ΠΟΛΙΤΙΚΗ
07/06/2022 21:39

Γυαλί και Κανδελιούσσα: Αυτά είναι τα δύο ελληνικά νησιά που θέλουν να «γκριζάρουν» οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται καθημερινά και γι΄ αυτό με εντολή του Νίκου Δένδια έχουν σταλεί χάρτες σε όλες τις ελληνικές πρεσβείες με τις βλέψεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Γυαλί και Κανδελιούσσα: Αυτά είναι τα δύο ελληνικά νησιά που θέλουν να «γκριζάρουν» οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού (πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Η Τουρκία προχώρησε ξανά σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και φέρεται να θέλουν να «γκριζάρουν» δύο νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star οι Τούρκοι πραγματοποιούν καθημερινά υπερπτήσεις στα ανοιχτά της Νισύρου, με μη επανδρωμένα σκάφη (drones) έχοντας βάλει ως στόχο δύο νησάκια.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: «Προκατειλημμένη η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου με στενόμυαλες απόψεις υπέρ Ελλάδας και Κύπρου»

Πρόκειται για το Γυαλί και την Κανδελιούσσα. Το Γυαλί βρίσκεται βόρεια της Νισύρου, απέναντι από τα παράλια της Τουρκίας και πρόκειται για έναν νησί – λατομείο, στο οποίο εξορύσσεται ελαφρόπερτα και περλίτης. Η Κανδηλιούσσα από την άλλη βρίσκεται πιο δυτικά και απέχει πολύ από τα τουρκικά παράλια. Στο νησί υπάρχει φάρος που λειτουργεί από το 1890 με τους κατοίκους της Νισύρου να λένε ότι οι παππούδες και οι πατεράδες τους δούλευαν ως φαροφύλακες και ζούσαν εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ωστόσο δηλώνουν πως δεν ανησυχούν από τις τουρκικές προκλήσεις. Οι τουρκικές προκλήσεις, πάντως, συνεχίζονται καθημερινά και γι΄ αυτό με εντολή του Νίκου Δένδια έχουν σταλεί χάρτες σε όλες τις ελληνικές πρεσβείες με τις βλέψεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου.

«Δεν φοβόμαστε τους Έλληνες, έχουμε χιλιάδες στρατιώτες, αεροσκάφη και τανκς»

Ο διεθνολόγος και σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στο τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, Χουσείν Μπαγκτσί, μίλησε στο Open για την ένταση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας με όρους στρατιωτικής αντιπαράθεσης. «Η διάθεση του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας εδώ είναι ότι οι Τούρκοι δεν φοβούνται τους Έλληνες, έχουμε χιλιάδες στρατιώτες, μαχητικά αεροσκάφη, τανκς. Κανένας δεν φοβάται τους Έλληνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαγκτσί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα στρατιωτικό επεισόδιο στο Αιγαίο θα έφερνε περισσότερες δυσκολίες στην Ελλάδα παρά στην Τουρκία, γιατί οι Τούρκοι μετά από όλες αυτές τις επιτυχίες στη Βόρεια Συρία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένοι στον αέρα, στη θάλασσα και στην ξηρά. «Η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε το 1924, όπως και το 1947 ότι αυτά τα νησιά δεν πρέπει να είναι οχυρωμένα. Οπότε κάθε κίνηση από την ελληνική πλευρά να εξοπλίσει αυτά τα νησιά που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, φυσικά και από την τουρκική πλευρά θα λάβει την απάντηση. Αυτή τη περίοδο, αυτό το ζήτημα είναι και πάλι καυτό», τόνισε.

«To Casus Belli, η απειλή πολέμου είναι πραγματική, αν η Ελλάδα επιχειρήσει να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα επεκτείνει ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί. Αυτό είναι το casus belli. Τώρα στο αν οι Τούρκοι ή οι Έλληνες απειλούν. Αυτό σχετίζεται από ποια πλευρά το βλέπεις. Από τη δική σου πλευρά οι Τούρκοι απειλούν, από τη δική μας πλευρά ότι λένε οι Έλληνες δεν είναι αποδεκτό», συμπλήρωσε.

Ο Χουσείν Μπαγκτσί εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Τουρκία θα καταφέρει τελικά να προμηθευτεί αμερικανικά F-16. «Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ο κ. Φλέικ μας είπε ότι οι προσδοκίες μας για το πρόγραμμα των F-16 θα ικανοποιηθούν. Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να πάρει όσα περισσότερα συστήματα μπορεί για τα F-16 που ήδη έχει και η Ελλάδα δεν μπορεί να την εμποδίσει. Είναι μια τεράστια αγορά», κατέληξε.

«Προκατειλημμένη η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου με στενόμυαλες απόψεις υπέρ Ελλάδας και Κύπρου»

Παράλληλα, με μια νέα οργισμένη ανακοίνωση απάντησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην έκθεση κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου, αναφορικά με τις επιδόσεις της στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, αλλά και σε ό,τι αφορά στην συνεχιζόμενη προκλητικότητα της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις που εκφράστηκαν από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή η προκατειλημμένη στάση βλάπτει τη φήμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αναφέρεται, ενώ γίνεται λόγος και για «στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό», εννοώντας την Ελλάδα και την Κύπρο. «Το ΕΚ έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία του όσο και την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού λαού» προστίθεται.

Video Loading...

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Ενώ η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ μέσω αμοιβαίων προσπαθειών είναι εμφανής, δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΕΚ στην έκθεση, που αγνοούν αυτή την ανάγκη με μια ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση.

Η πρωταρχική μας προσδοκία από το ΕΚ είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το ΕΚ έχει λάβει μέχρι στιγμής αντίθετη στάση. Αυτή η στάση του ΕΚ, που ανέχεται ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων να φωλιάζουν στο ΕΚ και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα, στην πραγματικότητα δεν προκαλεί έκπληξη. Έτσι, το ΕΚ έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία του όσο και την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού λαού. Επομένως, οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση που αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και τις στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν μας ωφελούν.

Η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Τουρκίας, να αναζωογονήσουν τη διαδικασία ένταξης σε αυτό το πλαίσιο, να επιταχύνουν τον διάλογο για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, να αυξήσουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα την εθελοντική Ανθρωπιστικά θέματα στο πλαίσιο της μεταναστευτικής συνεργασίας. Είναι η εφαρμογή του Σχεδίου Επανεισδοχής. Αυτή η έκθεση, η οποία αξιολογεί την Τουρκία με μια ρηχή προοπτική αντί για ενθαρρυντικά βήματα για τη λήψη αυτών των θεμάτων, αποτελεί νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης και ιδεολογικά προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ και μόνο βλάπτει τη φήμη του ΕΚ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΙΣΥΡΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ