Μενού
  • Α-
  • Α+

Χρειάστηκαν δύο ημέρες μαραθώνιων διαβουλεύσεων αρχικά μεταξύ των πρεσβευτών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατόπιν χθες των 27 ηγετών στις Βρυξέλλες , ώστε ένα πολύωρο θρίλερ να καταλήξει σε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ξεκλειδώνοντας αυτομάτως και τα υπόλοιπα στοιχεία του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.  Κλειδί για να βγει ο λευκός καπνός ήταν η προσωρινή εξαίρεση από το εμπάργκο των παραδόσεων αργού πετρελαίου μέσω αγωγών, ώστε να καμφθεί η σκληρή γραμμή της Ουγγαρίας που τροφοδοτείται από τον Druzhba και κινδύνευε να τινάξει ξανά μια συμφωνία στον αέρα.

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαρακτήρισε την εν λόγω κύρωση ως μέγιστη πίεση προς τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς όπως τόνισε  η συμφωνία καλύπτει άμεσα πάνω από τα 2/3 των ευρωπαϊκών εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, «κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή». Τη σπουδαιότητα της συμφωνίας ανέδειξε και η  Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, το 90% των εισαγωγών πετρελαίου θα εξαλειφθεί ως το τέλος αυτού του έτους.

Διαβάστε ακόμη: Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυτό είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά του Πούτιν – Στη λίστα και ο Πατριάρχης Κύριλλος

Τη θέση αυτή στήριξε εξαρχής και η ελληνική πλευρά με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,  μάλιστα να επιβεβαιώνεται ως προς την αισιοδοξία που είχε εκφράσει προσερχόμενος στο Συμβούλιο ότι «οι επιμέρους ενστάσεις μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα». Γερμανία, Σλοβακία και Τσεχία άλλωστε ήταν πολύ πιο διαλλακτικές από την Ουγγαρία, δείχνοντας σε απεξάρτησή τους έως το τέλος του έτους.

Πώς έληξε με συμφωνία το μπρα ντε φερ με την Ουγγαρία

Το μπρα ντε φερ πάντως ήταν σκληρό και πολύωρο, καθώς ο Βίκτορ Όρμπαν ζητούσε συνεχώς πρόσθετες εγγυήσεις, ενώ το Συμβούλιο και η ίδια  η κ. Φον ντερ Λάιεν ήταν αποφασισμένοι να μη διαρραγεί η ενότητα της Ε.Ε. και να εκπεμφθεί ένα νέο ηχηρό μήνυμα ράπισμα στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.  Είναι ενδεικτικό ότι η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε περί τις 2 ώρα Ελλάδος από τον Σαρλ Μισέλ , αφού είχε κυριαρχήσει ως θέμα στο δείπνο των ηγετών, αφήνοντας ελάχιστο χώρο συζήτησης ακόμα και για την ενέργεια.  

Η φράση που φέρεται να έκαμψε τις αντιδράσεις του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας ήταν αυτή στο κείμενο συμπερασμάτων, σύμφωνα με την οποία: «Σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμο». Το 6ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει και άλλα σκληρά μέτρα όπως: η αποπομπή από το σύστημα  swift της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, η απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και η επιβολή κυρώσεων σε άτομα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ενέργεια και πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Στην ελληνική κυβέρνηση πάντως δεν επικρατεί η ίδια αισιοδοξία για μία άμεση απόφαση των 27 της Ε.Ε. ως προς τη λήψη αποτελεσματικότερων μέτρων απέναντι στην ενεργειακή κρίση και δη για την αποκλιμάκωση των τιμών και τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Το θέμα ξεκίνησε να συζητείται χθες αλλά θα τεθεί πιο εντατικά επί τάπητος σήμερα τελευταία ημέρα της Συνόδου με επίκεντρο τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες η Αθήνα θεωρεί θετικές, αλλά όχι επαρκείς για να σβήσουν τη φωτιά που έχει ανάψει στις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες.

Εξού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την πρότασή για την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου, ώστε να εξορθολογιστεί η αγορά και να συμπιεστεί προς τα κάτω η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που φτάνει στον καταναλωτή. Η πρότασή του στηρίζεται από πολλές χώρες ιδίως του Νότου, αλλά στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια μιας συμφωνίας, καθώς διατηρούνται οι αντιστάσεις κυρίως χωρών του Βορρά. Οι πληροφορίες θέλουν το ζήτημα να μετατίθεται για την επόμενη Σύνοδο 24-25 Ιουνίου οπότε και η Κομισιόν θα κληθεί να παρουσιάσει ένα πλάνο μείωσης των τιμών με επιλογές που θα περιλαμβάνουν και το πλαφόν. Κατ’ ουσίαν δηλαδή θα πάμε σε ένα νέο γύρο καθυστερήσεων.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται πάντως να υπογραμμίσει στους ευρωπαίους ομολόγους του πως εξίσου σημαντική με την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία είναι και η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, απέναντι στις δυσβάσταχτες αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια.  Κεντρικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως οι κεντρικές πολιτικές της Ε.Ε. δεν θα έχουν την απαιτούμενη στήριξη των κοινωνιών αν δεν στηριχθούν κι αυτές ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μίας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται. «Η ισορροπία ανάμεσα στο μεσομακροπρόθεσμο και το βραχυπρόθεσμο είναι σημαντική για την επιτυχία των πολιτικών αυτών», επισημαίνουν  συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Στα θετικά προσμετράται η δρομολόγηση της κοινής προμήθειας φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., ώστε ως μεγάλοι προμηθευτές να ρίξουν την τιμή αγοράς.

Ο Πρωθυπουργός πάντως τόνισε και από τις Βρυξέλλες χθες ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει με το εθνικό σχέδιο με κορωνίδα τον μηχανισμό που θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου και επανέλαβε τη δέσμευσή του να συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, επιστρέφοντάς στην κοινωνία κάθε ευρώ νέου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται.  «Η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά έτσι ώστε να συγκρατήσει, στο μέτρο του εφικτού, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε εισερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, περιγράφοντας την πολιτική που θα ακολουθήσει ανεξαρτήτως του χρόνου λήψης αποφάσεων της Ε.Ε.

Η έμμεση αναφορά στην Τουρκία στο κείμενο συμπερασμάτων

Στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης να διεθνοποιήσει την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, ο Πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει με τις δηλώσεις του ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους για την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ενέχει αυτή για τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Το θρίλερ με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ωστόσο, που σχεδόν μονοπώλησε τη Σύνοδο χθες δεν άφησε περιθώρια εκτενών συνομιλιών για το θέμα και πιθανόν θα αδράξει την ευκαιρία να το θίξει σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα αποτιμά ως θετική την αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία τη φράση ότι: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δεσμευτεί να εντείνει τις πιέσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία για να αποτρέψουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της ΕΕ. Κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων ή βοήθειας της Ρωσίας με άλλα μέσα πρέπει να σταματήσει», που είναι ξεκάθαρο ότι φωτογραφίζει την Τουρκία.

Σήμερα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής θα περιληφθεί επίσης η επισιτιστική ασφάλεια με στόχο μεταξύ άλλων τη διευκόλυνση μεταφοράς των σιτηρών από την Ουκρανία, ενώ τους ηγέτες θα απασχολήσει και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA