Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τελική φάση της διακλαδικής τουρκικής άσκησης «EFES 2022» βρίσκεται σε εξέλιξη και αύριο Πέμπτη (9/6) θα ολοκληρωθεί στη Σμύρνη υπό το βλέμμα των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μια σημειολογική κίνηση με ξεκάθαρα μηνύματα προς την Ελλάδα. Εξάλλου, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή Σεφεριχισάρ της Σμύρνης με τη συμμετοχή 37 χωρών. Η πρώτη φάση της άσκησης, ολοκληρώθηκε στις 9 Μαΐου και η κορύφωσή της θα χρησιμοποιηθεί από τους γείτονες ως μοχλός πίεσης στο διπλωματικό πεδίο. 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Σε άσκηση στο Αιγαίο Ερντογάν και Μπαχτσελί

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στην άσκηση συμμετέχουν στρατιωτικά πληρώματα και προσωπικό από 37 χώρες, όπως η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία, το Καζακστάν και φυσικά οι ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν για πρώτη φορά μετά το 2016, με το αποβατικό USS Arlington και την 22η Μονάδα Πεζοναυτών. Οπως είναι φυσιολογικό, ο Τούρκος πρόεδρος θα αξιοποιήσει επικοινωνιακά την παρουσία του στην άσκηση, προκειμένου να επιτεθεί εκ νέου κατά της Ελλάδας έχοντας το νου στις προεδρικές εκλογές του 2023 στη χώρα του.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Οσα θα διαδραματιστούν το τελευταίο 24ωρο της άσκησης στον κόλπο της Σμύρνης, η Τουρκία θα τα προβάλλει με παράλληλο σκοπό και να... τρομοκρατήσει την Ελλάδα που το τελευταίο διάστημα σηκώνει το γάντι που της πετούν και δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο.     

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το σενάριο που ονειρεύεται ο Ερντογάν

Κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε... συνθήκες απόβασης σε νησιά, αφού το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει:

  • Αποβατικές και αεροκίνητες ενέργειες
  • Πραγματικά πυρά και 
  • Πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV)

Ολα όσα δηλαδή ονειρεύεται το καθεστώς Ερντογάν να κάνει πράξει στα ελληνικά νησιά! Η συγκεκριμένη διακλαδική πολυεθνική άσκηση φαίνεται, ωστόσο, να εντάσσεται σε μια εκστρατεία επηρεασμού της κοινής γνώμης της γειτονικής χώρας.

 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το Τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας τροφοδοτεί διαρκώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες και βίντεο από την άσκηση, αποτυπώνοντας σκηνές από απόβαση σε νησιά, αλλά και πτώση αλεξιπτωτιστών, για τις ανάγκες κατάληψης νησιών και βραχονησίδων, συνδυάζοντας δηλαδή τις εκπαιδευτικές και επικοινωνιακές ταυτόχρονα ανάγκες σε σενάρια που περιλαμβάνουν το νησιωτικό ανάγλυφο.

Εκτακτη είδηση στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κυβερνητικός εταίρος πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θα αποτελέσουν... πόλο έλξης στην τελική φάση της διακλαδικής άσκησης, καθώς τα τουρκικά Μέσα μετέδωσαν ως έκτακτη την είδηση της κοινού παρακολούθησης της άσκησης σχολιάζοντας πως «θα στείλουν και διάφορα μηνύματα» και αναμένεται να ανεβάσουν και πάλι κατακόρυφα την ένταση με την Ελλάδα.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η είδηση, που μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνστατινούπολη Μανόλης Κωστίδης, έρχεται μία ημέρα μετά το νέο ξέσπασμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που εξαπέλυσε ακραίες απειλές για τα Δωδεκάνησα, ενώ εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι επιδιώκει ένοπλη σύγκρουση με την Άγκυρα. «Η Τουρκία δεν υποχωρεί από τα δικαιώματα της, δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της. Η ελληνική κυβέρνηση φταίει καθώς έχει παραβιάσει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων καθώς στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Έχει ευθύνες απέναντι στο διεθνές δίκαιο. Επιπλέον η καρδιά και η όψη των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία! Όποιος αγγίξει τη φλέβα μας θα του ξεριζώσουμε την καρδιά», δήλωσε ο Μπαχτσελί.

Οι προκλήσεις χωρίς τέλος...

Παράλληλα χαρακτήρισε τον Ελληνα πρωθυπουργό όργανο των ξένων δυνάμεων «σαν τους παππούδες του» και πως κάνει προβοκάτσιες «για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης» ενώ είναι πως η Άγκυρα επιθυμεί το Αιγαίο να είναι «μια θάλασσα ειρήνης και γαλήνης» και από την άλλη πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση, «μόνο ο άτυχος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα πληρώσουν το τίμημα». 

«Ο Μητσοτάκης, σαν τους παππούδες του γίνεται όργανο των ξένων δυνάμενων και με τις ενέργειες και τη ρητορική του oοδηγεί την κατάσταση στο να ξεχειλίσει το ποτήρι. Επισκέπτεται τα νησιά που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας επιχειρεί να προκαλέσει την Τουρκία και βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας. Προσπαθεί να κάνει προβοκάτσιες για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης εάν χρειαστεί καθώς θέλει να κάνει το Αιγαίο ελληνική θάλασσα», ανέφερε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA