Μενού
  • Α-
  • Α+

«Αυτή είναι η τελευταία Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ που γίνεται πριν από τις εθνικές εκλογές, οι οποίες προσδιορίζονται για την άνοιξη του 2023», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ερωτηθείς για το χρόνο των εκλογών για να κλείσει εν νέου τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στης κάλπες.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Νέο επεισόδιο στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ - Απαράδεκτες προκλήσεις από Σοϊλού, ηχηρή απάντηση από τους Ελληνες βουλευτές

Σκιαγραφώντας το πρόγραμμα με το οποίο θα ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως δύο βασικές προτεραιότητες της επόμενης 4ετίας της ΝΔ, την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, εφόσον όπως ξεκαθάρισε υπάρχει δημοσιονομικός χώρος – και  «τρέξουν» σχετικές μελέτες για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Στοχευμένη η νέα παρέμβαση στα καύσιμα

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η νέα παρέμβαση για τα καύσιμα που θα ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο την επόμενη εβδομάδα θα είναι στοχευμένη, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξουν κριτήρια. «Η παρέμβαση στη βενζίνη δεν θα είναι οριζόντια. Θα είναι στοχευμένη στη λογική που δεν επιβραβεύει οριζόντια αυτούς που έχουν σήμερα τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις αυξημένες τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπεραμύνθηκε, δε, των πολιτικών που υιοθέτησε η κυβέρνηση για την απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, τονίζοντας ότι είναι «κοινωνικά δίκαιες».

Ενίσχυση των ΑΠΕ - Αρση εμποδίων για ιδιοπαραγωγή ενέργειας από επιχειρήσεις

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγγειλε μέτρα και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και για τη διευκόλυνση ιδιοπαραγωγής ενέργειας από τις επιχειρήσεις, ενώ τάχθηκε υπέρ της συγκέντρωσης των ΑΠΕ σε ένα σημείο έναντι τις διασποράς τους.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε δυσκολίες που υπάρχουν. Αύριο έχουμε κεντρική σύσκεψη για θέματα χωροθέτησης ΑΠΕ. Η αποψή μας είναι συγκεκριμένη. Αντί να διασπείρουμε ανεμογεννήτριες σε όλη τη χώρα να υπάρξουν συγκεκριμένα σημεία που θα είναι συγκεντρωμένες», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε για την άρση των γραφειοκρατικών και αδειοδοτικών εμποδίων ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας οι ίδιες.«Κάνουμε συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η κατεύθυνση της Κομισιον είναι για μία νομοθετική πανευρωπαϊκή κάλυψη που θα μας επιτρέψει να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων στις ΑΠΕ», ανέφερε, σημειώνοντας ότι το ζήτημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό.

Κλείνει ένας 12ετής κύκλος περιπέτειας για την ελληνική οικονομία

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε. Ένας 12ετής κύκλος περιπέτειας για την Ελλάδα κλείνει», επισήμανε και υπογράμμισε ότι το brand name Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά. «Θα βιώσουμε ένα περιβάλλον απότομα αυξημένων επιτοκίων για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, αυτό θα μας επηρεάσει όλους. Παρά το ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος, είμαστε σε καλύτερο σημείο από άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κι επειδή το “brand”' Ελλάδα έχει αλλάξει προς το καλύτερο, κάτι που έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα», σημείωσε και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: ««Το ρίσκο “Ελλάδα” έχει σημαντικά μειωθεί και αυτό είναι που σε αυτή την πολύ δύσκολη περιπέτεια μας κάνει να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μια συγκρατημένη αισιοδοξία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Αν δεν πιστεύει κάποιος ότι η χώρα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν θα επενδύσει σε αυτή. Το ''ρίσκο Ελλάδα'' έχει μειωθεί σημαντικά. Για αυτό ατενίζουμε το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία».

Σύμφωνα με τον ίδιο άλλωστε παρότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη «είμαστε συγκριτικά σε καλύτερη θέση από ότι άλλες χώρες του Νότου, γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής χρέους, γιατί φροντίσαμε τα τελευταία χρόνια να δανειστούμε και να ενισχύσουμε το μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο έχουμε»  και γιατί η εικόνα της χώρας και αυτό που αποκαλούμε brand Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο, είπε «και αυτό αποτυπώνεται και στις αγορές χρήματος και στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους και φυσικά έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα και στις επιχειρήσεις και στην άνεση με την οποία οι επιχειρήσεις προχωρούν και υλοποιούν επενδυτικά σχέδια».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA