας, προκειμένου να θωρακιστούν οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA