Μενού
  • Α-
  • Α+

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας επισπεύδει η κυβέρνηση στη σκιά του εκβιαστικού ενεργειακού πόκερ του Βλαντιμίρ Πούτιν με το τελεσίγραφο - κόντρα στις κυρώσεις της Ε.Ε. - για πληρωμή του φυσικού αερίου με υποχρεωτική εξουσιοδότηση μετατροπής του νομίσματος σε ρούβλια, προκειμένου να μην πατήσει το OFF στη ροή προς την Ευρώπη. «Δεν υποκύπτουμε στον εκβιασμό», δηλώνει η κυβέρνηση συντασσόμενη με Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, καθώς βλέπουν προσπάθεια του Ρώσου Προέδρου να εμφανίσει τους 27 της Ε.Ε. ότι συνθηκολογούν.  

Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Ενέργειας εμφανίζονται καθησυχαστικοί ότι με τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν εξεταστεί από την ομάδα διαχείρισης κρίσεων η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη ακόμη και για τα δυσμενέστερα σενάρια. Η φράση του αρμόδιου Υπουργού Κώστα Σκρέκα, ωστόσο, χθες βράδυ στον ΣΚΑΪ πως «Έχουμε έναν πόλεμο και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί», αποτυπώνει την αγωνία που υπάρχει και οδηγεί σε μηδενικό εφησυχασμό, καθώς οι εξελίξεις δεν εγγυώνται την πλήρη θωράκιση για καμία χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Παίζει... σκάκι με τη Δύση ο Πούτιν - Σύμμαχός του οι λογαριασμοί των Ευρωπαίων πολιτών

Ύστατο μέτρο αλλά όχι απίθανο ο περιορισμός της κατανάλωσης

Μάλιστα ο κ. Σκρέκας αν και απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα προς αποφυγή δημιουργίας πανικού, άφησε να εννοηθεί πως - εφόσον η κατάσταση φτάσει στο σημείο «μηδέν» που σημάνει συναγερμός - δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί ως ύστατο μέτρο ο περιορισμός της κατανάλωσης υπαινισσόμενος για τη βιομηχανία, που κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό.  «Οι οικιακοί καταναλωτές θα είναι οι τελευταίοι που θίγονται. Έχουμε έναν πόλεμο κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Εμείς έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να εξασφαλίσουμε την επάρκεια», απάντησε χαρακτηριστικά (στον ΣΚΑΪ) ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο περιορισμού της κατανάλωσης ή και υποχρεωτικών διακοπών.

Ο ίδιος πάντως εκτίμησε πως με τη μετατροπή των 4 μονάδων διπλής καύσης της ΔΕΗ σε λειτουργία με πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο ώστε να μειωθούν οι ανάγκες σε εισαγωγές, τη λειτουργία των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων, της επιπλέον ροής στη Ρεβυθούσα και την αύξηση των φορτίων Αζέρικου αερίου από τον αγωγό TAP «δεν θα χρειαστεί».  Οι αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν πως αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές για να μη διασαλευτεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας στο απευκταίο σενάριο πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου απότομα από τη Ρωσία, ο περιορισμός της κατανάλωσης θα καταστεί λίγο πολύ μονόδρομος, για τρεις λόγους. Πρώτον λόγω της ταυτόχρονης ζήτησης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιπλέον φυσικό αέριο, το οποίο δεν υπάρχει περίσσιο στην αγορά. Δεύτερον γιατί οι τιμές θα εκτιναχθούν στα ύψη και θα καταστούν απαγορευτικές. Και τρίτον γιατί η στροφή στις ΑΠΕ και το πετρέλαιο έχουν περιορισμένες δυνατότητες.

Ορόσημο για την πληρωμή στη Gazprom η περίοδος 20 -25 Απριλίου

Η Ελλάδα θα βρεθεί πρακτικά απέναντι στον εκβιασμό Πούτιν για το νόμισμα πληρωμής περί τις 20 - 25 Απριλίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η πληρωμή του Μαρτίου από  τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προς την Gazprom. Η σύμβαση περιλαμβάνει σαφή ρήτρα για πληρωμή σε ευρώ, μονομερής μεταβολή της οποίας εγείρει ζήτημα παραβίασής της κι άρα δικαίωμα προσφυγής. Το ζήτημα όμως πλέον ως φαίνεται έχει υπερβεί τα νομικά δεδομένα και είναι καθαρά πολιτικό με τον Ρώσο Πρόεδρο να παίζει τα τελευταία του χαρτιά.

Το ελληνικό έκτακτο σχέδιο άμυνας - οι δυσκολίες & το κόστος

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που συνεδρίασε προχθές υπό τον Υπουργό Κώστα Σκρέκα, επικαιροποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης από σήμερα μέχρι και τον Μάρτιο του 2023, το οποίο θα εφαρμοστεί  με στόχο τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας σε περίπτωση διακοπής τροφοδοσίας του ρωσικού φυσικού αερίου. Οι εναλλακτικές λύσεις, ωστόσο, συνιστούν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, έχουν κόστος και κυρίως εξαρτώνται εν πολλοίς από τα αποθέματα φυσικού αερίου και LNG, που θα αναζητά όλη η Ευρώπη διακαώς.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που αποφασίστηκε προβλέπει:

  • τον μόνιμο ελλιμενισμό  ειδικά διαμορφωμένου δεξαμενόπλοιου  χωρητικότητας 15.000 κυβικών μέτρων LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, ως επιπλέον δικλίδα ασφαλείας, για τον οποίο ο ΔΕΣΦΑ θα καταθέσει σήμερα μελέτη κόστους - οφέλους
  • την επικαιροποίηση των εκτιμήσεων για τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν έως το Μάρτιο του 2023
  • την παρακολούθηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές για επιπλέον προμήθεια όταν χρειαστεί
  • τη διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων περίπου 1 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, δηλαδή περίπου το 15% της ετήσιας κατανάλωσής μας, σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία, για την οποία γίνονται διαβουλεύσεις του ΔΕΣΦΑ με την ιταλική SNAM.
  • την κατάθεση έως την Τρίτη από τη ΔΕΗ του ετήσιου πλάνου εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων, καθώς και τις προβλέψεις για τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 που αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα το φθινόπωρο με παραγωγή 660 μεγαβάτ.

Η λύση αποθήκευσης στην Ιταλία

Η λύση αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ιταλία πάντως αποτελεί κοστοβόρα και δύσκολη άσκηση. Κοστοβόρα γιατί συνοδεύεται από την αγορά του αερίου  άγνωστο πια σε τι τιμή και από τέλη αποθήκευσης, τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθεί ποιος θα τα πληρώσει και σε τι ύψος φτάνουν. Και δύσκολη νομικά γιατί θα πρέπει η χώρα μας να εξασφαλίσει πως όταν χρειαστεί απόθεμα θα μπορεί να το αντλήσει και όχι να το δεσμεύσει η γειτονική χώρα προκειμένου να καλύψει δικές της ανάγκες. Τις δυσκολίες του συνολικού εγχειρήματος παραδέχτηκε και ο κ. Σκρέκας χθες βάζοντας αστερίσκους με τη φράση: «με όλα αυτά εφόσον υπάρχει απόθεμα φυσικού αερίου και εφόσον βρίσκουμε φορτία LNG δεν έχει χρονικό όριο η επάρκειά μας»

Πλέον όλοι αναρωτιούνται. Μπλόφα Πούτιν; Ή άλλος ένας παραλογισμός τον οποίο θα φτάσει μέχρι τέλους σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά και στη δική του οικονομία;

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA