ΠΟΛΙΤΙΚΗ
05/05/2022 18:06

Κατατέθηκε στη Βουλή η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ - Ψηφίζεται στις 12 Μαΐου στην Ολομέλεια

Την Πέμπτη 12 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η κύρωση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ - Πριν από το επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις 16 του μήνα στην Αμερική και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κατατέθηκε στη Βουλή η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ - Ψηφίζεται στις 12 Μαΐου στην Ολομέλεια
Πηγή: Eurokinissi (φωτογραφία αρχείου)
Ανάγνωση:

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροποποιημένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, προκειμένου αυτή να ψηφιστεί πριν από το επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις 16 του μήνα στην Αμερική και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό, η συμφωνία θα κυρωθεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη 12 Μαΐου και κατά την πλειοψηφία θα εκπέμψει σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία μήνυμα αμυντικής θωράκισης της Ελλάδας αλλά και ισχυρών συμμαχιών.

Διαβάστε ακόμη: Βουλή: «Σφάχτηκαν» Βασίλης Οικονόμου - Δώρα Αυγέρη για λίγη καθυστέρηση και μία… «γάτα»

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, που κατατέθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνει το το Δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας της μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το οποίο υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον, στις 14 Οκτωβρίου 2021. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στις 16 Μαΐου τον Λευκό Οίκο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και μία ημέρα αργότερα θα απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο. Η Αμυντική Συμφωνία έχει ήδη εγκριθεί από τις ΗΠΑ. Σχετικά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει:

«Εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θέλω να εκφράσω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πανηγυρική και διακομματική υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Ελληνο-Αμερικανική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση.

»H “U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act of 2021” είναι πια Νόμος των ΗΠΑ.

»Θέλω ειδικά να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στους φίλους της Ελλάδας, στους φίλους της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Τους Γερουσιαστές Bob Menendez και Marco Rubio, καθώς και τους Βουλευτές Ted Deutch και Gus Bilirakis.

»Η υιοθέτηση του νομοσχεδίου αυτού, σε συνέχεια της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Σχέσεις τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί ως βασική προτεραιότητα και τις καλλιεργεί από την ανάληψη των καθηκόντων της.»

Επίσης ο Νίκος Δένδιας είχε αναφέρει τι προβλέπει ο αμερικανικός νόμος για την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα:

1. Τα ποσά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων των ΗΠΑ να διατεθούν στον μέγιστο βαθμό για την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες.

2. Χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικού υλικού.

3. Εξουσιοδότηση του Προέδρου των ΗΠΑ να επισπεύσει την παράδοση οποιωνδήποτε μελλοντικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

4. Χρηματοδότηση για την παροχή εκπαίδευσης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

5. Σύσταση Διακοινοβουλευτικής Ομάδας, στο πλαίσιο 3+1, Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ και ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει εμβάθυνση της σχέσης αυτής και με κοινοβουλευτικό βραχίονα, στον οποίο θα μετέχουν 6 Γερουσιαστές από τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε επισημάνει: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλαμε ως κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και ως υπουργείο Εξωτερικών για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αποδίδει πλέον καρπούς και ορατά αποτελέσματα. Ο συγκεκριμένος Νόμος αποτυπώνει τη στρατηγική σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας. Ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ευημερίας του ελληνικού λαού. Παράλληλα, ανοίγει τις προοπτικές για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας σε επίπεδο που δεν υπάρχει αντίστοιχο με καμιά άλλη χώρα στην περιοχή μας. Επίσης, με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζεται για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω κυρίως όσους συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ουάσιγκτων, στην ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Ειδικά τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, και την Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτων, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου».

Δείτε παρακάτω το Σχέδιο Νόμου:

Σχέδιο-νόμου.pdf (1.84 MB)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΗΠΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ