Μενού
  • Α-
  • Α+

Φαντάζομαι έχετε παρατηρήσει το πώς η Άγκυρα κλιμακώνει το τελευταίο διάστημα την ένταση στο Αιγαίο, με υπερπτήσεις, παραβιάσεις, λεκτικούς τσαμπουκάδες αλλά και αύξηση των μεταναστικών ροών. Αυτό που σήμερα θα σας μεταφέρω, είναι το πώς βλέπουν ανώτατοι παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών την τουρκική στάση: Πρώτον, θεωρούν πως όλα αυτά εντάσσονται κυρίως στο εσωτερικό πολιτικό παίγνιο της γειτονικής χώρας που οδεύει σε εκλογές το 2023 κι όπως όλα δείχνουν ο Ερντογάν θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να κερδίσει ξανά. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει στο 70% και την λίρα να έχει στην κυριολεξία καταρρεύσει, το επίπεδο ευημερίας του τουρκικού λαού έχει κατά πολύ επηρεαστεί αρνητικά. 

Διαβάστε ακόμη: Τούρκοι αναλυτές: «Μήπως η Ελλάδα και με τα Rafale ετοιμάζεται για πόλεμο;»

Δεύτερον, η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μην σηκώσει το γάντι των προκλήσεων, να μην απαντάει σε προσωπικό επίπεδο ούτε στον Ερντογάν, ούτε σε άλλο στέλεχος της κυβέρνησής του. Όπως σημείωνε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reader «εμείς θα ορίσουμε το επίπεδο της δικής μας φωνής, όποτε το επιλέξουμε». Ο ίδιος παράγοντας έλεγε επίσης ότι η Αθήνα παραμένει ανοικτή στο διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς υπερπτήσεων. Ότι δηλαδή, παρά τα όσα λέει ο Ερντογάν, υπάρχει περιθώριο συζήτησης τόσο στις πολιτικές διαβουλεύσεις, όσο και στις διερευνητικές επαφές, όχι όμως με την Τουρκία να τσαμπουκαλεύεται διαρκώς. Τέταρτον, η Αθήνα έχει επεξεργαστεί όλα τα σενάρια και την πιθανή τουρκική κλιμάκωση, έχει απαντήσεις για όλα, άλλωστε υπάρχει και η εμπειρία των τελευταίων τριών χρόνων. Αν και υπάρχει η άποψη μεταξύ των ιθύνοντων νοών της κυβέρνησης πως η Άγκυρα, εν μέσω τουριστικής περιόδου για τις δυο χώρες, δεν θα επιδιώξει να περάσει την λεπτή κόκκινη γραμμή. 

Συναντήσεις Μητσοτάκη στο Νταβός 

Σειρά σημαντικών συναντήσεων θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Διακρίνω τις συναντήσεις με τους επικεφαλής της Microsoft, της meta (όπως πλέον αποκαλείται η μητρική εταιρεία του facebook) αλλά και της google. Αυτές οι συναντήσεις δεν είναι τυχαίες αφού η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των εταιριών υψηλής τεχνολογίας όπου τα επόμενα χρόνια αναμένονται στη χώρα μας επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Με ενδιαφέρον θα ακούσω και στη συζήτηση που θα έχει με τον επικεφαλής του φόρουμ στο Νταβός και στο εάν θα απαντήσει στις προκλήσεις Ερντογάν. 

Ο κεντροαριστερός δήμαρχος Σμύρνης 

Την αξία της διπλωματίας των πόλεων, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν «γέφυρα» ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης ανάμεσα στους λαούς, ανέδειξε η χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, με τον δήμαρχο Σμύρνης, Τουντς Σογιέρ στο δημαρχείο της Αθήνας, στο πλαίσιο επίσκεψης του δεύτερου στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο Κεμαλιστής Σογιέρ άφησε μαθαίνω πολύ καλές εντυπώσεις στο δημαρχιακό μέγαρο καθότι διακρίνεται για τους ανοιχτούς τους ορίζοντες - πρόσφατα μάλιστα είχε δηλώσει πως η Κύπρος πρέπει να αφεθεί στους Κυπρίους, μακριά από παρεμβάσεις. Μαθαίνω ότι σήμερα θα επισκεφτεί την Ακρόπολη και το βράδυ το φεστιβάλ τζαζ στην Τεχνόπολη. Είναι προφανές ότι σε επίπεδο αυτοδιοικητικών - και δη των μεγάλων πόλεων - η αναδεικνύει  αξιόλογα στελέχη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Για την κεντρική πολιτική σκηνή, απαιτούνται προφανώς άλλου είδους δεξιότητες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA