Μενού
  • Α-
  • Α+

Με μια νέα οργισμένη ανακοίνωση απάντησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην έκθεση κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου, αναφορικά με τις επιδόσεις της στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, αλλά και σε ό,τι αφορά στην συνεχιζόμενη προκλητικότητα της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Διαβάστε ακόμη: Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Αμφισβητούμενη η κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο - Καλοί στο κλάμα Μητσοτάκης, Δένδιας

«Απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις που εκφράστηκαν από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή η προκατειλημμένη στάση βλάπτει τη φήμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αναφέρεται, ενώ γίνεται λόγος και για «στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό», εννοώντας την Ελλάδα και την Κύπρο. «Το ΕΚ έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία του όσο και την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού λαού» προστίθεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Ενώ η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ μέσω αμοιβαίων προσπαθειών είναι εμφανής, δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΕΚ στην έκθεση, που αγνοούν αυτή την ανάγκη με μια ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση.

Η πρωταρχική μας προσδοκία από το ΕΚ είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το ΕΚ έχει λάβει μέχρι στιγμής αντίθετη στάση. Αυτή η στάση του ΕΚ, που ανέχεται ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων να φωλιάζουν στο ΕΚ και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα, στην πραγματικότητα δεν προκαλεί έκπληξη. Έτσι, το ΕΚ έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία του όσο και την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού λαού. Επομένως, οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση που αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και τις στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν μας ωφελούν. 

Η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Τουρκίας, να αναζωογονήσουν τη διαδικασία ένταξης σε αυτό το πλαίσιο, να επιταχύνουν τον διάλογο για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, να αυξήσουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα την εθελοντική Ανθρωπιστικά θέματα στο πλαίσιο της μεταναστευτικής συνεργασίας. Είναι η εφαρμογή του Σχεδίου Επανεισδοχής. Αυτή η έκθεση, η οποία αξιολογεί την Τουρκία με μια ρηχή προοπτική αντί για ενθαρρυντικά βήματα για τη λήψη αυτών των θεμάτων, αποτελεί νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης και ιδεολογικά προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ και μόνο βλάπτει τη φήμη του ΕΚ».

Η... σφαλιάρα στην Τουρκία και η στήριξη στην Ελλάδα

Νωρίτερα, την καταδίκη της προκλητικής στάσης έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου - με αναφορά στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου - εμπεριείχε η Έκθεση Προόδου για την Τουρκία που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έκθεση αποτελεί συνολικά «χαστούκι» για την Άγκυρα αναφορικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου· καταγράφεται οπισθοχώρηση της δημοκρατίας και διαρκής απομάκρυνση της χώρας από τις αξίες και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα από 54 επιμέρους σημεία κριτικής και επισημάνσεων, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας συνεχίζει να διολισθαίνει, με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα να οπισθοχωρούν.

Οπισθοδρόμηση

Το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι χωρίς σαφή και σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με τον στόχο της προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται συνεχής οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις σχετικές δεσμεύσεις της.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την πρόσφατη ελαφρά βελτίωση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά τους διαλόγους υψηλού επιπέδου. Δυστυχώς, αυτή η ενισχυμένη συνεργασία συνυπάρχει μαζί με τις τακτικές συγκρούσεις, καθώς οι σχέσεις με τα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Το ΕΚ εκφράζει τη λύπη για τη διαρκή νομική και διοικητική πίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στην κοινωνία των πολιτών και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους, καλώντας την Επιτροπή να παράσχει επαρκή στήριξη προς τις προσπάθειες υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητα σε Ελλάδα και Κύπρο

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, παρά ορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο στο μεσοδιάστημα από την τελευταία έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, πρόσφατα παρατηρήθηκε νέα έξαρση και εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνουν την έκκληση για ειλικρινή συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων, καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την συνεισφορά της Τουρκίας στην διασφάλιση επάρκειας εφοδιασμού φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης των αγωγών «Trans-Anatolian Pipeline (TANAP)» και «Trans Adriatic Pipeline (TAP)» και επαναλαμβάνουν τη στήριξή τους για την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Πράσινη Συμφωνία παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για την επίτευξη συνεργατικών, βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς ενεργειακών λύσεων.

Τουρκία: Να εγκαταλείψει τη «λύση των δύο κρατών» στο Κυπριακό

Επιπροσθέτως, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανεπίλυτο και επαναλαμβάνουν σθεναρά ότι μια λύση σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εντός του διεθνούς νομικού πλαισίου είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Καλούν την Άγκυρα ,να εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρόταση της για μια «λύση δύο κρατών», να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απόσχει από τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα παγιώσουν τη μόνιμη διαίρεση της νήσου, όπως και από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική της ισορροπία.

Καταδικάζουν ακόμη την υπογραφή του λεγόμενου οικονομικού και χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου μεταξύ της Τουρκίας και των μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών της Κύπρου. αλλά και τη στάση της όσον αφορά τη συνέχιση της παραβίασης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μεταβίβαση των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους. Καλούν την Τουρκία να δώσει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα τον απαραίτητο χώρο για να δράσει σύμφωνα με το ρόλο της ως νόμιμη κοινότητα στη νήσο και επίσης την Επιτροπή να αυξήσει τις προσπάθειές της για την επαφή με την κοινότητα αυτή, υπενθυμίζοντας ότι η θέση της είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA