ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23/05/2022 18:34

Ερντογάν κατά Ελλάδας: «Θα ρίξουμε 6 νέα υποβρύχια στη Γαλάζια Πατρίδα» - Απειλή και κατά της Κύπρου

«Μέχρι το 2027 θα προσθέσουμε στο ναυτικό μας 6 υποβρύχια νέου τύπου και θα τα ρίξουμε στις θάλασσες της Γαλάζιας Πατρίδας»- «Παρά την προδοσία των χωρών που γνωρίζουμε ως φίλες, τα καταφέραμε» είπε ο Ερντογάν

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ερντογάν κατά Ελλάδας: «Θα ρίξουμε 6 νέα υποβρύχια στη Γαλάζια Πατρίδα» - Απειλή και κατά της Κύπρου
(Πηγή: Associated Press)
Ανάγνωση:

Στην τελετή ναυπήγησης του νέου εγχώριου υποβρυχίου «Σελμάν Ρέις» παρευρέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ναυπηγείο Γκιολτζούκ στην Κωνσταντινούπολη και για μια ακόμη φορά δεν έχασε την ευκαιρία να τα... βάλει με την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο και να εξαπολύσει απειλές εναντίον τους. Μάλιστα, υποσχέθηκε ότι μέχρι το 2027 η Τουρκία θα ρίξει στις θάλασσες της επονομαζόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» συνολικά 6 νέου τύπου υποβρύχια, τουρκικής κατασκευής.

Διαβάστε ακόμη: Παραλίγο τραγωδία στον αέρα: 2 γαλλικά Rafale συγκρούστηκαν σε αεροπορική επίδειξη

«Ναυπηγώντας ένα υποβρύχιο κάθε χρόνο, ξεκινώντας από φέτος, μέχρι το 2027 θα προσθέσουμε στο ναυτικό μας 6 νέου τύπου υποβρύχια. Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτά τα επιτεύγματα, τα οποία δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε πριν από 15-20 χρόνια», ανέφερε, ενώ, φέρνοντας ως παράδειγμα και πάλι την εισβολή στην Κύπρο, δήλωσε ότι παρά τις προδοσίες και τα βρώμικα κόλπα των φιλικών προς εμάς χωρών, των συμμάχων μας και ιδιαίτερα των κρατών με τα οποία έχουμε σχέσεις, τα καταφέραμε. Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες και παράνομες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο. Έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το Ναυτικό μας ισχυρότερο και αποτρεπτικότερο, για την ασφάλεια της ''Γαλάζιας Πατρίδας''», υποστήριξε.

«Να δούμε πράξεις, όχι δηλώσεις για το ΝΑΤΟ»

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αρνητικός πάλι στο θέμα του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ζητώντας απτές εγγυήσεις κι όχι λόγια για να επιτευχθεί η συναίνεση. «Όσοι επαινούν σήμερα τη συμβολή της Τουρκίας στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ, μέχρι χθες ασκούσαν ανελέητη κριτική στη χώρα μας για τις ενέργειές μας στη Λιβύη και τη Συρία.

Στη χώρα μας έχουν συχνά επιβληθεί σιωπηρές και φανερές κυρώσεις, εμπάργκο, απειλές, πιέσεις και εκβιασμοί. Βλέπουμε ότι διατηρείται επίμονα η ίδια στάση, ειδικά σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Ενώ ο ζωτικός ρόλος μας στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους είμαστε μέλη, είναι προφανής, ορισμένοι από τους συμμάχους μας εξακολουθούν να μιλούν για άρση των κυρώσεων.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις κυρώσεις εναντίον μας, ειδικά από τη Σουηδία. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτές. Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική των προφάσεων και να ικανοποιηθούν οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας. Θα θέλαμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα αντί για δημόσιες διπλωματικές δηλώσεις σχετικά με τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Η Τουρκία δεν έλαβε την υποστήριξη που περίμενε από τους συμμάχους της στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Παρά τις προδοσίες των χωρών που γνωρίζουμε ως φίλες και τα κόλπα των κρατών με τα οποία έχουμε συμμαχικές σχέσεις, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία», είπε στέλνοντας μήνυμα προς τους ισχυρούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαίροντας τα επιτεύγματα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του, δήλωσε ότι «ο κακός γείτονας αποτέλεσε ευκαιρία για την Τουρκία να αναπτύξει την αμυντική της βιομηχανία. Ενώ εξαρτιόμασταν κατά 80% από το εξωτερικό στην αμυντική βιομηχανία, έχουμε φτάσει σήμερα να παράγουμε εμείς με εγχώριες δυνάμεις πάνω από το 70%.

Υλοποιούμε περισσότερα από 750 έργα αμυντικής βιομηχανίας, τα μισά από τα οποία ξεκινήσαμε τα τελευταία 5 χρόνια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «ποτέ στην ιστορία μας δεν μας ήρθαν εύκολα τα πράγματα χωρίς κόπο και χωρίς να πληρώσουμε κάποιο τίμημα. Παλέψαμε πολύ σκληρά για κάθε μας επίτευγμα. Έχουμε θριαμβεύσει σε όλες τις επιθέσεις ενάντια στην ανεξαρτησία και το μέλλον μας με τη ζωή και το αίμα μας».

Τούρκος Πρέσβης για το ΝΑΤΟ: «Να επιβεβαιώνουν Φινλανδία - Σουηδία ότι ενεργούν ως σύμμαχοι»

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρέσβης στη Γαλλία Αλί Ονανέρ δήλωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η χώρα του δεν έχει «επί της αρχής αντίρρηση» ως προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ότι ως «ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός στρατός αυτής της συμμαχίας» περιμένει από τους εταίρους της «να επιβεβαιώνουν ότι ενεργούν ως σύμμαχοι σε όλους τους τομείς».

Αναφερόμενος ειδικότερα στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και, κυρίως, στη θέση της Σουηδίας και της Φινλανδίας έναντι «των τρομοκρατών του PKK» υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο η Τουρκία που βλέπει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, αφού ως τέτοια είναι αναγνωρισμένη τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς τι ακριβώς ζητά η Τουρκία για να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία ανέφερε ότι "περιμένουμε από όλους τους συμμάχους μας να σταματήσουν την επιείκεια, τη συνεργασία ή τη στήριξη προς το ΡΚΚ. Και δεν πρέπει να πιστέψει κανείς ότι αποκαλώντας το ΡΚΚ με άλλες ονομασίες απαλάσσεται από την υποχρέωση μη στήριξης της τρομοκρατίας. Η ιδέα του να μην υποστηρίζουν την τρομοκρατία είναι αυτό που πρωταρχικά περιμένουμε". Συνεχίζοντας ο Τούρκος Πρέσβης διευκρίνισε ότι «η επιστροφή των τρομοκρατών» που διαμένουν στη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν αποτελεί από μόνη της προϋπόθεση για την έγκριση από την Τουρκία της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και ζήτησε αλλαγή «της γενικής προσέγγισης, για παράδειγμα, της Σουηδίας, αναφορικά με το PKK».

Ο Τούρκος Πρέσβης κατέληξε: «Όπως είπα και προηγουμένως η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός, ο πιο αναγκαίος εταίρος του ΝΑΤΟ. Σε κάθε νατοϊκή επιχείρηση η Τουρκία προσφέρει τα μέσα της και παρέχει τη στήριξή της σε αυτές τις επιχειρήσεις, μπορούμε να αναφερθούμε σε πολυάριθμες νατοϊκές επιχειρήσεις στις οποίες συνέβαλε η Τουρκία ή κατά τις οποίες οι τουρκικές βάσεις χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΚΥΠΡΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ