Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανεξαρτήτως του χρόνου των επόμενων εκλογών τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται σε προεκλογικό «πυρετό» εν μέσω διαρκών επισκέψεων στις εκλογικές τους περιφέρειες ή σ’ εκείνες που αναμένεται να δώσουν τη μάχη του σταυρού, αφού η κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων προχωράει με εντατικούς ρυθμούς. Η προεκλογική περίοδος εξάλλου έστω και ατύπως έχει εκκινήσει για τα καλά.

Το παζλ του ψηφοδελτίου της Ανατολικής Αττικής ήρθε να συμπληρώσει χθες επισήμως η υποψηφιότητα του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα μετά από εκείνη της Υφυπουργού Εσωτερικών, Σοφίας Ζαχαράκη, ενώ στην ίδια εκλογική περιφέρεια όπου η ΝΔ αυξάνει τα ποσοστά της, κατέρχεται ως γνωστόν ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Εκλογές την άνοιξη του 2023 - Αυτές είναι οι προτεραιότητες της νέας 4ετίας

Νότιος Τομέας

Μεγάλος συνωστισμός έμπειρων γαλάζιων στελεχών παρατηρείται στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, παρότι οι έδρες θα είναι μειωμένες κατά μία λόγω της αύξησης εκείνων στο Επικρατείας. Εκεί τη μάχη του σταυρού μετά την πρωτιά του στους 9 εκλεγέντες της ΝΔ στις εκλογές του 2019 θα δώσει και αυτή τη φορά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που θεωρείται ξανά φαβορί για την πρώτη θέση. Δυναμικά σύμφωνα με τις μετρήσεις εισέρχεται στην εν λόγω εκλογική περιφέρεια και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει στο Νότιο Τομέα να κατέλθει και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς παρότι προς ώρας τηρείται σιγή ασυρμάτου. Κανονικά θα κατέλθει στο Νότιο Τομέα και ο Διονύσης Χατζηδάκης, καθώς και η Υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη και οι: Κώστας Κυρανάκης, ο Χάρης Θεοχάρης, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο Βασίλης Σπανάκης, η Αννα Καραμανλή και ο Γιάννης Καλλιάνος. Εκεί είναι κλειδωμένη και η υποψηφιότητα  του εκπροσώπου της ΝΔ, Τάσου Γαϊτάνη.

Επικρατείας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας,  το οποίο θα έχει αυτή τη φορά 3 υποψηφιότητες περισσότερες από τους απόδημους. Στο Επικρατείας φέρεται να παραμένει εντέλει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Κατά πληροφορίες το σενάριο να δώσει τη μάχη του σταυρού στην Α’ Αθηνών πάγωσε μπροστά στη σκέψη να αναλάβει το βάρος του εκπροσώπου τύπου του κόμματος στις επικείμενες εκλογές, προκειμένου να συμβολίσει αφενός το μεταρρυθμιστικό πρόσωπο της ΝΔ , αφετέρου το άνοιγμα προς το κέντρο στο οποίο όπως έχει σημειώσει και ο Πρωθυπουργός κερδίζονται σε μεγάλο βαθμό οι εκλογές. Στο Επικρατείας λέγεται τελευταία ότι θα παραμείνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης αν και υπήρχαν φήμες για συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας ή της Αχαΐας.

Αντιθέτως, τις πληροφορίες που θέλουν τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να μην πολιτεύεται και να παραμένει στην πρώτη γραμμή ως εξωκοινοβουλευτικός ενισχύει η ανακοίνωση της συμμετοχής της Υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου στην Α’ Πειραιώς, όπου συζητούνταν έντονα ότι θα κατέλθει ο κ. Γεραπετρίτης.  Στο ίδιο μήκος κύματος λέγεται ότι κινείται κι ο έτερος στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσος, ενώ  να μην πολιτευτεί σκέφτεται κατά πληροφορίες κι ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας είχε προταθεί και στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία όμως έμεινε πιστή στα αγαπημένα της Χανιά.

Α’ Αθηνών

Μία έδρα λιγότερη θα έχει λόγω της αύξησης του αριθμού στο Επικρατείας και η πρώτη περιφέρεια της χώρας. Συνεπώς και η ΝΔ θα εκλέξει 6 αντί για 7 βουλευτές. Τη μάχη του σταυρού εκεί θα δώσουν ξανά ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο Νικήτας Κακλαμάνης και η Όλγα Κεφαλογιάννη, αλλά και η Φωτεινή Πιπιλή παρά τα όσα περί του αντιθέτου ακούστηκαν τελευταία. Θολό παραμένει το τοπίο για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, την Ελίζα Βόζεμπεργκ που συμπληρώνει δύο θητείες στις Βρυξέλλες, και τον Υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Δυτικός Τομέας

Στον Δυτικό Τομέα θα κατέλθει εκ νέου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης καθώς και ο Γιάννης Λοβέρδος, ενώ το lifting στο ψηφοδέλτιο έχει και άρωμα κέντρου με τη νέα είσοδο σε αυτό του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το 2019 η ΝΔ είχε εκλέξει εκεί 3 βουλευτές εκ των οποίων ο ένας ο Πρωθυπουργός. Κατά πληροφορίες όμως στις επόμενες εκλογές αυτή δεν θα είναι μία από τις τρεις περιφέρειες που θα κατέλθει ως υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τη μάχη του σταυρού θα δώσει εκεί και η Υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική Μαρία Συρεγγέλα, ενισχύοντας το γυναικείο φύλο στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Βόρειος Τομέας

Στο Βόρειο Τομέα τη μάχη του σταυρού θα δώσουν ξανά ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης,  η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο πρώην υπουργός Θοδωρής Ρουσόπουλος, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο βουλευτής και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η μάχη του σταυρού θα είναι μεγάλη σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, καθώς η απλή αναλογική μειώνει εκ των πραγμάτων σημαντικά τον αριθμό των εδρών της ΝΔ, ενώ στο πολύ πιθανό σενάριο των δεύτερων εκλογών με την ενισχυμένη αναλογική και λίστα, όλοι επιδιώκουν να έχουν μία θέση όσο το δυνατόν ψηλότερα στο ψηφοδέλτιο ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν με μεγαλύτερη άνεση την είσοδό τους στη Βουλή. Τα γαλάζια ψηφοδέλτια επιπλέον είναι πολύ πιθανό να κρύβουν εκπλήξεις προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους και δη του κέντρου, καθώς όπως είπε ο Πρωθυπουργός στην ΕΡΤ «οι καλύτεροι» που συμμερίζονται ή μπορούν να συμμεριστούν το ιδεολογικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας «έχουν μια θέση» σε αυτά, προσθέτοντας πως η αυτοδύναμη κυβέρνηση  της ΝΔ δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα είναι και μονοκομματική με στελέχη αποκλειστικά από τη ΝΔ. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA