ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23/06/2022 16:47

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση ενταξιακής διαδικασίας για Ουκρανία και Μολδαβία

Ικανοποιημένος δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δώσει το «πράσινο φως» σε Ουκρανία και Μολδαβία για ενταξιακές διαπραγματεύσεις - Τι ανέφερε για Τουρκία και φυσικό αέριο

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση ενταξιακής διαδικασίας για Ουκρανία και Μολδαβία
Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Ανάγνωση:

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επικείμενη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Αναλυτικά, προσερχόμενος για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που λαμβάνει επίσης υπόψη τις σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών. Η Ελλάδα ήταν υπέρ αυτής της απόφασης και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι καταφέραμε να καταλήξουμε σε ομόφωνη απόφαση σε επίπεδο Συμβουλίου. Αυτό θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα μας. Σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις.

Θεωρώ ότι στέλνεται το σωστό μήνυμα στην Ουκρανία και στη Μολδαβία. Φυσικά, αυτός είναι ένας μακρύς δρόμος. Υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις. Όλοι γνωρίζουν ότι για να ενταχθεί κάποιος στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να αναλάβει την "ιδιοκτησία" της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων. Με δεδομένες τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πιστεύω ότι ήταν σαφώς η ορθή απόφαση και το σωστό μήνυμα που έπρεπε να σταλεί στον ουκρανικό λαό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη πως κατά την αυριανή ημέρα της Συνόδου Κορυφής θα επαναφέρει μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι, το κατεπείγον αίτημα για τολμηρές πρωτοβουλίες όπως πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. «Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Οι δυνατότητες των εθνικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση είναι πεπερασμένες. Στη χώρα μας έχουμε δρομολογήσει ένα εθνικό πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μόνο αυτή τη στιγμή τρέχουν από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής τρεις πρωτοβουλίες, το fuel pass, το power pass και το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών και αυτά σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μείωσης των φόρων που έχουμε δρομολογήσει παρέχουν ένα πλαίσιο στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.

Επειδή όμως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η γενεσιουργός αιτία έγκειται στις τιμές φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν το ηλεκτρικό ρεύμα θα επαναφέρω μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό το κατεπείγον αίτημα για τολμηρές πρωτοβουλίες όπως πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Είναι ένα θέμα που συζητάμε εδώ και καιρό αλλά δεν έχει υπάρξει δυστυχώς η απαραίτητη κινητικότητα. Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει συντονισμένη αντίδραση που θα υποστηρίξει τους εθνικούς προϋπολογισμούς για να αντιμετωπίσουμε στο μέτρο του εφικτού τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας».

Οσον αφορά την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως: «Θα συζητήσουμε και άλλα θέματα γεωπολιτικής σημασίας. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο συμπερασμάτων που ζητάει με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά τις παραινέσεις γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους δυο μήνες στην ανατολική Μεσόγειο με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα».

Σαρλ Μισέλ: Αποφασιστική στιγμή για την ΕΕ

Νωρίτερα, την πεποίθηση ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα χορηγήσουν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είναι μία αποφασιστική στιγμή για την ΕΕ. Είναι επίσης μία γεωπολιτική επιλογή που θα κάνουμε σήμερα και είμαι πεπεισμένος ότι θα χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ουκρανία και τη Μολδαβία και θα εκφράσουμε μία ξεκάθαρη και ισχυρή ευρωπαϊκή προοπτική για την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία» ανέφερε. Ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι λαμβάνει χώρα επίσης «σημαντική συνάντηση με τους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων, σημαντική στιγμή γιατί υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να επανενεργοποιήσουμε τη διαδικασία που αφορά στα δυτικά Βαλκάνια, να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα».

Συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις στη Βουλγαρία, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση». «Με τη γαλλική προεδρία βάζουμε προτάσεις στο τραπέζι για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ