Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολο και περισσότερο σε τροχιά απομάκρυνσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και γενικότερα από τη Δύση, βρίσκεται η Τουρκία, μετά το κρεσέντο επιθετικότητας που έχει εξαπολύσει κατά της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες με την κορύφωση να έρχεται μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Από το βράδυ εκείνο, ακολούθησε το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με την τακτική των συνεχιζόμενων προκλήσεων... κατάφερε να συσπειρώσει συμμάχους γύρω από την Αθήνα!

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: «Προκατειλημμένη η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου με στενόμυαλες απόψεις υπέρ Ελλάδας και Κύπρου»

Παραδοσιακά, οι κύριοι «σύμμαχοι» της Ελλάδας ήταν η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και αρκετές άλλες χώρες του NATO και κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια απολάμβανε και την απόλυτη στήριξή τους στις διαμάχες με τους γείτονες και παρά το γεγονός ότι πάντα οι προκλήσεις ξεκινούσαν από την Αγκυρα. Προφανώς πίσω από εθνικές «συμμαχίες» θα υπάρχουν πάντα πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, όμως, από την πλευρά τους οι Τούρκοι επιμένοντας στην κλιμάκωση της ρητορικής από Ερντογάν, Μπαχτσελί, Τσαβούσογλου, Ακάρ, αλλά και επιδεικνύοντας τους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεξιά και αριστερά, το μόνο που πέτυχαν ήταν να... δικαιώσουν τις ελληνικές θέσεις.  

Στοχευμένη διπλωματία από Μητσοτάκη

Τα πράγματα άλλαξαν εδώ και μερικές εβδομάδες, όταν ο πρωθυπουργός μέσα από στοχευμένες διπλωματικές ενέργειες πήρε με το μέρος τους ακόμη και τους «ουδέτερους» και εν τέλει απέσπασε την πλήρη στήριξή τους απέναντι σε έναν Ερντογάν που δείχνει να... ψάχνει αποκούμπι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, βλέποντας να μένει μόνος απέναντι σε μια ενωμένη Ευρώπη. Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις συμμάχων και εταίρων, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, αλλά και το ΝΑΤΟ και η Κομισιόν, ήρθαν αυτονόητα να καταδικάσουν την τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών. Ετσι μπροστά σε μια πιθανή κρίση ή ενός θερμού επεισοδίου στην ήδη τεταμένη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, η Ελλάδα έχτισε ένα αίσθημα εμπιστοσύνης, δικαιοσύνης και ισότητας έχοντας πια ξεκάθαρη θέση υπέρ της από τους δικούς της «φίλους». 

Ξεκάθαρη στήριξη από Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Φρένο» στην τουρκική προσπάθεια για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών έβαλε με κάθε επισημότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ! Ετσι, με από δηλώσεις που έκανε ο Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας στα νησιά δεν αμφισβητείται. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται». Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια θέση των ΗΠΑ, η οποία ενθαρρύνει τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων».

Αλλαξε στάση -υπέρ της Ελλάδας- το Βερολίνο

Στο μεταξύ, το Βερολίνο -που πάγια τηρεί στάση ίσων αποστάσεων- έλαβε θέση υπέρ της Ελλάδας, οδηγώντας το υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας να αντιδράσει έντονα, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία και στον εναέριο χώρο. Η τοποθέτηση του Βερολίνου για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτή» κάτι που οδήγησε την Αγκυρα, να δηλώσει ότι το Βερολίνο πέφτει στην παγίδα της Ελλάδας! Το κλίμα άλλαξε άρδην υπέρ της Αθήνας, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Ολαφ Σολτς, δείχνοντάς του μάλιστα και τους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας», κάτι που έπεισε τον Καγκελάριο για τα δίκαια αιτήματα της Αθήνας.

Ελλάς - Γαλλία... συμμαχία 

Εάν η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια έχει έναν μεγάλο σύμμαχο πιο κοντά της, αυτός δεν είναι άλλο από τη Γαλλία! Κατά την έξοδό του, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε με σθένος τις ανησυχίες της Ελλάδας -τις νόμιμες ανησυχίες της- και καταδίκασε τις δηλώσεις που εξέφρασαν ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι, με τις οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω να εκφράσω την στήριξη όλων των Ευρωπαίων και ειδικότερα της Γαλλίας. Κανένας δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία κανενός κράτους-μέλους σήμερα. Αυτές οι δηλώσεις πρέπει να καταδικαστούν το συντομότερο, και αυτό ακριβώς κάνω εγώ εδώ μπροστά σας», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, δείχνοντας πως το Ελιζέ έχει αποφασίσει ποιους στηρίζει.

«Τα νησιά της Ελλάδας ανήκουν στην Ελλάδα»

Από την πλευρά του, ο υπουργός εσωτερικών της Ιταλίας, αλλά και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι ξεκαθάρισε πως και η πατρίδα του τάσσεται υπέρ της Ελλάδας σε αυτή τη σύγκρουση με την Τουρκία για τα... αυτονόητα: «Τα νησιά της Ελλάδας ανήκουν στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται κανείς ούτε να το διευκρινίσει» ήταν η απάντηση που έδωσε ο γραμματέας της Λέγκα, λαμβάνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ της χώρας μας: «Όταν η Τουρκία κάνει συγκεκριμένες επιλογές, υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα, πρέπει να τονίζουμε με σαφήνεια ότι δρα μόνο εξ ονόματός της και ότι η επιστροφή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είναι, θα έλεγα, στην ημερήσια διάταξη της ατζέντας μας».

Κομισιόν: «Η Τουρκία να πάψει τις απειλές»

Ενας ακόμη διεθνής φορέας στον οποίο η Ελλάδα βρίσκει σύμμαχο είναι η Κομισιόν που πρόσφατα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση κατά των προκλήσεων από την Αγκυρα! «Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει «...απόλυτη επίγνωση της αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV)».

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους», κατέληγε η Κομισιόν.

Η «σφαλιάρα» από το Ευρωκοινοβούλιο

Την καταδίκη της προκλητικής στάσης έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου - με αναφορά στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου - εμπεριείχε και η Έκθεση Προόδου για την Τουρκία που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! Η έκθεση αποτελεί συνολικά «χαστούκι» για τους Τούρκους αναφορικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου, καταγράφεται οπισθοχώρηση της δημοκρατίας και διαρκής απομάκρυνση της χώρας από τις αξίες και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα από 54 επιμέρους σημεία κριτικής και επισημάνσεων, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας συνεχίζει να διολισθαίνει, με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα να οπισθοχωρούν. Το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι χωρίς σαφή και σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με τον στόχο της προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται συνεχής οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις σχετικές δεσμεύσεις της.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, παρά ορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο στο μεσοδιάστημα από την τελευταία έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, πρόσφατα παρατηρήθηκε νέα έξαρση και εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA