Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει χωρίς αποκλίσεις την τακτική της διεθνούς καταγγελίας της αναθεωρητικής λογικής της Τουρκίας και αυτό φαίνεται πως προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό στην Άγκυρα η οποία συνεχίζει το κρεσέντο των προκλήσεων.

Χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο ygeiamou διεμήνυσε ότι «η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια και γίνεται και γραφική μπορώ να πω», και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι δεν μου μιλάει. Εγώ δεν κρατάω μούτρα, αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση τη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

Διαβάστε ακόμη: Διεθνής καταδίκη για την Τουρκία: Ποιοι είναι αυτοί που τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδας

Λίγες ώρες αργότερα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρούτε λίγο, ούτε πολύ υποστήριξε πως ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς  θα πρέπει να ζητά από εδώ και στο εξής... άδεια για να επισκεφτεί τα νησιά του Αιγαίου, καθώς οι «πρωτοβουλίες» αυτές συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου!

Η, για την ώρα, ρητορική κλιμάκωση της Τουρκίας, ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί και τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε νέες προκλητικές του δηλώσεις τραβά το σκοινί, λέγοντας πως το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο θα συζητηθεί, εάν οι Ελληνες δεν εγκαταλείψουν τις παραβιάσεις. Επιπλέον, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ειρωνικά στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και το υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια περί τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας: «Έχουν μεγάλη επιτυχία στο κλάμα».

Η απάντηση από Ελληνικές διπλωματικές πηγές, στα όσα γραφικά είπε ο Τσαβούσογλου, ήταν άμεση και στο πλαίσιο που έχει θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου (σσ: του Τσαβούσογλου), όσον αφορά την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών, επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

«Σφαλιάρα» στην Τουρκία από την Ευρωβουλή

Και ενώ η Άγκυρα συνέχιζε το κρεσέντο των προκλήσεων η «σφαλιάρα» ήρθε από το Ευρωκοινοβούλιο το οποίο καταδίκασε χωρίς αστερίσκους την προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας με αναφορά στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου, στην Έκθεση Προόδου για την Τουρκία που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, παρά ορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο στο μεσοδιάστημα από την τελευταία έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, πρόσφατα παρατηρήθηκε νέα έξαρση και εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή.

Μετά και από αυτό ο εκνευρισμός της Άγκυρας εντάθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως: «απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις που εκφράστηκαν από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή η προκατειλημμένη στάση βλάπτει τη φήμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ενώ γίνεται λόγος και για «στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό», εννοώντας την Ελλάδα και την Κύπρο. «Το ΕΚ έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία του όσο και την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού λαού» προστίθεται.

Αποστομωτική απάντηση και από τον Σαλβίνι

Τα νησιά της Ελλάδας «ανήκουν στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται κανείς ούτε να το διευκρινίσει», ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.

Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σαλβίνι πρόσθεσε ότι «όταν η Τουρκία κάνει συγκεκριμένες επιλογές, υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα, πρέπει να τονίζουμε με σαφήνεια ότι δρα μόνο εξ ονόματός της και ότι η επιστροφή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είναι, θα έλεγα, στην ημερήσια διάταξη της ατζέντας μας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA